Nouă medici au contestat în instanță decizia Casei Județene de Asigurări de Sănătate care le interzicea să mai profeseze, iar serviciile să le fie decontate de CJAS, odată împlinită vârsta de 70 de ani. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care, a menținut decizia de la Bistrița și a dat dreptate medicilor. Aceștia au continuat să proceseze, 5 dintre ei vânzându-și totuși praxisul.
În total 16 medici din Bistrița-Năsăud s-au văzut nevoiți să pună stetoscoapele jos anul trecut, după ce au împlinit vârsta de 70 de ani. La baza a stat o hotărâre a Casei Județene de Asigurări de Sănătate, potrivit căreia se mai prelungește contractul cu CJAS medicilor de peste 70 de ani după data de 31.12.2023, doar în anumite condiții:
„Art. 1 (2) Medicii care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu Casa de asigurări de sănătate a județului Bistrița-Năsăud, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, îşi pot continua activitatea, după împlinirea vârstei de 67 de ani, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publica judeţeană si de C.M.R., prin Colegiul judeţean al medicilor sau al Municipiului București, pe baza certificatului de sănătate. (2) Medicii aflaţi în relaţie contractuală în mod direct cu Casa de asigurări de sănătate a județului Bistrița-Năsăud care doresc să îşi continue activitatea în relaţia contractuală, vor depune cerere la Casa de asigurări de sănătate Bistrița-Năsăud cu cel puţin 30 zile înainte de expirarea perioadei pentru care s-a încheiat contractul de prestări servicii aflat în derulare. Art. 1 ind. 1 (1) La analizarea cererii de continuare a relaţiei contractuale a medicilor prevăzuţi la art. 1 alin. (2) se vor avea în vedere criterii precum: motivarea continuării activităţii ţinând cont şi de prevederile Ordinului Ministerului Sănătăţii Publice; cabinetul medical se află într-o unitate administrativ teritorial defavorizată, deficitară din punct de vedere al acoperirii cu medici; să nu existe sancţiuni aplicate de Colegiul al Medicilor Bistrița-Năsăud; să nu existe reclamaţii din partea pacienţilor la adresa medicului în cauză; să nu existe sancţiuni contractuale aplicate în relaţia cu CAS Bistrița-Năsăud; (2) Criteriile menţionate nu au caracter exhaustiv; (3) Consiliul de administraţie CAS Bistrița-Năsăud va fi informat în legătură cu cererile de continuare a relaţiei contractuale formulate”, este hotărârea dată de CJAS.
9 medici au chemat CJAS în instanță și au câștigat!
Medicii care s-au aflat în situația respectivă au contestat decizia CJAS, inițial prin reclamații la instituție, două la număr. Acestea, însă, n-au avut niciun efect, astfel că, 9 dintre medici au apelat la instanță și au cerut suspendarea hotărârii nr. 1/29.05.2023, modificată prin hotărârea nr. 5/28.09.2023.
Medicii au reproșat faptul că măsura a fost luată „intempestiv”, cei vizați având la dispoziție o perioadă foarte scurtă pentru a-și înstrăina praxisul. Aceștia mai spun că „criteriul” impus de Casa de Asigurări de Sănătate este unul discriminatoriu, legea permițând continuarea activității în cazul medicilor care au o stare de sănătate corespunzătoare și obțin avizele necesare.
„Hotărârea în speţă încalcă şi dreptul pacienţilor de a beneficia de asistenţă medicală. Aşa cum s-a arătat, reclamanţii asigură asistenţa medicală pentru un număr de peste 40.000 de persoane asigurate. Gradul de alocare pacienţi/medic de familie este oricum unul destul de încărcat iar posibilitatea de predare a praxisului este extrem de limitată, nefiind cerere, astfel ca asiguraţii riscă să rămână fără asistenţă medicală”, au susținut avocații medicilor, la procesul de la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Judecătorii le-au dat dreptate, susținând că personalul medical asociat cabinetelor în care practică medicii rămân fără job, iar pacienții deserviți de medicul respectiv fără servicii medicale, cel puțin o perioadă, până când se găsește înlocuitor.
„Aplicarea hotărârii a cărei suspendare se solicită, în cazul neprelungirii contractelor de către pârâtă, va influenţa patrimoniul medicilor reclamanţi, puşi astfel în imposibilitatea de a-şi desfăşura o mare parte din activitate. Necesitatea evitării unei pagube iminente ireparabile sau dificil de reparat este evidentă şi prin prisma împrejurării că lipsa prelungirii relaţiei contractuale pentru neîndeplinirea condiţiilor impuse de actul aparent nelegal duce atât la pierderea locurilor de muncă ale personalului auxiliar, cât şi la lipsirea asiguraţilor de asistenţă medicală, cel puţin pentru o perioadă.
Iminenţa prejudiciului material poate fi prevăzut în speţă cu un grad de probabilitate suficient de mare şi, prin urmare, se instituie un dezechilibru între păstrarea efectelor actului posibil nelegal și gradul de afectare al reclamanţilor prin producerea efectelor acestui act” – spun judecătorii bistrițeni în motivarea sentinței.
Curtea de Apel menține decizia, iar medicii de peste 70 de ani continuă munca
În 21.12.2023, Tribunalul Bistrița-Năsăud dă dreptate medicilor și hotărăște să suspende hotărârea Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Procesul s-a mutat la Curtea de Apel Cluj, după ce Casa de Asigurări de Sănătate a contestat decizia. Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în luna martie a acestui an și menține decizia dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.
„Pentru acestea, Curtea apreciază că prima instanţă a făcut o corectă aplicare a dispoziţiilor legale incidente în speţă, astfel că, în temeiul art. 496 Cod de procedură civilă, va respinge recursul declarat în speţă şi va menţine în întregime sentinţa recurată. În temeiul art. 494 raportat la art. 453 din Cod, recurenta va fi obligată să plătească intimaţilor reclamanţi suma de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs, reprezentând contravaloarea onorariului avocaţial achitat”, Curtea de Apel Cluj.
În aceste circumstanțe, cu o decizie definitivă, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate se vede obligată să prelungească contractele tuturor medicilor care au împlinit 70 de ani, decizia fiind desființată.
Directorul executiv al Casei Județene de Asigurări de Sănătate spune că deși au câștigat procesul, parte din medici tot s-au retras și și-au vândut praxisul colegilor mai tineri. Dintre cei care și-au vândut praxisul, trei medici consultau la cabinete din Bistrița, iar doi în mediul rural mai exact în Lechința și Galații Bistriței.
Medicii au posibilitatea, potrivit legii, să își vândă dreptul de practică, cu tot cu cabinet și personal medical. Cu cât ajunge să se vândă un praxis? Ei bine, se pare că sumele se învârt în jur de 40-50.000 de euro, în funcție de unde este situat cabinetul sau câți pacienți are. Iar medicina de familie este din nou atractivă, un cabinet cu 2000-3000 de pacienți „în portofoliu” aducând câteva zeci de mii de lei lunar profit pur în buzunarul medicilor de familie. Dacă mai au deschise și puncte de lucru la cabinetul principal, cum se întâmplă în cazul celor din rural, sumele cresc și mai mult. Nu este de mirare faptul că 3 urgentiști de la serviciile de ambulanță s-au îndreptat spre medicina de femilie.