Proiectul care vizează construirea unei microhidrocentrale pe malul drept al râului Someş în oraşul Năsăud este plin de mari semne de întrebare. Deşi se bazează pe nişte acte aprobate de mânuţa consilierilor locali, în anumite zone se forţează foarte mult nota. Interesele sunt foarte mari şi toate firele duc la primul gospodar al urbei, Mircea Romocea, care nu mai apare în actele firmei – SC Acord Impex SRL – ce vrea să construiască obiectivul, firmă care, de altfel, i-a aparţinut acestuia până să fie ales în funcţie.

În aceeaşi zonă a Someşului, dar pe malul stâng, Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăud (UCGN) vrea să implementeze un proiect similar pe un teren care le aparţine, însă acest lucru este un adevărat piron în coastele SC Acord Impex SRL, dar şi a primarului. În ultima vreme, UCGN-ului i s-a pus gând rău, rivalii dorind desfiinţarea acesteia.

Continuăm cu încă un episod despre afacerile ascunse ale investiţiei care se conturează pe malul drept al Someşului Mare, la Năsăud, microhidrocentrala pe care vrea să o construiască SC Acord Impex SRL, firmă care până anul i-a aparţinut actualului primar al Năsăudului, Mircea Romocea.

Aşa cum precizam în numărul trecut al publicaţiei noastre, misterul este foarte mare în jurul proiectului acestei investiţii ce vizează construirea unei microhidrocentrale pe malul drept al Someşului, fiindcă se pare că nimeni nu are acces la acesta, în afara SC Acord Impex SRL, în calitate de titular al lucrărilor, şi SC Ionesc Sacis SRL, în calitate de executant al lucrărilor, precum şi conducerea de la Cluj a Administraţiei Bazinale a Apelor Române Someş-Tisa. Afirmăm aceasta, întrucât dintr-un răspuns dat unei adrese a Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăud, care a solicitat Administraţiei Bazinale Someş-Tisa să i se pună la dispoziţie elemente din documentaţia de fundamentare a beneficiarului SC Acord Impex SRL, reiese că actele respective sunt CONFIDENŢIALE.

Precizăm că solicitarea UCGN vine ca urmare a depunerii unui proiect similar, dar poziţionat pe malul stâng al Someşului, ceea ce le dă dreptul să verifice toate aspectele legate de alte proiecte similare care ar putea să fie realizate în zonă în vederea corelării unor aspecte.

 

Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăudene a depus în luna august anul trecut, la Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa (ABAST), documentaţia necesară pentru obţinerea avizului de gospodărire a apelor. Aproximativ o lună mai târziu, conducerea Administraţiei Bazinale dă un răspuns UCGN-ului, prin care i se aduce în vedere că documentaţia „nu cuprinde toate elementele tehnice şi de conţinut precizate de Normativul aprobat prin Ordinul MMP nr. 799/2012 privind documentaţiile de fundamentare a avizului de gospodărire a apelor”. Printre elementele tehnice şi de conţinut pe care UCGN–ul nu le-ar fi specificat în documentaţia de avizare se numără şi CORELAREA funcţională sub aspect hidrotehnic cu lucrările existente sau programate în zonă şi ANALIZA INFLUENŢEI lucrărilor asupra altor lucrări hidrotehnice şi hidroedilitare din zonă, etc., având în vedere intenţia de promovare a unei investiţii similare pe malul drept al râului Someşul Mare, investiţie ce deţine aviz de gospodărire a apelor în valabilitate. În adresă însă nu stă niciunde precizat cine este celălalt investitor care a obţinut avizul de gospodărire a apelor, pentru ca Uniunea să poată lua legătura cu acesta în vederea corelării datelor solicitate de Administraţia Bazinală.

Drept urmare, UCGN trimite o nouă adresă către ABAST, solicitându-i acesteia să li se pună la dispoziţie un plan de situaţie şi o descriere a lucrărilor programate în zonă, inclusiv amplasarea obiectivului de pe malul drept al râului Someşul Mare – captare, priză, etc. – încastrarea pragului existent între cele două maluri şi eventual, alte detalii din avizul de gospodărire a apelor în valabilitate pentru investiţia similară de pe malul drept, care să poată fi luate în calcul în propria documentaţie, evitând astfel posibile suprapuneri sau soluţii tehnice neviabile pentru cele două investiţii.

Ce răspuns primeşte la această adresă UCGN, te lasă mască, fiindcă de aici se poate trage concluzia că Apele Române acordă avize pe principiul primul venit, primul servit, iar restul rămân cu buza umflată dacă primul nu doreşte concurenţă în zona de acţiune. Cam aşa stau lucrurile şi în situaţia dată, fiindcă documentaţia SC Acord Impex SRL a ajuns prima la ABAST, s-a solicitat clauza de confidenţialitate, iar UCGN nu are acces la documente tocmai din cauza clauzei cu pricina.

Astfel, în baza clauzei de confidenţialitate solicitată de Acord Impex SRL, conducerea ABAST nu a dat UCGN niciun detaliu cu privire la cealaltă investiţie şi nici măcar nu numeşte numele investitorului, dar nici a proiectantului acestuia.

„Cu privire la solicitarea de a vă pune la dispoziţie elemente din documentaţia de fundamentare a avizului de gospodărire a apelor emis ALTUI BENEFICIAR, vă informăm că în conformitate cu prevederile legale din domeniul de gospodărire a apelor beneficiarul avizului a solicitat clauza de confidenţialitate a datelor şi documentaţiilor depuse. În aceste condiţii (…) vă putem pune la dispoziţie spre CONSULTARE, la sediul nostru (…), DOAR AVIZUL DE GOSPODĂRIRE A APELOR emis BENEFICIARULUI RESPECTIV.

Corelarea funcţională sub aspect hidrotehnic cu lucrările existente sau programate în zonă (…), este o acţiune care necesită a fi îndeplinită de către PROIECTANŢI, (…). Menţionăm că instituţia noastră îşi manifestă deschiderea pentru o bună colaborare cu investitorii, care în calitate de beneficiari au posibilitatea de a rezolva CORELAREA LUCRĂRILOR printr-o COOPERARE POZITIVĂ, pentru a găsi soluţiile tehnice acceptabile”, se precizează în adresa transmisă de ABAST, Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene.

Cum funcţionează această cooperare pozitivă a Apelor Române atât timp cât este permisă clauza de confidenţialitate, rămâne un mare mister, pe care probabil doar instituţia în cauză îl poate desluşi şi înţelege, fiindcă practic în astfel de situaţii nu se poate vorbi de vreo concurenţă loială.

Problema privind această clauză de confidenţialitate cu privire la proiectele de construire a microhidrocentralelor a fost pusă pe tapet şi de Asociaţia Română de Mediu – 1998 care a semnalat aceste aspect atât Ministerului Mediului, cât şi Comisariatului General al Gărzii de Mediu.

Cât despre corelarea datelor din proiectul UCGN şi cel al Acord Impex SRL în condiţiile în care există această clauză, cererea ABAST pare imposibil de îndeplinit.

(Va urma)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.