Abuz în serviciu în formă continuată în Poliţia din Bistriţa-Năsăud!
Inspectorul principal de poliţie Leon Cloşcă, comandantul Poliţiei Năsăud, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de procurorii DNA, sub acuzaţia de abuz în serviciu, constând în 24 de acte materiale săvârşite în perioada iunie – noiembrie 2014. Cloşcă urma să fie avansat în funcţie chiar pe 1 Decembrie, pentru „merite deosebite” şi urma să fie adus pe o funcţie de conducere exact în IPJ BN. Conform surselor noastre, ar fi fost vorba chiar de una dintre funcţiile de adjunct al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
Societatea românească e tot mai tare atinsă de flagelul corupţiei, şi se dovedeşte pe zi ce trece că ţara e precum un sat fără câini, având în vedere că oameni care sunt puşi să aplice legea şi să vegheze totodată respectarea ei, sunt primii care o încalcă flagrant şi în cel mai josnic mod. Astfel de personaje au ajuns în România de azi să abuzeze de funcţiile de conducere deţinute, uitând că acestea sunt vremelnice, dar mai grav decât atât au selectat din instituţiile conduse verigi slabe care să le facă jocul murdar, îndepărtându-i în acelaşi timp pe cei care mai au verticalitate.
În ultimele două săptămâni s-au produs cutremure puternice în instituţii care în mod normal ar trebui să se ducă o luptă acerbă pentru stoparea infracţionalităţii – DIICOT şi Poliţie. Şefa DIICOT, Alina Bica a fost arestată pentru 30 de zile sub acuzaţia de abuz în serviciu în legătură cu nişte retrocedări aprobate în 2011 pentru un om de afaceri din Bucureşti, la acea vreme ea fiind secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru în comisia din ANRP care a aprobat despăgubirile. Nu a trecut multă vreme până la al doilea cutremur instituţional, dar care de data aceasta a avut loc în Bistriţa-Năsăud. Mâna de fier a DNA a ajuns chiar la şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud – Ioan Ovidiu Mureşan. Nu a fost singurul atins, fiindcă alături de el mai sunt alte două personaje cu funcţii de conducere în IPJ BN: şeful Serviciului Poliţie Rutieră – comisarul şef Roberto Hasnăş, şi comandantul Poliţiei Năsăud – inspectorul principal Leon Cloşcă. Toţi trei sunt acuzaţi de procurorii DNA de abuz în serviciu.
A ajuns comandant la a doua încercare
Inspectorul principal de poliţie Leon Cloşcă este un personaj cunoscut de cititorii Gazetei de Bistriţa, având în vedere că acesta a mai fost subiectul articolelor noastre.
Cloşcă a ajuns la comanda Poliţiei năsăudene în 2012, având susţinere politică din partea social-democraţilor proaspăt ajunşi la cârma ţării. Într-o primă fază, Cloşcă a fost numit interimar, după ce inspectorul principal de poliţie Ilie Adrian Câmpan a fost „avansat” şi mutat la Bistriţa în cadrul IPJ. Schimbul de şefi a fost foarte ciudat având în vedere buna reputaţie de care se bucura şi se bucură Adrian Câmpan.
Câmpan l-a înlocuit în funcţie pe Ciprian Buta după ce acesta a fost numit inspector şef adjunct al IPJ BN, în 2011.
După circa două luni de interimat la conducerea Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă a susţinut în luna mai 2012 concursul pe post, însă cu toate că nu a avut vreun contracandidat, el nu a fost în stare să-l şi promoveze, fiindcă a obţinut nota 6,67, sub baremul de minim 7.00. Interesant este că după patru luni, s-a mai prezentat o dată la concurs şi a reuşit să obţină punctajul necesar, culmea cea mai mare notă dintre cei patru candidaţi înscrişi.
După doi ani la conducerea Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă a visat să ajungă şi mai sus, la conducerea IPJ BN. Astfel că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a intra în graţiile şefului mare – Ioan Ovidiu Mureşan. Şi a făcut-o având în vedere obedienţa sa faţă de acesta. Dovadă stau constatările procurorilor DNA la urechile cărora se pare că au ajuns informaţii despre acţiunile întreprinse de Cloşcă şi care l-au monitorizat îndeaproape timp de aproape cinci luni.
Abuzuri peste abuzuri! A muşamalizat inclusiv accidente rutiere soldate cu decese
Dar iată ce au descoperit anchetatorii cu privire la Leon Cloşcă. Potrivit procurilor, poliţistul năsăudean este acuzat de abuz în serviciu constând în 24 de acte materiale, fapte comise în perioada iunie – noiembrie 2014.
