Meciul RDS – Antena se joaca la CNA
Timp de o saptamana, RCS&RDS si canalele de televiziune membre ale grupului Antena s-au acuzat reciproc pe fondul scoaterii celor din urma din grila de programe pentru satelit, pe motiv ca nu s-a ajuns la un acord. RCS acuza ca i s-au cerut 7 milioane de euro pentru acordul de difuzare a canalelor, iar Antenele au aratat ca furnizorul plateste pentru programe cu audiente mai mici. Ambele parti s-au prezentat in fata CNA-ului, pentru a media conflictul, iar acesta a sesizat Protectia Consumatorului.
Conflictul dintre distribuitorul de televiziune RCS & RDS si canalele din Antena Group a fost in atentia presei intregul sfarsit de saptamana, acuzatiile fiind aruncate dintr-o parte in alta de catre ambele baricade. Conform unui comunicat transmis de catre compania RDS&RCS, ”Antena Group a somat RCS & RDS sa inceteze difuzarea prin satelit a canalelor Antena, daca nu achita o taxa anuala de peste 7 milioane de euro. Data limita pentru cererea Antena Group era 20 aprilie 2012, ora 00.00. Daca dupa data si ora mentionate, RCS & RDS ar fi continuat sa retransmita canalele Antena, Antena Group ar fi urmat sa apeleze la ,,toate masurile legale, inclusiv plangeri de natura penala”.
„In situatia in care S.C. RCS & RDS S.A. va retransmite fara drept posturile de televiziune mentionate in reteaua DTH, societatea noastra urmeaza a apela la toate masurile legale, inclusiv plangeri de natura penala, in vederea protejarii drepturilor detinute de S.C. Antena TV Group S.A impotriva oricarei conduite ilegale si abuzive a S.C. RCS & RDS S.A”, se arata intr-o notificare trimisa de grupul media companiei de cablu.
Difuzare cu banii jos
Astfel, RCS & RDS a cerut public Antena Group dreptul de a retransmite gratuit canalele Antena pe platforma DTH Digi. Operatorul de cablu afirma ca este pentru prima oara in ultimii opt ani cand Antena Group cere bani pentru retransmisia posturilor Antena (Antena 1, Antena 2, Antena 3, GSP, Euforia Lifestyle TV). Compania de cablu sustine ca, daca ar fi acceptat sa plateasca taxa anuala pretinsa de grupul media, ar fi fost nevoita sa majoreze tarifele serviciilor Digi prin satelit.
RCS & RDS mai transmite ca nu poate accepta cererea Antena Group „prin care abonatii sai ar trebui sa plateasca o factura substantial marita, fara a beneficia de nimic suplimentar” si „cere public Antena Group acordul de retransmisie pentru posturile Antena 1 si Antena 3 pentru a le oferi abonatilor fara plata suplimentara”. RCS&RDS a scos televiziunile Antena 1, Antena 3 si Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi, in noaptea de joi spre vineri.
Pe de alta parte, Intact Media Group „considera RCS – RDS integral raspunzator pentru privarea telespectatorilor si abonatilor sai de programele Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia si GSP TV. RCS nu a respectat nici cele mai elementare norme de conduita comerciala, ignorand cu rea credinta solicitarile Intact Media Group de a ajunge la un acord si luand decizia intempestiva de a scoate din grila de programe de pe satelit posturile Intact cu o zi inainte de termenul stabilit pentru negocierea conditiilor comerciale privind retransmisia.
RCS RDS a ales cu rea vointa sa intrerupa discutiile, facand abuz de forta, incalcand grav interesele abonatilor si contractele incheiate cu acestia. RCS-RDS a incasat sume fabuloase, de ordinul sutelor de milioane de euro din abonamentele incheiate cu telespectatorii, sume de bani care au fost investite in posturi proprii de televiziune inchise dupa sase luni de la lansare, sfidand astfel interesele clientilor. RCS-RDS plateste in mod constant sume de zeci de milioane de euro anual pentru retransmisia a zeci de posturi cu audiente nesemnificative. Compania de cablu incearca sa obtina difuzarea gratuita a posturilor celui mai important grup de presa romanesc, care inregistreaza audiente importante. RCS-RDS incaseaza astfel sume mari de la telespectatorii televiziunilor Intact si ii foloseste pentru a isi finanta propriile posturi lansate din interese politice”, arata comunicatul remis de Antena Group.
