Medicii români aleg: consultaţie pe remuneraţie!
În prezent, România se află pe ultimul loc în Europa, în ceea priveşte numărul de medici la mia de locuitori. De la o zi la alta, tot mai multe cadre medicale aleg să părăsească ţara, pentru o slujbă în străinătate.
Potrivit statisticilor, în ultimii trei ani, peste 5.000 de medici din România au abandonat sistemul sanitar românesc. În perioada 2007 – 2010, aproape 9.000 de medici şi-au scos de la Ministerul Sănătăţii, certificatele de conformitate, acte necesare pentru a-şi practica profesia în străinătate. Cifrele sunt alarmante, mai ales că alţi 10.000 de medici, dentişti şi farmacişti, sunt gata să plece în orice moment, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii.
Principalele motive, pentru care medicii români aleg această soluţie de a pleca din ţară, sunt salariile mari şi condiţiile bune de lucru din ţări precum Marea Britanie sau Germania. Pe fondul diminuării cu 25 % a salariilor în sistemul medical din România, asistenţii medicali români pot câştiga lunar în Marea Britanie, circa 2.500 de lire, echivalentul a 3.000 de euro. Pentru medici, veniturile sunt şi mai mari, salariile ajungând undeva la 5.000 de lire, respectiv 6.000 de euro, în condiţiile în care, în România, salariul mediu al unui medic este de 350 de euro. De asemenea, mai mult de jumătate din candidaţii la admiterea Universităţilor de Medicină s-au arătat interesaţi să obţină diplome doar pentru a lucra în străinătate, după cum arată Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „ Grigore T. Popa” din Iaşi.
Pe picior de plecare sunt şi medicii din Bistriţa – Năsăud care tind să alegă un trai mai bun şi decent. Anul acesta au plecat din judeţul nostru mai mulţi medici de familie din mediul rural, din comune precum Milaş. Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor Bistriţa – Năsăud, dr. Dănuţ Cocoi, tot mai mulţi medici din Bistriţa – Năsăud au solicitat eliberarea de certificate pentru a putea profesa în străinătate.
Semnal de alarmă: în cinci ani, peste 50% din medicii români vor părăsi ţara
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astarastoae a estimat că anul acesta vor pleca în străinătate la muncă alţi 10.000 de doctori. Potrivit acestuia, ideea de a pleca din ţară există încă de pe băncile facultăţii. Tineri sau cu experienţă, medicii români aleg să plece datorită salariilor foarte mici din ţară şi a dotările corespunzătoare care lipsesc în multe din spitalele româneşti. „Medicii pleacă în străinătate unde sunt respectaţi, bine plătiţi şi nu au spaima zilei de mâine. În România sunt medici şomeri fără ajutor de şomaj. Prognoza pe care am făcut-o acum trei ani de zile, când am atras atenţia că există un mare pericol, a fost deja depăşită de realitate şi nu este de mirare, pentru că guvernanţii noştri au făcut tot posibilul ca medicii să plece din ţară. Un exemplu: micşorarea cu 25% a veniturilor care şi aşa erau cele mai mici din Europa. Medicii români pleacă în străinătate la un salariu de cel puţin zece ori mai mare decât în România!”, a declarat recent în presa centrală, Vasile Astarastoae. Potrivit acestuia, plecarea medicilor români a deveni alarmantă încă de anul trecut. „Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că în momentul în care migraţia medicilor într-o ţară depăşeşte 2%, statul trebuie să introducă cod roşu şi să ia măsuri. În România, trebuia introdus cod super-roşu, în condiţiile în care, în 2009, din cei 41.000 de angajaţi în sistemul de sănătate au plecat în jur de 5.000”, a explicat Astărăstoae.
De asemenea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Constantin Cârstea estimează că în următorii cinci ani, peste 50% din medicii români, vor părăsi ţara pentru un trai bun: „În condiţiile în care salariul unui medic este de mizerie, doctorii nu stau prea mult pe gânduri şi vor pleca la lucru peste hotare. (…) Atunci când li se oferă o slujbă într-un spital din străinătate, medicii o consideră mană cerească şi nu stau prea mult pe gânduri. Potrivit estimărilor noastre ( n. r – a Colegiului Medicilor din România), peste 50 % din medicii români vor pleca până în anul 2015, motivaţi de salariul mai mare şi de condiţiile mai bune de lucru”, a precizat Cârstea. Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România sunt de părere că, pe lângă pierderea personalului medical, statul va mai pierde şi banii folosiţi pentru formarea profesională a doctorilor.
Marea Britanie şi Germania, cele mai „vânate” destinaţii de către medicii români
Cei aproape 9.000 de medici din România care au cerut permise în ultimii trei ani pentru a lucra în străinătate, au optat în special pentru Regatul Unit şi Germania. Asistenţii medicali români pot câştiga lunar în Marea Britanie, circa 2.500 de lire, echivalentul a 3.000 de euro. Pentru medici, veniturile sunt şi mai atractive, salariile ajungând la 5.000 de lire, echivalentul a 6.000 de euro, asta în timp ce, salariul mediu al unui medic din România este de 350 de euro. Medicii seniori, cei mai căutaţi, pot obţine în Marea Britanie şi ţările scandinave, salarii ce ajung şi la 10.000-12.000 de euro pe lună. Potrivit ziarului online „Sunday Express”, în ultima perioadă, zeci de medici şi asistenţi români s-au prezentat la interviuri de angajare, la sediul din Cluj al companiei Business Activ Consult, unde au optat pentru un job într-una din cele două ţări. Medicii nu sunt singurii atraşi de salariile şi condiţiile de muncă oferite de sistemele medicale din străinătate. Numai în prima jumătate a anului 2010, aproape 400 de asistenţi medicali au cerut avizul necesar obţinerii unui loc de muncă în străinătate, în timp ce anul trecut, circa 600 de persoane au solicitat acest document. Guvernul de la Londra a atras însă atenţia că vor fi selectate doar persoanele competente care cunosc bine limba engleză, mai relatează „Sunday Express”. Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie, în anul 2007 cei mai căutaţi în străinătate erau medicii de familie. „Erau firme specializate care veneau în ţară şi recrutau medici. La început a fost Franţa, apoi Germania şi acum Marea Britanie. Salariile în aceste ţări sunt de zece ori mai mari decât în România”, susţine Astărăstoaie.
În 2010, pe lista „preferinţelor” în străinătate sunt medicii specialişti, respectiv medicii chirurgi, cardiologii, anesteziştii şi specialiştii în chirurgie cardiovasculară, întrucât în ţările din Uniunea Europeană există un deficit de personal pe aceste specializări, estimat la aproximativ 150.000 de medici.
Iulia Stupinean