Astfel, în patru cazuri, Leon Cloşcă a participat la falsificarea actelor de constatare şi raportare a unor accidente rutiere, soldat cu victime omeneşti – decedaţi şi răniţi. Procurorii dau şi datele când au avut loc aceste fapte, fiind vorba de zilele de 20 şi 30 august 2014, 5 şi 12 octombrie 2014.
De asemenea, Leon Cloşcă a avut intervenţii şi imixtiuni abuzive, în 13 cazuri, în activitatea unor poliţişti subordonaţi, „pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu constata şi a nu sancţiona contravenţii săvârşite la regimul circulaţiei rutiere sau al transportului rutier de mărfuri: la datele de 27 iunie, 10, 16, 30 iulie, 3, 28 august, 1, 2, 10, 19, 30 septembrie, 11 şi 28 octombrie 2014”, spun procurorii.
În data de 24 iunie, Leon Cloşcă a intervenit şi s-a amestecat abuziv în activitatea unor poliţişti din subordine „pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu constata, de a nu sesiza şi de a nu cerceta infracţiuni săvârşite la regimul circulaţiei rutiere: la data de 24 iunie 2014”.
În perioada 16-21 august 2014, spun anchetatorii, Leon Cloşcă a primit cantităţi de material lemnos, cu acte false de provenienţă, ajutat fiind de un om de afaceri apropiat lui
De asemenea, pe data de 4 septembrie, comandantul Poliţiei Năsăud a intervenit abuziv, prin folosirea influenţei, asupra altui poliţist, în vederea reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule.
Pe data de 18 septembrie 2014, din nou Leon Cloşcă a intervenit abuziv asupra unor poliţişti din subordine în sensul determinării acestora să interzică prezenţa unor comercianţi în zona din apropierea benzinăriei deţinute în Năsăud de omul de afaceri Pavel Sângeorzan, cu toate că respectivii comercianţi aveau dreptul să se afle acolo fiindcă achitaseră contravaloarea chiriei spaţiului de pe domeniul public, Primăriei Năsăud. Intervenţia lui Cloşcă a venit în urma solicitării efectuate de Pavel Sângeorzan, relaţiile dintre cei doi fiind foarte apropiate, poliţistul participând deseori la partide de vânătoare şi petreceri organizate de omul de afaceri.
Pe data de 5 octombrie, Leon Cloşcă îi ordonă unui subordonat de-al său să modifice nişte menţiuni cu privire la un accident rutier produs în satul Mogoşeni, comuna Nimigea, în urma căruia victima a decedat. Pentru a muşamaliza accidentul, Cloşcă îi spune poliţistului din subordine să scrie că respectivul eveniment ar fi avut loc pe un drum de pământ, care ar fi fost închis, fiind în lucru. Modelul a fost preluat de fapt de la şeful IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureşan şi de la şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş, care cu câteva zile mai devreme muşamalizaseră un alt accident soldat cu decesul victimei, şi care voiau să acopere implicarea unor angajaţi ai Ministerului de Interne. Pentru aceasta au exercitat presiuni asupra primarului comunei Nimigea, Gavrilă Runcan, să elibereze un act din care să reiasă că drumul respectiv nu ar fi fost deschis circulaţiei.
Acelaşi comandant al Poliţiei Năsăud a încercat pe data de 8 octombrie, să îl determine pe un poliţist din subordine să sancţioneze contravenţional pentru presupuse abateri la legislaţia electorală, o persoană nevinovată.
Conform aceleiaşi surse,pe data de 15 octombrie 2014, Leon Cloşcă a încercat să asigure protecţia unui conducător auto care transporta mărfuri pe drumurile publice, fără îndeplinirea condiţiilor legale de transport, „în sensul permiterii deplasării în condiţii ilicite şi în sensul asigurării că va interveni în orice moment, pentru a nu fi luate măsurile legale, în cazul în care respectivul conducător auto ar fi fost oprit pentru control în trafic”.
Din stenogramele ajunse în mâna jurnaliştilor, se pare că ar fi vorba despre un angajat al SC Pavimat Pardoseli SRL care i-a telefonat lui Cloşcă că a fost depistat în trafic, în timp ce conducea un autovehicul neînmatriculat şi cu numere false de înmatriculare. Conform, stenogramelor, ofiţerul de poliţie „îi telefonează imediat, agentului de poliţie Avram Andrei Gabriel şi îi solicită, într-un limbaj codificat, să nu ia nicio măsură legală cu privire la infracţiunile descoperite, ceea ce se şi întâmplă”.
