Subcomisarul Mihaela Moldovan de la Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, a prezentat preoților ”metoda accidentul” și i-a îndemnat pe aceștia să le transmită credincioşilor să fie mai vigilenţi, dând și câteva exemple.

”Foarte mulţi dintre credincioşii noştri sunt păcăliţi prin această metodă, profitându-se de naivitatea şi singurătatea celor bătrâni. Trebuie să fim şi noi alături de Poliţie, factori de apărare ai comunităţii, pe care s-o ferim de impostori”, a spus protopopul Bistriței, Alexandru Vidican, potrivit Radio Renașterea.

”Metoda accidentul”, este modul prin care hoții reușesc să sustragă sume mari de bani sau alte foloase materiale de la persoanele credule, dar și îngrijorate.

Modul în care acționează hoții este surprinzător de simplu. Aceștia sau sună, sau dau un mesaj, și se dau drept un membru al familiei, cerând urgent rudelor ajutor financiar, ca urmare a unui accident.

Un mesaj de acest tip poate suna în felul următor: „Am ceva important să îți spun, sună-mă!”.

De obicei, numărul de la care ați fost sunat rămâne pe ecran ca „apel nepreluat”. Înştiinţarea poate apărea chiar fără ca telefonul să fi sunat vreodată.

Dacă este vorba de un număr care începe cu +39…, 390…, +391…., +392…, +393… +394, este recomandat să îl ștergeți imediat și nu se va întâmpla nimic. În cazul în care sunați la acel număr, veți deveni victima infractorilor.

Mai exact, în anumite cazuri, titularul telefonului a sunat la numărul respectiv, ca apoi să nu mai aibă posibilitatea să întrerupă convorbirea, costurile înregistrate pe factură depăşind 2000 de euro.

În caz de urgență, cel mai bine este să scoateți bateria din telefon.

De asemenea, poliția recomandă:

– În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;

– Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;

– Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei!

– În cazul în care vă confruntaţi cu asemenea situaţii, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.