În numele trandafirilor, Radu Moldovan a luat chipul şi asemănarea lui Liviu Rusu

Aleşii judeţeni ai Alianţei Creştin Liberale Bistriţa-Năsăud au părăsit şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean care a avut loc săptămâna trecută, din cauza inexistenţei pe ordinea de zi a două proiecte de hotărâre care vizau constatarea încetării mandatelor lui Dorin Popescu şi Mirela Cîrcu. Din cauza declaraţiilor pe care aceştia le-au făcut împotriva PNL, în numele căruia au fost aleşi consilieri judeţeni, şi şi-au afirmat public susţinerea PLR, cei doi vizaţi şi-au pierdut calitatea de membri ai partidului înainte ca ordonanţa traseismului să intre în vigoare. Consilierii ACL susţin că vor acţiona pe toate căile legale posibile, inclusiv în instanţă. Până una alta, aceştia l-au catalogat pe Radu Moldovan drept „şmecher” şi nu s-au sfiit să recunoască faptul că acesta acţionează la fel cum făcea fostul preşedinte al CJ BN Liviu Rusu.

 

Luna trecută s-a consumat primul episod din serialul „Cîrcu şi Popescu – a fi sau a nu mai fi consilieri judeţeni”, când aleşii democrat-liberali şi singurul liberal rămas „în viaţă” în Consiliul judeţean – Samuel Coman – au iniţiat proiectul de hotărâre cu privire la constatarea încetării mandatelor lui Dorin Popescu şi Mirela Cîrcu. Nu au fost luaţi în seamă nici atunci, cum de altfel nici săptămâna trecută când s-a derulat cel de-al doilea episod.

 

În septembrie au fentat cu hachiţe legislative

În luna septembrie, potrivit unor adrese remise PNL de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, documente care poartă semnătura secretarului judeţului Iosif Redl, conducerea partidului este invitată să facă dovada rămânerii definitive a hotărârilor de excludere a celor doi „în condiţiile prevăzute de Statutul Partidului Naţional Liberal şi Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 530/12.12.2013”.

Atât Dorin Popescu, cât şi Mirela Cîrcu şi-au pierdut calitatea de membri PNL înainte de intrarea în vigoare a OUG 55/2014. În mod voit sau nu, CJ BN a adus însă în discuţie excluderea din partid. Or nici unul din cei doi nu şi-au pierdut calitatea de membri PNL prin excludere, ci prin „aderarea la sau susţinerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice”, conform art. 16, lit. c) din statutul Partidului Naţional Liberal. Mai pe româneşte spus, cei doi nu puteau fi simultan şi membri PNL şi membri PLR, partid pentru care şi-au arătat public susţinerea.

De asemenea, în adresele semnate de Iosif Redl se mai preciza că respectivii consilieri au fost aleşi pe listele USL şi pe cale de consecinţă solicitarea PNL nu reprezintă opţiunea unanimă a formaţiunilor componente ale acestei alianţe electorale, fiind subînţeles că este vorba şi de acceptul PSD şi PC.

Pe de altă parte, în şedinţa ordinară a CJ BN, secretarul judeţului, Iosif Redl, a susţinut că solicitările depuse de liberali cu privire la încetarea mandatelor consilierilor Dorin Popescu şi Mirela Cîrcu „nu îndeplinesc prevederile legale”, fără însă a menţiona care sunt acelea.

„Cel puţin pe statutul partidului pe care l-au reprezentat respectivii consilieri (n.r. – Dorin Popescu şi Mirela Cîrcu) trebuie hotărâre definitivă, să treacă prin toate căile de atac. Or o asemenea chestiune nu este probată nici de dumneavoastră (n. r. – consilierii judeţeni PNL şi PDL) nici de către filiala judeţeană a partidului, nici de cea naţională”, menţiona Iosif Redl în documentele transmise conducerii PNL BN.

 

Consilierii ACL cer intrarea în legalitate

În ultima şedinţă a legislativului judeţean de săptămâna trecută, consilierii ACL au solicitat din nou introducerea pe ordinea de zi a proiectelor cu privire la încetarea mandatelor lui Popescu şi Cîrcu, motivând că în acest moment, Consiliul Judeţean nu este în legalitate, cu cei doi consilieri judeţeni în funcţie.

„Este vorba de legalitatea acestui consiliu, de legalitatea proiectelor de hotărâri pe care le vom adopta, este vorba de lipsa de deferenţă a domnului secretar (n.r. – Iosif Redl), pentru că nici măcar nu trebuia să avem noi un proiect de hotărâre depus, ci domnul secretar, de îndată ce adresa de la PNL a ajuns în Consiliul Judeţean, trebuia să ne supună aprobării aceste două proiecte de hotărâre. Or nu a făcut-o. Toate aceste critici impun ca înainte de intrarea în ordinea de zi să clarificăm lucrurile şi să intrăm într-o normalitate, în legalitate. V-am spus şi data trecută că orice proiect adoptat cu cele două voturi aparţinând unor cetăţeni ai municipiului Bistriţa şi ai acestui judeţ, dar care nu mai au calitatea de consilieri judeţeni, sunt anulabile”, a explicat liderul grupului de consilieri judeţeni ACL, Eugen Curtean.

