Măsurile educative la care sunt supuși oamenii care, dintr-un motiv sau altul, ajung să execute o pedeapsă privativă de libertate într-unul din penitenciarele patriei, au un efect extrem de scăzut, dovadă fiind faptul că aproape jumătate din cei care ajung prima dată la închisoare, recidivează și, la anumite intervale de timp, ajung din nou după gratii. Evident că, de la această regulă nu pot lipsi penitenciarele din Gherla și Bistrița, mai ales primul, al cărui nume ”gherlă” a devenit sinonimcu pușcăria.
Cu toate așa-zisele măsuri întreprinse pentru îndreptarea celor care au greșit față de societate încălcând legea:angajarea de educatori, de psihologi, asistență religioasă, programe educative, etc., rata de eșec este îngrijorătoare. Din păcate penitenciarele nu sunt locuri de îndreptare pentru mulți din cei care care ajung în pușcărie, fiindcă ele au devenit adevărate ”academii” de pregătire a viitorilor delicveniți.
Citește mai multe detalii despre acest subiect în ediția tipărită a Gazetei de Bistrița.
Si cam ce credeti ca ar putea discuta ei in puscarie ? Poate fac recenzii pe teme filozofice ? Normal ca se perfectioneaza unul pe celalalt in tot felul de smecherii…
La muncă cu ei! Sa nu mai aibe timp pentru perfecționări!
Azi-maine, si la noi ca si-n America, vor apare „puscarii particulare ” . Sa vezi atunci spaga si ” mercurial ” in Romania , ca sunt destui „smardoi ” care au bani sa faca asta !!!