Ultima medie de admitere la liceu în BN a fost 3,60

Cinci elevi din Bistriţa-Năsăud au intrat cu media zece la liceu, patru alegând profilul matematică-informatică, iar unul ştiinţe sociale.
Din cei 3.101 de absolvenţi de clasa a VIII-a de anul acesta înscrişi pentru admitere la liceu, 130 au avut medii sub cinci. Cea mai mică medie cu care a fost admis în liceu un absolvent de gimnaziu a fost 3,60. Alţi 13 absolvenţi au rămas nerepartizaţi.

Înscrierea în clasa a IX-a, în liceele de stat s-a făcut doar în baza mediei de admitere, fără ca absolvenţă de clasa a VIII- să susţină vreun examen.
Media de admitere în învăţământul liceal s-a calculat făcând media aritmetica între media generală obţinută la examenul de evaluarea naţională susţinut de absolvenţii clasei a VIII-a şi media generală de absolvire a claselor V – VIII.
Absolvenţii de gimnaziu au fost înscrişi în clasa a IX-a repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv şi în limita locurilor aprobate prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.
În judeţul Bistriţa-Năsăud există 26 de unităţi şcolare de învăţământ liceal, cu un număr total de 141 de clase şi 4.568 de locuri. Dintre acestea, 130 de clase au forma de învăţământ la zi, a câte 30 de elevi, din care 41 de clase cu profil teoretic, 80 de clase cu profil tehnologic şi nouă clase cu profil vocaţional. Totodată, în judeţ mai există cinci clase cu forma de învăţământ seral şi două cu frecvenţă redusă – Teaca şi Feldru -, precum şi patru clase pentru învăţământul special, a câte 12 locuri, alocate Grupului Şcolar „Sf. Maria” Bistriţa.

Doar cinci de nota 10

Dintre cei 3.101 de absolvenţi de gimnaziu înscrişi la repartiţie pentru învăţământul liceal anul acesta, doar cinci au avut media de admitere maximă, 10. Doi dintre aceştia provin de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud –Bogdan Cârcu şi Aura Miron – ambii optând să urmeze cursurile profilului de matematică – informatică de la acelaşi colegiu năsăudean.
Alţi doi absolvenţi de clasa a opta care au fost admişi la învăţământul liceal cu media maximă provin din mediul rural, mai precis de la Şcoala Generală „Florian Porcius” din Rodna – Maria Miskolczi şi Ancuţa Pătrăşcanu. Ambele au ales Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, prima optând pentru profilul ştiinţe sociale, iar cea de a doua pentru matematică – informatică.
Cel de-al cincilea absolvent admis cu media 10 în învăţământul liceal provine tot din mediul rural, de la Şcoala Generală „Sever Pop” din Poiana Ilvei – Vlad Dănilă – care a optat pentru Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud, specializare matematică – informatică.
Alţi 319 elevi, absolvenţi de clasa a opta, au avut medii de admitere cuprinse între 9,99 – 9.00, foarte mulţi provenind de la şcolile generale din mediul rural. Astfel, pe locurile 6 – 15 se află şapte elevi de la şcoli generale din mediu rural – patru absolvenţi de la Şcoala Generală „Florian Porcius” din Rodna, unul provine de la grupul Şcolar „Liviu Rebreanu” Maieru, unul de la Şcoala Generală Romuli, un altul de la Şcoala generală Nimigea de Jos – şi doar trei de la şcoli din mediul urban – Şcoala Generală „Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz-Băi, Şcoala Generală „Ştefan cel Mare” Bistriţa şi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa.
Dintre cei zece clasaţi pe locurile 6-15, doi elevi au ales Colegiul naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa – specializările ştiinţe ale naturii şi filologie – patru au optat pentru Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa – ştiinţe ale naturii, matematică-informatică, filologie -, doi au ales Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud  – matematică-informatică şi filologie -, iar doi au preferat cursurile Liceului Teoretic „Solomon Haliţă” din Sângeorz-Băi, specializarea matematică-informatică.
Alţi 615 elevi au avut la admitere medii cuprinse între 8,99 şi 8.00, iar medii cuprinse între 7,99 şi 7.00 au avut 829 de absolvenţi de clasa a opta.

17 elevi vin din alte judeţe ale ţării

În această etapă de repartizare computerizată a absolvenţilor de clasa a opta au fost distribuiţi în liceele din Bistriţa-Năsăud 17 elevi din alte judeţe – Constanţa, Cluj, Suceava, Prahova, Sălaj, Maramureş şi Bucureşti -, cea mai mare medie de admitere, 9,49, având-o un elev care a absolvit în Mangalia şi care va învăţa la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa la profilul matematică-informatică. Cea mai mică medie înregistrată de elevii din alte judeţe este cea a lui David Grec – 6,27, care a absolvit Şcoala Generală „Andrei Denusianu” din Haţeg, judeţul Hunedoara şi care urma cursurile Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” Bistriţa, specializarea electronică-automatizări.

130 de elevi, sub cinci

La învăţământul liceal au fost admişi anul acesta şi absolvenţi de clasa a opta care au avut media generală sub cinci. În Bistriţa-Năsăud au fost 130 de astfel de elevi.
În judeţ, s-a intrat la liceu inclusiv cu media 3,60 pe care a avut-o Grigore Chifa de la Şcoala Generală Nimigea de Jos, care va studia, din toamnă, la Grupul Şcolar „Grigore Moisil” din Bistriţa, la profilul mecanic. Aceasta este cea mai mică medie cu care au fost repartizat un elev.

Clasament în funcţie de specializări

În topul liceelor din perspectiva ultimei medii de admitere conduce Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa cu specializarea ştiinţe ale naturii, cu predare în limba română, unde ultima medie de admitere a fost 9,18. Acelaşi colegiu bistriţean se află şi pe locul 41, însă cu specializarea ştiinţe ale naturii, cu predare în limba germană, unde ultima media de admitere a fost 5,99.
Cu specializarea matematică-informatică, pe locul al doilea este situat Liceul „Solomon Haliţă”, din Sângeorz-Băi, unde ultima medie de admitere a fost 8,88. În schimb, specializarea industrie textilă şi pielărie de la acelaşi liceu sângeorzan, unde ultima medie de admitere a fost 4,11, face ca instituţia de învăţământ să se regăsească şi pe locul 82.
Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud, cu specializarea ştiinţe ale naturii a avut ultima medie de admitere 8,41,clasându-se astfel pe locul al cincilea în top, iar la profil filologie ultima medie a fost 8,10 – locul 10 în clasament. De asemenea, la specializarea matematică-informatică de la acelaşi colegiu năsăudean ultima medie de admitere a fost 7,96 – locul 13 în clasament.
Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa – profil economic – a avut ultima medie de admitere 8,51, situându-se astfel pe locul trei în top, iar la profilul filologie ultima media a unui elev admis a fost 6,97 – locul 28 în clasament.

Liana Mureşan

Minim şi maxim la Bistriţa: 4,25 – 9,91

Cea mai mare medie de admitere înregistrată de un absolvent de clasa a opta din municipiul Bistriţa a fost cea a Alexandrei Rînja – 9,91 –, care s-a clasat pe locul 11 în topul mediilor obţinute la admitere, eleva provenind de la Şcoala Generală „Ştefan cel Mare”. Cea mai mică medie a unui absolvent de şcoală generală din Bistriţa a fost 4,25, înregistrată de Petru Fodor, de la Şcoala Generală nr. 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.