Medicii de familie din întreaga ţară ameninţau, săptămâna trecută, că începând cu data de 1 aprilie, îşi vor închide cabinetele pe termen nelimitat.
În cele din urmă s-a ajuns la un acord şi s-a semnat Contractul cadru, astfel că activitatea acestor cabinete medicale nu va fi întreruptă.
Decizia medicilor a venit după ce ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a declarat că ministerul a ţinut cont de recomandările şi observaţiile medicilor de familie în redactarea contractului cadru, document care conţine principiile generale de desfăşurare a activităţii de medicină primară, lucru negat, însă de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Patronatul Naţional de Medicina Familiei (PNMF).
Muncă împovărată
Reprezentanţii acestora au menţionat că nu au avut loc niciun fel de consultări anticipate între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, SNMF şi PNMF cu privire la Contractul cadru şi respectiv, normele de aplicare ale acestuia, pentru anul 2009, iar forma finală nu ia la socoteală nici un fel de recomandări din partea medicilor de familie, ci din contră, conţine prevederi care îngreunează şi birocratizează suplimentar activitatea cabinetelor de medicină de familie.
Ministrul Bazac a fost de părere că refuzul medicilor de familie de a nu semna Contractul cadru e o decizie fără chibzuială şi nefundamentată, deoarece normele metodologice de aplicare nu sunt încă finalizate, iar consultări asupra acestora vor avea loc în continuare într-un timp cât mai apropiat, în prezenţa medicilor.
Medicii obligaţi să meargă la bolnavi acasă
Una dintre principalele nemulţumiri ale medicilor de familie a fost legată de introducerea obligatorie a permanenţei. Aceasta înseamnă că ei ar fi trebuit să asigure obligatoriu asistenţa medicală de urgenţă (prespitalicească – pe salvare – şi consultaţii la domiciliu) prin centrele de permanenţă, în afara programului de lucru al cabinetului.
“Lipsa de înţelegere a autorităţilor ne bagă în faliment”
Medicii de familie au acuzat că lipsa de înţelegere a autorităţilor îi va băga în faliment. Astfel medicii reclamau eliminarea unor servicii plătite separat în urma modificării raportului” per capita/per servicii”, care duce la o scădere şi mai mare a veniturilor cabinetului. În plus, aceştia nu au fost de acord cu penalizarea cabinetului de medicină de familie care are un medic angajat, dacă depăşeşte 23.000 de puncte anual şi cu impunerea unor sancţiuni extrem de dure pentru nerespectarea clauzelor contractuale, lăsând loc abuzului.
Medicii au fost în principal îngrijoraţi de valoarea redusă a contractelor pe 2009, mult mai mici decât în 2008 şi care nu asigură aproape deloc bani în ultimul trimestru al anului.
Pacienţii sunt alarmaţi
Bistriţenii, la curent cu cele întâmplate, au fost speriaţi de situaţia ce putea urma, dar au admis că medicii au dreptate, cerând rezolvarea de urgenţă a situaţiei. Dacă din 1 aprilie medicii de familie ar fi trecut în regim privat, costul unei simple consultaţii s-ar fi ridicat la valori cuprinse între 25 şi 30 de lei, la care se mai adăugau necompensarea medicamentelor şi costul analizelor, cheltuieli care, în mod clar, ar fi dus la nemulţumirea pacienţilor.
S-a ajuns la un acord
Într-un final marţi, 31 martie, medicii au ajuns la un acord cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. ”Hotărârea este că vom semna pentru o lună contractul cadru, iar în viitor se vor lua decizii în funcţie de cât de mult se ţine cont de propunerile noastre. Astfel momentan soluţionată problema, de mâine (n. r. – 1 aprilie) cabinetele medicale vor continua programul normal”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, preşedintele Asociaţiei bistriţene a medicilor de familie, dr. Niculina Rus.
Delia Hriţuleac