Intervenţia a avut şi un rezultat, fiindcă potrivit aceleiaşi surse, Cloşcă a beneficiat de numeroase avantaje materiale de la SC Pavimat Pardoseli SRL, firmă care i-a efectuat lucrări la un imobil de-al său: „turnare beton şi altele”.
Câteva zile mai târziu, în 18 octombrie, Cloşcă intervine pentru muşamalizarea unui alt accident rutier produs pe raza localităţii Lunca Leşului, accident soldat cu decesul victimei. Astfel, comandantul Poliţiei Năsăud cere subordonaţilor, pe modelul evenimentului produs la Mogoşeni.
L-a acoperit şi pe şeful de post din Dumitra
Din postura de comandant al Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă a încercat să muşamalizeze, pe data de 4 noiembrie, accidentul produs de şeful de post din comuna Dumitra, Leon Fetti, în urmă căruia a fost accidentată grav o fetiţă de opt ani. Micuţa a suferit mai multe fracturi în zona capului şi a feţei, însă nu a fost întocmit niciun act de constatare, sesizare sau raportare cu privire la respectivul accident rutier.
În ziua respectivă, şeful de post Leon Fetti a lovit-o cu maşina proprietate personală – Suzuki Vitara – pe o fetiţă de 8 ani – Ana Maria. Evenimentul s-a produs pe raza comunei Dumitra, în zona numită Chir. În loc să anunţe evenimentul la 112, Fetti, prin intermediul soţiei sale, l-a anunţat pe şeful Poliţiei Năsăud Leon Cloşcă. Împreună, aceştia au hotărât să muşamalizeze accidentul fiindcă şeful de post, spun procurorii, se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Drept urmare, evenimentul nu a fost înregistrat în bazele de date ale IPJ Bistriţa-Năsăud.
Conform procurorilor, după ce a lovit fetiţa, Leon Fetti a dus-o la Spitalul de Urgenţă Judeţean din Bistriţa, cu maşina de serviciu, relatându-le medicilor care au consultat-o pe micuţă că aceasta ar fi căzut „de la alt nivel”.
Când a ajuns la spital, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean, Ana Maria era inconştientă, în comă traumatică, iar câteva zile mai târziu fetiţa a fost transportată, cu un elicopter SMURD, la Clinica de chirurgie infantilă Cluj Napoca.
În timp ce mama fetiţei nu recunoaşte foarte multe, aceasta susţinând că Ana Maria ar fi căzut de pe o scară sau a fost lovită de o maşină, dar nu cea a şefului de post, mătuşa micuţei susţine că Leon Fetti este autorul accidentului şi că acesta ar fi dat familiei 1.000 de lei pentru cheltuielile medicale.
De altfel, din documentele întocmite de procurori, reiese că însuşi Leon Cloşcă ar fi sugerat părinţilor fetiţei să spună că aceasta ar fi căzut de pe un gard.
Conform ultimelor informaţii, noua conducere a IPJ BN a deschis o anchetă pentru a scoate la lumină adevărul în acest caz, însă „autosesizarea” a avut loc abia după ce jurnaliştii au publicat dat despre acest caz.
În spatele afacerii cu păstrăvi
Pe lângă toate aceste fapte amintite mai sus, Leon Cloşcă s-a ţinut şi de comerţ, activitate incompatibilă cu funcţia de poliţist mai întâi, darămite de comandant al unei poliţii orăşeneşti.
Astfel, potrivit procurorilor, a fost probat faptul că Leon Cloşcă „a condus efectiv activitatea unei păstrăvării, a comercializat cantităţi însemnate de peşte, a cumpărat şi a vândut, în mod repetat produse piscicole (furaj pentru păstrăv, medicamente piscicole) s-a ocupat de emiterea/primirea facturilor şi de încasarea contravalorii acestora”.
În acte, deci oficial, păstrăvăria cu pricina situată la Strâmba lângă Ilva Mică, figurează pe numele tatălui lui Leon Cloşcă – Costănuţ Cloşcă. Partener de afaceri este în acest caz este soţia lui Ioan Opre, zis Păcală – Geta Opre. Amiciţia dintre Cloşcă şi Opre durează de foarte mulţi ani, cel din urmă devenind nu tocmai prin metode ortodoxe un potent om de afaceri al judeţului căruia multe personaje importante din Bistriţa-Năsăud îi mănâncă din palmă, dat fiind faptul că ani de zile acesta a „uns” acolo unde trebuie.
