Județul Bistrița-Năsăud nu este ocolit de înşelăciunile prin metoda „Accidentul”, odată la câteva luni se reclamă o faptă cu acest mod de operare. Este de la sine înțeles că nu toate cazurile de acest gen sunt raportate, unele victime de rușine sau din alte motive, trec totul sub tăcere și rămân cu paguba.
Metodă „accidentul” cum a fost numită de polițiști și îmbrățișată apoi de presă este relativ nouă, primele cazuri apărând în urmă cu trei ani de zile. Ingeniozitatea și fantezia infractorilor de a găsi noi metode de a comite infracțiuni este fără limite. Procedeul este bazat și favorizat în primul rând de valul de emoţie care cuprinde victima, dar și de naivitatea și credulitatea acesteia, la auzul unei vești șoc despre o persoană apropiată. Totul este o înscenare bine gândită și care urmărește să pună victimele în faţa unei alegeri extrem de dificile, plătesc urgent o anumită sumă de bani sau o rudă apropiată, chipurile, va avea de suportat niște consecințe penale în urma unui accident auto, de unde și numele acestei metode. În cele mai multe cazuri ”țintele” luate în vizor sunt oameni în vârstă, pensionari, de regulă singuri, cu persoane apropiate sau membrii de familie aflați în altă localitate sau în străinătate.
Escrocii caută informaţii despre viitoarea victimă
Metoda constă într-un scenariu elaborat din timp în baza unor informații obținute despre viitoarea ”țintă”. Sunt vizate în cele mai multe cazuri persoane în vârstă sau singure, despre care au fost culese informații anterior, numere de telefon, fixe sau mobile, câteva elemente care țin de intimitatea fiecărei familii, dacă au rude plecate la muncă în străinătate, sau cu serviciul în alte localități. Procedeul este folosită în orice interval orar al zilei și se mizează în primul rând pe aducerea ”țintei” într-o stare de șoc, determinată de o informație privind ”necazul” în care a ajuns o rudă apropiată, de regulă fiu, fiică sau nepot. Se acționează în așa fel încât victima să nu intre la bănuieli în legătură vestea primită, să pună la îndoială cele comunicate sau să verifice situația reală. De regulă din cazuistica rezolvată de oamenii legii, sunt extrem de puține persoanele care verifică dacă situația care le-a fost adusă la cunoștință este reală sau nu. Și acest lucru se poate realiza ușor și fără prea mare efort și cheltuială, câteva telefoane sau chiar anunțarea organelor de poliție. Majoritatea sub șocul celor comunicate intră într-un fel de transă și acționează ca sub hipnoză la indicațiile infractorilor.
Au fost situații când o persoană apelată într-o după-masă, cu puțin timp înainte de închiderea băncilor, sub pretextul că un apropiat ar fi comis un accident auto și o persoană este grav rănită, a fost întrebată direct dacă are bani în casă și câți și a fost somată urgent să meargă la cea mai apropiată bancă să depună banii respectivi pe un anumit nume. În toată acest timp victima a fost atenționată expres să nu închidă telefonul și a fost dirijată pas cu pas cum să procedeze.
De fiecare dată este invocat un ”accident”, de regulă auto, pentru a aduce ”ținta” în stare de șoc, apoi i se aruncă nada, chipurile, pentru a rezolva situația respectivă, avocat, mituirea unui polițist, plata unei sume de bani către victima accidentului, este nevoie urgentă de o anumită sumă de bani care trebuie trimisă urgent pentru a rezolva situația respectivă.
Au fost cazuri, e drept mai rare, când o potențiala victimă a fost abordată direct pe stradă. Această ”mutație” îngrijorătoare, în sensul că infractorii folosesc metoda ”accidentul” recurgând la negociere directă, față în față, cu posibilele victime, sunt situații cu un potențial extrem de periculos, care poate genera alte tipuri de infracțiuni, mult mai grave decât o simplă înșelăciune.
Cazuri din Bistriţa-Năsăud
Județul Bistrița-Năsăud nu a fost ocolit de infractorii care au folosit această metodă de înșelăciune. Primele cazuri din 2015 în care s-a folosit metoda ”accidentul” au avut loc în data de 13 și 14 ianuarie, victime fiind o femeie în vârstă de 57 de ani și o tânără în vârstă de 25 de ani, ambele din Bistrița.