 

Radu Moldovan, neinteresat de culoare politică a CJ BN. Chiar aşa să fie?

Experimentat într-ale politicii, Radu Moldovan – preşedintele CJ BN – a scos castanele din foc cu mâna consilierilor PSD şi a celor patru consilieri aşa zişi independenţi, care, evident, nu au votat ordinea de zi suplimentată cu cele două proiecte iniţiate de consilieri ACL.

Mai mult decât atât, deşi i s-a atras atenţia că în discuţie sunt doi consilieri care nu mai fac parte din PNL înainte de a intra în vigoare Ordonanţa 55, Radu Moldovan a precizat că nu îl interesează culoarea politică a Consiliului Judeţean.

„Aveţi toate căile democratice de atac, de a constata când, cum şi pentru ce şi-au depus aceste cereri (n. r. – de adeziune la PLR). Eu, în calitate de reprezentant a cetăţenilor sunt foarte interesat de ce facem cu drumurile, cu apa, canalul, şi nu să urmăresc cererile politice ale consilierilor judeţeni”, a spus Radu Moldovan.

 

Au votat ordinea lui Moldovan

Întrucât în urma votului, suplimentarea ordinii de zi cu cele două proiecte care îi vizau pe Mirela Cîrcu şi Dorin Popescu nu a fost aprobată, votată fiind varianta iniţială propusă de Radu Moldovan, cu 16 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” şi o abţinere (Vasile Negruşeri), consilierii ACL au decis să părăsească sala, motivând că nu pot lua parte la o şedinţă care se desfăşoară în ilegalitate.

Pe marginea votului acordat de consilieri cu privire la ordinea de zi, există un aspect foarte interesant, spunem noi, care scoate în evidenţă golul legislativ din domeniu. Ordinea de zi în varianta iniţială a fost votată, evident atât de Dorin Popescu, cât şi de Mirela Cîrcu, or ei erau primii interesaţi ca respectivele proiecte să rămână la sertar.

 

ACL acuză: CJ BN în ilegalitate, Radu Moldovan – şmecher

Pentru a-şi motiva gestul extrem, consilierii ACL au susţinut o conferinţă de presă.

„A fost picătura care a umplut paharul. Lucrurile au scăpat un pic de sub control şi când vorbesc de control mă refer la un control al legalităţii care trebuie să primeze în activitatea oricărui organ al puterii, fie el sau central. (…) Nu poţi să stai la masa consiliului judeţean şi să discuţi proiecte de hotărâre alături de oameni care nu au calitatea de consilier judeţean. La fel ca şi data trecută în luna septembrie, şi astăzi am spus-o domnului secretar al CJ BN şi domnului preşedinte al CJ BN, cei care ar fi trebuit să vină cu proiectele de hotărâre, trebuiau să asigure legalitatea lucrărilor Consiliului judeţean. De aceea am şi făcut propunerea de modificare a ordinii de zi, prin care să se constate încetarea mandatelor celor doi consilieri judeţeni Dorin Popescu, care este şi vicepreşedinte al CJ BN, şi Mirela Cîrcu. PNL a constatat că aceştia şi-au pierdut calitatea de membru încă din luna august”, a declarat Eugen Curtean, el precizând totodată că potrivit legii aleşilor locali proiectul de hotărâre cu privire la încetarea mandatului unui consilier local/judeţean trebuie supusă la vot în prima şedinţă ordinară după ce respectivul ales şi-a pierdut calitatea de membru al partidului pe lista căruia a fost ales.

„Lucrul acesta nu s-a întâmplat! Suntem la a doua şedinţă în care se adoptă hotărâri fără a fi în deplină legalitate şi lucrul acesta trebuie reglementat”, a explicat Curtean.

„Şi astăzi, dar şi altă dată, preşedintele CJ a decăzut în cel mai jos mod de a face politică în judeţul Bistriţa-Năsăud, acela de şmecher. Nu a luat în considerare niciun proiect, am venit cu intervenţii şi nici măcar nu a supus la vot. Noi am argumentat şi în şedinţele anterioare că în statutul PNL scrie foarte clar în ce condiţii se pierde calitatea de membru, prin susţinerea publică a unei alte doctrine politice sau a altui statut. La acest articol nu mai poţi veni cu intervenţii. Prin urmare, cei doi consilieri, doamna Mirela Cîrcu şi domnul Dorin Popescu, nu mai pot ataca în niciun fel. Ei sunt daţi afară de câteva luni, s-au dat afară singuri, în paranteză fie spus. Toate hotărârile preşedintelui CJ sunt de a amâna o decizie normală prin care cei doi trebuie să plece. Ei au reprezentat PNL, iar PNL a trimis hârtia prin care a anunţat CJ că ei şi-au pierdut calitatea de membru PNL”, a adăugat Samuel Coman.

