Primăria Bistriţa-Bârgăului a dat în judecată Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (MADR), din cauză că după ce un proiect depus pe măsura 3.2.2, în valoare de 2,5 milioane euro, a fost declarat eligibil, acum este respins de la finanţare.
Motivul ar fi că aceeaşi unitate administrativ teritorială mai are un proiect asemănător depus pe PNDI la Ministerul Dezvoltării. Culmea este că obiectivele de investiţii cuprinse în cele două proiecte sunt total diferite, deci nu se poate vorbi de o dublă finanţare, aşa cum susţine APDRP.
Guvernanţii au invocat adesea faptul că gradul de absorbţie al fondurilor europene este mult prea scăzut în raport cu sumele pe care România le are la dispoziţie, indiferent că vorbim de administraţii locale, judeţene sau alte entităţi.
Situaţia cu care se confruntă administraţia locală din comuna Bistriţa-Bârgăului dovedeşte însă că cei care bagă beţe în roate sunt chiar reprezentanţii statului, care ar trebui să fie primii care să întindă o mână de ajutor celor care au proiecte eligibile pe astfel de fonduri. Motivele invocate ar fi de-a dreptul hazlii dacă nu ar fi vorba despre o chestiune atât de serioasă.
Proiect declarat eligibil, dar fără sursă de finanţare
Primăria Bistriţa-Bârgăului a întocmit în 2009 un proiect integrat pe măsura 3.2.2 cu titlul „Modernizare uliţe în comuna Bistriţa-Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud; Reabilitare, modernizare şi extindere Cămin cultural comuna Bistriţa-Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud; Grădiniţă cu 2 grupe cu program normal comuna Bistriţa-Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud; Achiziţionare de utilaje şi echipamente pentru servicii publice pentru deszăpezire şi întreţinere spaţii verzi comuna Bistriţa-Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare de 2,5 milioane euro.
Proiectul a fost declarat eligibil, însă nu a putu fi finanţat din cauza lipsei de fonduri.
„În urma evaluării, proiectul a fost declarat eligibil, cu 64 de puncte, dar nefinanţat. Adică, acest punctaj a fost obţinut de mai multe comune, şi-atunci ca şi criteriu de departajare a fost valoarea proiectului în lei. Cei care au ştiut şi au avut consultanţi ceva mai inteligenţi au calculat valoarea leu-euro ceva mai mică. Cursul leu-euro se ia cel din studiile de fezabilitate. Consultantul nostru nu s-a gândit că vor fi atât de multe primării cu acelaşi punctaj. Proiectul nostru a fost bun, a fost declarat eligibil, dar nefinanţabil fiindcă s-au epuizat sumele alocate pe sesiune. În timp, aceste proiecte declarate eligibile dar nefinanţate urmau să intre la finanţare după ce se mai alocă bani, ori de pe alte măsuri, ori din bani care se economisesc ca urmare a procedurilor de achiziţii”, au declarat pentru Gazeta de Bistriţa, oficialii Primăriei Bistriţa-Bârgăului.
Alt proiect, alte amplasamente pe PNDI
Între timp, în 2010, Ministerul Dezvoltării a lansat celebrul program PNDI „Reabilitare şi modernizare – 10.000 km de drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local”. Primăria Bistriţa-Bârgăului a întocmit şi aici un proiect, în 2011.
„În acest proiect au fost cuprinse străzi din comună, altele decât cele cuprinse în proiectul depus pe măsura 3.2.2”, au precizat oficialii Primăriei Bistriţa-Bârgăului.
MADR încurcă borcanele
În vara acestui an, Primăria Bistriţa-Bârgăului a primit o notificare de la MADR, prin intermediul căreia erau anunţaţi că trebuie să reactualizeze certificatul de urbanism şi avizele obţinute pe proiectul depus pe măsura 3.2.2., dar şi o cerere de retragere a proiectului depus pe PNDI, aprobat de Ministerul Dezvoltării.
„Ne-au cerut expres în notificare să prezentăm, pe lângă documentele actualizate, şi cererea de retragere a proiectului pe PNDI. Noi am făcut o cerere la Ministerul Dezvoltării, am cerut rezilierea contractului”, explică oficialii Primăriei Bistriţa-Bârgăului.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii nu ţin cont de ceea ce susţin şi demonstrează cei de la Primăria Bistriţa-Bârgăului şi spun că în cazul lor este vorba de o dublă finanţare.
„În baza unui ordin al ministrului agriculturii, nr. 49/05.03.2012, au considerat că e vorba de dublă finanţare. Chiar dacă e un alt amplasament, dacă obiectivul este tot drum şi beneficiarul este acelaşi, adică comuna, se consideră dublă finanţare”, au mai explicat oficialii Primăriei Bistriţa-Bârgăului.
Însă, cei de la Ministerul Agriculturii nu au ţinut cont de nişte aspecte: este vorba de Hotărârea Guvernului nr. 530/2010 pentru aprobarea Programului „Reabilitare şi modernizare – 10.000 km de drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local”, implementat de Ministerul Dezvoltării a fost abrogat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 28/22 aprilie 2013. În plus, chiar Ministerul Dezvoltării, prin intermediul adresei nr. 0735/095.775, semnată de secretarul de stat Iulian Matache, comunică Primăriei Bistriţa-Bârgăului faptul că pentru obiectivele de investiţii din comună incluse în cadrul PNDI nu mai pot fi emise ordine de începere a lucrărilor de execuţie. Din acest motiv, ministerul sugerează primăriei să identifice alte surse de finanţare pentru obiectivele cuprinse în proiectul depus pe PNDI. Într-un cuvânt, deşi proiectul pe PNDI a fost în regulă şi contractul a fost semnat, Ministerul Dezvoltării îi trimite practic la plimbare pe bârgăuani, fiindcă programul a fost mai întâi redimensionat şi mai apoi anulat. În concluzie, relaţia dintre Primăria Bistriţa-Bârgăului şi Ministerul Dezvoltării este în situaţia dată anulată definitiv şi irevocabil. Asta nu ar fi fost o problemă atât de mare fiindcă bârgăuanii sperau că în timp vor găsi alte surse de finanţare pentru proiectul acesta.
Toate ar fi fost bune şi frumoase dacă lucrurile ar fi mers şnur dincolo, la Ministerul Agriculturii. Aici însă nu s-a ţinut cont de nimic şi s-a tăiat în carne vie, astfel că reprezentanţii Primăriei Bistriţa-Bârgăului au fost încă o dată trimişi la plimbare, invocând-se basme de adormit copiii. Aici trebuie să menţionăm că ordinul ministrului Agriculturii, nr. 49/05.03.2012 este de negăsit în monitoarele oficiale, deşi acest ordin vine să modifice un ordin al ministrului emis în 2008.
Drept urmare, Vasile Laba, primarul comunei Bistriţa-Bârgăului s-a văzut nevoit să acţioneze în instanţă APDRP din cadrul MADR, contestând raportul de selecţie din data de 14 octombrie 2013 şi solicitând totodată reevaluarea proiectului depus de administraţia locală pe măsura 3.2.2 şi admiterea acestuia spre finanţare.
Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro