Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, a declarat joi, la o dezbatere organizata de Blocul National Sindical (BNS), ca riscul saracie pentru persoanele active este in crestere, acestea fiind in pericol sa nu-si poata asigura subzistenta prin veniturile provenite din munca prestata.

'Indicatorii trecuti in Carta Sociala Europeana si in Protoculul aditional din 1988, care stau la baza calculului gradului de saracie, plaseaza Romania pe penultimul loc in Uniunea Europeana, iar pentru unii indicatori – suntem chiar pe ultimul loc. Romania este una dintre cele mai sarace tari din UE. Intervine insa un factor nou, ingrijorator. Din mai multe studii pe care le-am facut in cadrul Ministerului Muncii rezulta ca, in ultima perioada, creste riscul de saracie in randul persoanelor active', a declarat Ministrul Muncii, potrivit Agerpres.

Mariana Campeanu a aratat ca 'pana acum, Statul trebuia sa se ingrijeasca de persoanele vulnerabile, de protectia lor, dar daca acest element nou va creste in continuare, va reprezenta o mare problema pentru Guvern, pentru Stat, in general. Eu as spune ca, in final, va reprezenta o problema pentru democratie'.

Potrivit ministrului Muncii, daca in categoria persoanelor vulnerabile vor fi inclusi si cei activi care 'ajung sa nu mai aiba conditii decente de viata, de educatie, de sanatate, locuri de munca, si nu sunt bine platiti la acele locuri de munca, riscurile sociale cresc si increderea intr-un stat democratic, in regulile Uniunii Europene, vor scadea'.

' Si atunci ne vom indrepta spre acele extreme, fie ele populiste, fie de alta natura, care vor conduce la scaderea perceptiei importantei unui stat democratic', a adaugat Mariana Campeanu.

Aceasta a subliniat preocuparea Ministerului Muncii pentru protectia copiilor impotriva exploatarii economice (lunile acestea, in august si in septembrie, ministerul va derula o campanie la nivel national pentru a controla daca angajatorii folosesc sau nu munca copiilor), precum si pentru a asigura angajarea tinerilor, in randul carora rata de somaj este 'foarte mare', in jur de 20%.

'Daca putem imbina acestea cu celelalte cerinte ale Cartei sociale Europene, vom putea asigura oamenilor un trai decent pentru ca, acum, nici nu putem sa vorbim despre o crestere a nivelului de trai in Romania ci, pur si simplu, doar despre asigurarea unui trai decent…', a spus in incheiere ministrul Muncii.

Potrivit unora dintre celor mai recente date publicate de Banca Mondiala, Ministerul Muncii si Institutul National de Statistica, rata saraciei absolute a fost de 5,7% in 2008, ceea ce inseamna ca existau 1,22 milioane de saraci al caror venit lunar era sub 254,5 lei.

Raportul referitor la situatia din 2011 va fi dat publicitatii la mijlocul lunii septembrie, potrivit unor surse oficiale.

Intr-o analiza publicata de revista 'Romania sociala', profesorul Catalin Zamfir reaminteste ca atat Declaratia Universala a Drepturilor Omului cat si alte instrumente internationale afirma ca 'saracia extrema si excluziunea sociala constituie o violare de demnitatii umane'.

Joi, BNS, prin intermediul Biroului pentru observarea pietei muncii si a calitatii locurilor de munca a organizat o dezbatere pe marginea Cartei Sociale Europene, cu accent pe realizarile Romaniei in transpunerea documentului si pe restantele existente.

Carta Sociala Europeana este cel mai important tratat pan-european de drepturi sociale din cadrul Sistemului European de Protectie a Drepturilor Omului.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.