„Nu pot să fiu părtaşă cu consilierii judeţeni ai PSD şi cei declaraţi între ghilimele independenţi cu privire la conduita pe care ei înţeleg să o adopte atunci când este vorba de lege. (…) În Consiliul Judeţean sunt protejaţi oameni care nu mai îndeplinesc condiţiile legale pentru exercitarea mandatului de consilier. Nu am înţeles de ce preşedintele CJ BN tace atunci când este vorba de respectarea legii. (…) Fie nu-şi poate controla propriul partid când este vorba de respectarea legii, fie are un caracter duplicitar, fiindcă una spune şi alta face. Ne spune că în Consiliul Judeţean avem domnia legii, dar în realitate atunci când trebuie să respectăm legea suntem surzi şi muţi. (…) Imediat după ce PNL a informat CJ că atât Dorin Popescu şi Mirela Cârcu nu mai sunt membri PNL, am promovat un proiect prin care luam act de încetarea de drept a mandatelor de consilieri, aşa cum spun dispoziţiile legii. Domnul secretar al judeţului Iosif Redl, între timp, ne-a transmis o adresă prin care ne solicita să depunem hotărârea de excludere a celor doi şi dovada că e definitivă. Evident că domnul secretar nu a avut nici măcar grija să lectureze până la final documentele. Dacă ar fi citit, ar fi constatat că cei doi nu au fost excluşi din PNL, ci că PNL a luat act de încetarea calităţii de membru potrivit dispoziţiilor statutului existente în luna august a.c. Deci domnul Redl nu a dorit să lectureze până la capăt”, a spus consilierul judeţean Monica Săsărman.

Aceasta a amintit totodată că în 2012, actualul preşedinte al CJ BN, Radu Moldovan, a promis că va face un alt fel de politică faţă de Liviu Rusu, dar cu toate acestea tratează discreţionar situaţiile consilierilor judeţeni.

„Reamintesc situaţia consilierului judeţean Todea Ştefan care cu toate că la vremea respectivă, în martie 2013, nu erau îndeplinite condiţiile pentru a se constata încetarea de drept a mandatului, majoritatea din Consiliul Judeţean susţinută de preşedintele Radu Moldovan a dat curs. Instanţa de judecată a cenzurat şi a anulat hotărârea respectivă, dar în acest an s-a adoptat o nouă hotărâre prin care domnului Todea i s-a constatat încetarea mandatului de consilier judeţean”, a spus Monica Săsărman.

 

Todea a învins în instanţă, dar şi-a pierdut de două ori mandatul

Ştefan Todea a fost exclus anul trecut din PP-DD după care şi-a pierdut şi mandatul de consilier judeţean pe care îl deţinea la acea vreme. Excluderea din partid a fost făcută însă în baza unui statut al PP-DD neînscris în Registrul Partidelor Politice, deci ilegal. Drept urmare Todea a acţionat partidul în instanţă şi a câştigat, dovedind că excluderea sa a fost una nestatutară. Până ca instanţa să se pronunţe definitiv şi irevocabil, Comisia pentru Statut, Etică şi Litigii a PP-DD a catadicsit să dea verdictul în cazul fostului consilier judeţean, prin care contestaţia acestuia îi era respinsă. Drept urmare, Ştefan Todea a pornit un nou război împotriva partidului, cerând instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud anularea deciziei Comisiei pentru Statut, Etică şi Litigii a PP-DD. Şi a reuşit! Mai mult decât atât, instanţa obligă PP-DD să îi plătească lui Todea daune morale în sumă de 10.000 de lei.

„Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul T.Ş.în contradictoriu cu pârâtul PPDD şi, în consecinţă: Anulează Hotărârea nr. 53 din data de 23.08.2013 a Comisiei Naţionale pentru Statul Etică şi Litigii din cadrul PPDD şi Hotărârea nr. 78 din data de 25.02.2013 a Biroului Naţional de Coordonare al PPDD. Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 10.000 lei cu titlu de daune morale”, este decizia pronunţată de magistraţii Tribunalului Bistriţa-Năsăud, vineri, 24 octombrie.

Decizia însă nu este una definitivă şi poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, în recurs.

Ştefan Todea a primit câştig de cauză şi în procesul în care Consiliul Judeţean a solicitat revizuirea pe fond privind încetarea mandatului său de consilier judeţean.

„Respinge ca neîntemeiată cererea de revizuire formulată de revizuientul Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud în contradictoriu cu intimaţii T.Ş., C.M. M., L.N.G., P.V., S.A.”, este decizia instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

Aceasta însă poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, în recurs.

dorin popescu 2Mirela Carcustefan todea inca o data invingator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.