Sa moara capra vecinului
Ulterior, Intact Media Group a cerut RCS & RDS sa faca publice telespectatorilor sumele de bani pe care le plateste pentru retransmisia posturilor tv din grila de programe. Site-ul mediaddict.ro a publicat o simulare a preturilor platite de principalele firme de cablu pentru retransmisia posturilor TV. Platforma RCS RDS are aproximativ 4.000.000 de abonati.
Blogul media a publicat un tabel care arata ca distribuitorii posturilor TV platesc sume uriase pe an pentru a transmite anumite posturi de televiziune, prin cablu si satelit. Conform celor de la mediaddict.ro, cei de la RCS-RDS platesc anual in jur de 13 milioane de euro pentru trei posturi din grupul CME. Este vorba de Acasa TV, Pro Cinema si Sport.ro. Acasa TV, retaleaza mediaddict.ro, aduce grupului CME suma de 3.360.000 de euro , doar de la RCS-RDS. Posturile Pro Cinema si Sport.ro aduc fiecare cate 4.800.000 de euro , in conditiile in care posturile Intact – Antena 1, Antena 3, Euforia si GSP TV – au avut in primul trimestru al acestui an o cota de piata mai mare decat posturile CME. Cele mai scumpe canale TV sunt Travel din grupul Discovery, Eurosport 2, National Geographic, Animal Planet si TV 1000, posturi de televiziune care atrag o audienta mult mai mica decat canalele grupului Intact, se arata in tabelul publicat de mediaddict.ro.
HotNews arata ca reprezentantii Antena Group si cei ai RCS&RDS s-au prezentat saptamana trecuta la CNA pentru a-si prezenta pozitiile in conflictul declansat dupa scoaterea Antenelor din grila RCS pe platforma de satelit Digi. Partile au reluat acuzele publice din ultimele zile, dar Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena Group, a afirmat ca RCS a solicitat sa aiba de urgenta o intalnire cu Antena Group, iar “intalnirea va avea loc cat se poate de repede”. Reprezentantul RCS nu a putut confirma, pe moment, acest lucru. CNA a decis sa sesizeze Protectia Consumatorilor si ANCOM in legatura cu situatia creata, aratand ca nu poate interveni intr-o disputa comerciala intre parti, scrie hotnews.ro
Cu jalba la CNA
Sorin Alexandrescu a prezentat membrilor CNA tabelul publicat de site-ul Mediaddict.ro, care sustine ca este vorba despre sume pe care operatorii de cablu si DTH le-ar plati unor posturi, altele decat cele ale Antena Group. Membrii CNA au spus ca nu pot decat sa ia nota de acest tabel, atat timp cat informatiile prezentate nu sunt confirmate, iar sursa nu este precizata. Tabelul include doar posturi care nu sunt libere la retransmisie, neconditionat tehnic sau financiar, adica posturi – foarte multe canale straine – carora nu li se aplica principiul must-carry, ci opereaza pe baza unor acorduri comerciale cu distribuitorii.
Oficiali ai CNA au aratat ca forul a primit, in ultimele zile, foarte multe reclamatii in legatura cu acest caz, “probabil de ordinul sutelor”. Sorin Alexandrescu, CEO Antena Group, a afirmat ca in call-center-ul Antenelor au fost primite 10.000 de reclamatii. Acesta a aratat ca intre Antena Group si RCS-RDS a existat un contract de distributie care a expirat la 31.12.2011. Pana pe 20 aprilie au existat discutii telefonice si trei intalniri oficiale, data pana la care erau valabile acordurile de retransmisie, dar RCS a intrerupt pe 19 aprilie, la miezul noptii, retransmisia posturilor pe DTH.
Reprezentantul RCS-RDS la CNA, Lucian Mihai, a explicat insa ca Antena a scos statiile de pe satelit cand a mentionat ca aceea era ultima zi in care RCS &RDS putea tine televiziunile in grila. Pe 28 martie Antena Group a dat un ultimatum care insemna mai putin de o luna pana cand sa fie incheiat un contract, dupa un an in care nu s-a intamplat nimic. „Radiodifuzorii care sunt contra cost nu au facut nicio declaratie ca sunt liberi la retransmisie pe teritoriul Romaniei, asa cum au facut Antenele. Nu stiu ce relevanta are interesul Antena pentru relatiile noastre cu alti furnizori. Nu exista posturi din Romania care intra in must carry si carora le platim pentru DTH”, a adaugat acesta.
Diana Gabor