Înșelăciunile sau desfășurat după același scenariu, un telefon prin care cele două femei au fost anunțate că cineva apropiat și drag din familia lor a suferit un ”accident”. Pentru rezolvarea pozitivă a acestora, fără nici un fel de urmări de ordin penal pentru rudele celor două femei, infractorii au cerut banii. Astfel cele două femei au fost convinse și au depus într-un cont, la o bancă din Bistrița, suma de 14.600 lei. Norocul că cele două persoane înșelate sau dezmeticit rapid și au realizat ce au făcut. Au alertat imediat organele de poliție care sau pus pe treabă. Cazul spre deosebire de altele a avut un final fericit. Asta și datorită faptului că la ”Investigații Criminale” de la Poliția municipiului Bistrița, lucrează unii dintre cei mai buni judiciariști, experți în investigarea acestui tip de infracțiuni. În urma investigațiilor derulate în regim de urgență, au fost identificate trei persoane, respectiv doi bărbaţi, în vârstă de 32 de ani şi 43 de ani, respectiv o femeie, de 34 de ani, din localitatea Slobozia Conachi, judeţul Galaţi şi municipiul Dorohoi, judeţul Botoşani. Bărbatul de 32 de ani a fost arestat preventiv, iar ceilalţi au fost cercetaţi în stare de libertate.
Un alt caz care a solicitat abilitățile poliţiștilor de la municipiu a avut loc, circa o lună mai târziu. La data de 13 februarie, o femeie din Bistrița, în vârstă de 48 de ani, a fost contactată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută, care s-a dat drept avocatul din oficiu al fiului ei şi care i-a comunicat faptul că acesta a provocat un accident de circulaţie, chipurile, soldat cu victime, iar pentru a rezolva situația are nevoie de o sumă de bani. Pentru a urgenta primirea banilor presupusul avocat i-a fixat femeii o întâlnire cu o altă persoană în apropierea domiciliului acesteia. Sub stare de șoc, credulă, victima a adunat tot ce a avut în casă, 760 de euro și 1.300 de lei, bani pe care unei persoane necunoscute la locul de întâlnire fixat.
După câteva ore, femeia, verificând situația fiului ei, a constatat cu stupoare că a fost victima unei înscenări şi a sesizat imediat organele de poliție.
Au fost și situații când o femeie asupra căreia s-a încercat să se aplice metoda, a realizat că poate deveni victima unei înșelătorii, în cursul aceleiași zile după ce a verificat cele aflate și a constatat că acestea sunt false a anunțat organele de poliție. La câteva zile distanță, o altă femeie, asupra căreia s-a aplicat metoda, nu a mai fost atât de prevăzătoare și perspicace. A fost apelată pe telefonul fix de un bărbat care s-a dat drept avocatul fiului său și i-a comunicat că acesta a comis un grav accident de circulație. Astfel, acesta i-a povestit femeii că fiul ei a comis un accident de circulație soldat cu victime şi ca să-l poată scăpa trebuie să îi trimită urgent 1.500 de euro. Femeia, fără să facă o minimă verificare, a livrat banii prin transfer electronic şi a așteptat lipită de telefon să primească vestea că fiul ei a fost scăpat de urmările așa-zisului accident. A realizat că a fost înșelată și a pierdut 1.500 euro în momentul în care fiul său a sunat-o şi abia atunci a anunţat poliţia.
Sunt și situații, desigur extrem de puține, când oamenii realizează ce li se poate întâmpla și că sunt țintele unei posibile înșelătorii. Este cazul unei femei de 61 de ani din Bistrița, care a fost apelată pe telefonul fix de către un bărbat necunoscut și care s-a recomandat, ca şi în cazul mai sus prezentat, ca fiind avocatul din oficiu al fiului ei, care a comis un grav accident de circulație, soldat cu victime etc. Pentru a rezolva situația fiului ei acesta a încercat să o determine să depună suma de 2.000 euro, pe numele unei persoane, printr-un sistem de transfer electronic de bani. Femeia a realizat că este pe cale să devină victima unei înșelătorii și nu a dat curs solicitării , apelând serviciul național unic apeluri de urgență 112.
Până la urma concluzia acestui material este una singură, trebuie analizată cu circumspecție orice veste primită pe telefon, sau prin alte mijloace și procedat la o minimă verificare. Dacă suspiciunile se mențin, soluția este una singură, anunțați POLIȚIA.