Mii de bistrițeni, de la copii până la vărstnici, s-au adunat în centrul Bistriței pentru a urmări tradiționala paradă de la 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României.
Evenimentul a început la ora 14:00 cu ceremonia religioasă desfășurată în fața statuii poetului bistrițean Andrei Mureșanu, cel care a scris versurile imnului național al României, „Deșteaptă-te, române!”. Pe lângă public, prezente au fost oficialități locale și județene.
Parada militară s-a desfășurat pe lungimea Străzilor Gheorghe Șincai și Dornei. Ulterior, echipajele s-au retras la unități.
Publicul a fost numeros în acest an. Cei mai bucuroși la vederea militarilor, pompierilor, jandarmilor, polițiștilor sau voluntarilor din diferite cadre au fost copiii care au aplaudat și au privit fascinați către marșul celor care lucrează în domeniul apărării sau sănătății.
Scurt istoric legat de ziua de 1 Decembrie – Ziua Națională a României
La data de 1 decembrie 1918, după încheierea Primului Război Mondial, România avea dorința de reîntregire națională, adică în granițele sale să fie cuprinsă Basarabia, Transilvania și Bucovina, unite cu Vechiul Regat, respectiv Țara Românească și Moldova, toate vorbitoare de limbă română chiar dacă s-au aflat, la vremea aceea, sub alte stăpâniri.
În dimineața zilei de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, peste 1.228 de delegați, împreună cu peste 100.000 de suținători, îmbrăcați în straie de sărbătoare și cu tricolorul în piept, s-au îndreptat către Sala Unirii, numită pe vremuri Sala Cazionului, pentru a decide unirea Transilvaniei cu România.
Votată de Adunarea Națională de la Alba Iulia, Unirea a fost acceptată de marile puteri abia după Conferinţa de Pace de la Paris din 1919-1920 și după îndelungi acțiuni diplomatice la care au participat politicieni de frunte ai României, dar chiar și regina Maria, care a mers personal în capitala Franței, scrie Bistrițeanul.ro.
Citește și: Un sociolog critică parada militară de 1 Decembrie: Nu înțeleg de ce trebuie să ne mândrim cu Armata!