Prieten la cataramă cu Păcală
Nu doar păstrăvăria îl leagă pe Păcală de Cloşcă, ci şi ceva afaceri mai vechi, cu maşini aduse din occident.
Acestea ar fi fost înscrise în circulaţie cu sprijinul lui Cloşcă, dar şi a altor angajaţi de prin poliţia bistriţeană, inclusiv a actualului şef al IPJ BN, care în perioada respectivă era şeful SIF din cadrul IPJ, spun surse ale Gazetei de Bistriţa. De pe urma afacerii cu maşini Cloşcă a beneficiat de câteva autoturisme de lux, pe care însă, potrivit surselor noastre nu le-ar fi înscris pe numele său, tocmai ca să nu dea de bănuit. Nu doar maşinile au constituit beneficiile lui Leon Cloşcă, ci şi excursiile în străinătate precum şi sumele de bani lunare pe care acesta le primea drept bonus din partea lui Opre pentru a-i ţine spatele.
În vara acestui an, Ioan Opre, zis Păcală, a fost arestat preventiv de procurorii DIICOT sub acuzaţia de proxenetism. Mai precis, conform procurorilor, Păcală racola fete, împreună cu alţi acoliţi de-ai săi, după care
Sursele noastre spun că în afacerea cu privire la racolarea fetelor pentru sex la orgiile organizate de Păcală, participant activ era şi şeful Poliţiei din Năsăud, Leon Cloşcă, care avea oarecare experienţă întrucât numele acestuia ar fi fost implicat într-un scandal similar cu circa opt – nouă ani în urmă când ar fi fost audiat de DIICOT, alături de Vasile Bodea. Acesta a fost arestat de procurorii DIICOT în 2011 sub acuzaţia de constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism, trafic de minori şi trafic de persoane.
Şi în cazul lui Păcală se pare că şeful poliţiei năsăudene ar fi fost audiat de DIICOT, deşi şeful IPJ BN susţinea la vremea respectivă că nu a primit vreo înştiinţare în acest sens despre subordonatul său şi ba mai mult, Leon Cloşcă, cu care a stat de vorbă pe această temă, a negat implicarea sa.
Romocea a pus umărul, se pare, pentru avansarea lui Cloşcă
Se pare însă că Leon Cloşcă a fost foarte tare susţinut de Ioan Ovidiu Mureşan, care avea de gând să îl avanseze pe data de 1 Decembrie, pentru „merite deosebite”. Avansarea pare să fie gândită de mai multă vreme, acest lucru reieşind din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
Potrivit documentului, în luna octombrie, comisarul şef Mureşan a fost căutat primarul Mircea Romocea. Acesta i-a solicitat lui Mureşan să intervină într-un dosar de cercetare în care un cetăţean din Năsăud reclamase mai multe ilegalităţi ale unor angajaţi ai Primăriei Năsăud, printre care se afla şi primarul Romocea.
Mureşan, ca să arate că este servil, acceptă solicitarea lui Mircea Romocea şi îi promite că va vorbi cu ofiţerul de caz, inspectorul principal Paul Bugnar, ceea ce de altfel a şi făcut.
În schimbul serviciului, Ioan Ovidiu Mureşan îi solicită primarului Năsăudului să îşi folosească influenţa politică pentru a-l aduce în poziţia de adjunct al IPJ BN pe Leon Cloşcă, care să ia locul lui Ciprian Buta.
Direct interesat să i se rezolve problema, Romocea îi promite lui Mureşan că îl va suna pe ministru.
„Dumneavoastră şi preşedintele orice, absolut orice, dacă pot. Fără niciun fel de reţinere … şi nu contează că-i zi, că-i noapte. Fără niciun fel de problemă, eu ce stă în puterea mea, eu …”, i-a răspuns Ioan Ovidiu Mureşan lui Mircea Romocea.
Văzând disponibilitatea primarului din Năsăud, spun procurorii, Mureşan plusează şi încearcă să-l capaciteze pe Romocea pentru a-şi folosi influenţa politică şi împotriva subsecretarului de stat în MI – Marius Linul, dar şi împotriva lui Sidor Bodescu – şeful SIPI BN.
„Din punctul meu de vedere, eu nu mă apăr, dar … E un dar … cum scrie despre Mureşan Ovidiu, scrie şi despre prim procuror, cum scrie despre primarul din Năsăud scrie şi despre preşedintele Consiliului Judeţean. Şi eu am văzut asta fizic, scriptic, că mă sună de la Bucureşti, trebuie să dai explicaţii …”, i-a explicat Mureşan primarului din Năsăud.