Medicii de familie din întreaga ţară ameninţau, săptămâna trecută, că începând cu data de 1 aprilie, îşi vor închide cabinetele pe termen nelimitat.
În cele din urmă s-a ajuns la un acord şi s-a semnat Contractul cadru, astfel că activitatea acestor cabinete medicale nu va fi întreruptă.

Medicii de familie s-au arătat nemulţumiţi de prevederile noului Contract cadru şi de faptul că propunerile lor au fost ignorate, declarând că vor ţine cabinetele închise până ce va avea loc “o negociere reală“ a Contractului cadru şi va exista o garanţie că problemele negociate se vor regăsi în document şi, totodată, dacă vor dispărea acele prevederi care le încalcă drepturile. Românii au fost la un pas, aşadar, să fie nevoiţi să-şi plătească reţetele, consultaţiile şi analizele medicale.
Decizia medicilor a venit după ce ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a declarat că ministerul a ţinut cont de recomandările şi observaţiile medicilor de familie în redactarea contractului cadru, document care conţine principiile generale de desfăşurare a activităţii de medicină primară, lucru negat, însă de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Patronatul Naţional de Medicina Familiei (PNMF).
Astfel, SNMF şi PNMF a constatat că s-a continuat deliberat campania de dezinformare a opiniei publice cu privire la presupusele consultări avute cu reprezentanţii medicilor de familie, după cum relatează comunicatul celor două organizaţii.

Muncă împovărată

Reprezentanţii acestora au menţionat că nu au avut loc niciun fel de consultări anticipate între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, SNMF şi PNMF cu privire la Contractul cadru şi respectiv, normele de aplicare ale acestuia, pentru anul 2009, iar forma finală nu ia la socoteală nici un fel de recomandări din partea medicilor de familie, ci din contră, conţine prevederi care îngreunează şi birocratizează suplimentar activitatea cabinetelor de medicină de familie.

Ministrul Bazac a fost de părere că refuzul medicilor de familie de a nu semna Contractul cadru e o decizie fără chibzuială şi nefundamentată, deoarece normele metodologice de aplicare nu sunt încă finalizate, iar consultări asupra acestora vor avea loc în continuare într-un timp cât mai apropiat, în prezenţa medicilor.

Cu toate acestea, Societatea Naţională şi Patronatul Naţional ale medicilor de familie a decis menţinerea hotărârii de a nu semna contractul pe anul 2009, şi, fiind în afară de contract, a decis "închiderea tuturor cabinetelor de medicină de familie din ţară cu începere din data de 1 aprilie pe termen nelimitat, până când va avea loc o negociere reală a contractului cadru şi a normelor între reprezentanţii autorităţilor şi cei ai SNMF şi PNMF în calitate de reprezentanţi ai medicilor de familie şi, respectiv, va exista o garanţie reală că elementele negociate real se vor regăsi în prevederile Contractului cadru şi ale normelor de aplicare", potrivit comunicatului celor două organizaţii.

Medicii obligaţi să meargă la bolnavi acasă

Una dintre principalele nemulţumiri ale medicilor de familie a fost legată de introducerea obligatorie a permanenţei. Aceasta înseamnă că ei ar fi trebuit să asigure obligatoriu asistenţa medicală de urgenţă (prespitalicească – pe salvare – şi consultaţii la domiciliu) prin centrele de permanenţă, în afara programului de lucru al cabinetului.

În replică, ministrul sănătăţii, Ion Bazac, susţine că prevederile noului contract-cadru sunt în primul rând în folosul pacienţilor. Acesta declara că medicii de familie trebuie să participe obligatoriu la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, prin această prevedere asigurându-se accesul pacienţilor la servicii de asistenţă medicală primară indiferent de oră şi de zonă şi reducându-se astfel numărul de cazuri cu evoluţie nefavorabilă şi al deceselor a căror producere este favorizată prin neasigurarea în timp util a asistenţei medicale.

“Lipsa de înţelegere a autorităţilor ne bagă în faliment”

Medicii de familie au acuzat că lipsa de înţelegere a autorităţilor îi va băga în faliment. Astfel medicii reclamau eliminarea unor servicii plătite separat în urma modificării raportului” per capita/per servicii”, care duce la o scădere şi mai mare a veniturilor cabinetului. În plus, aceştia nu au fost de acord cu penalizarea cabinetului de medicină de familie care are un medic angajat, dacă depăşeşte 23.000 de puncte anual şi cu impunerea unor sancţiuni extrem de dure pentru nerespectarea clauzelor contractuale, lăsând loc abuzului.

În Bistriţa-Năsăud, 135 de medici de familie nu au fost de acord cu semnarea contractului cadru pe 2009 cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), motivul fiind că aceasta le încalcă drepturile şi nu ţine cont de solicitările lor.
Medicii au fost în principal îngrijoraţi de valoarea redusă a contractelor pe 2009, mult mai mici decât în 2008 şi care nu asigură aproape deloc bani în ultimul trimestru al anului.

Pacienţii sunt alarmaţi

Bistriţenii, la curent cu cele întâmplate, au fost speriaţi de situaţia ce putea urma, dar au admis că medicii au dreptate, cerând rezolvarea de urgenţă a situaţiei. Dacă din 1 aprilie medicii de familie ar fi trecut în regim privat, costul unei simple consultaţii s-ar fi ridicat la valori cuprinse între 25 şi 30 de lei, la care se mai adăugau necompensarea medicamentelor şi costul analizelor, cheltuieli care, în mod clar, ar fi dus la nemulţumirea pacienţilor.

S-a ajuns la un acord

Într-un final marţi, 31 martie, medicii au ajuns la un acord cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. ”Hotărârea este că vom semna pentru o lună contractul cadru, iar în viitor se vor lua decizii în funcţie de cât de mult se ţine cont de propunerile noastre. Astfel momentan soluţionată problema, de mâine (n. r. – 1 aprilie) cabinetele medicale vor continua programul normal”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, preşedintele Asociaţiei bistriţene a medicilor de familie, dr. Niculina Rus.

În contract nu mai este prevăzută asistenţa medicală în centrele de permanenţă, iar în privinţa acestui subiect va fi semnat un act distinct, în următoarele săptămâni, după ce vor fi reglementate exact condiţiile şi locurile unde vor fi aceste centre.
Dr. Bugariu Margareta, medic de familie a afirmat că este de acord cu semnarea contractului cadru pentru o lună: „avem un protocol, toţi suntem de acord,eu sunt optimistă, este interesul nostru al medicilor, dar şi a întregii populaţii, este o problemă comună!”
„În mod normal aceste lucruri nu ar trebui să se întâmple, anual au loc diverse probleme, de fiecare dată se ajunge la conflicte de acest gen, trebuie să se finalizeze toate neînţelegerile, iar astfel de situaţii să nu se mai repete”, a precizat medicul de familie dr. Lazăr Romulus.

Delia Hriţuleac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.