Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 90 de voturi „pentru”, 6 „abțineri” și un vot „contra”, o lege pentru respingerea Ordonanței Guvernului care a mărit salariile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor celor două Camere parlamentare, șefilor serviciilor de informații și altora. Senatul este prima cameră sesizată și legea merge la Camera Deputaților.

Majorarea salariilor pentru 48 de demnitari de rang înalt, prevăzută în Ordonanţa 14/2015, a fost aprobată în ultima şedinţă de Guvern condusă de premierul interimar Gabriel Oprea. Subiectul a produs la acel moment un amplu scandal mediatic între partidele politice dar și între Cotroceni și Palatul Victoria, potrivit Știripesurse.

Gabriel Oprea anunța, în iulie creșterea indemnizațiilor începând cu luna august pentru deținătorii a 48 de funcții în stat, printre care președintele și premierul țării, miniștri și șefi de servicii secrete.

„Guvernul a adoptat o Ordonanță prin care indemnizațiile lunare pentru cele mai înalte funcții de demnitate publică se majorează începând cu luna august a acestui an, anume președinte, premier, miniștri, președinții celor două Camere ale Parlamentului, directorii SRI, SIE, SPP, STS. În total sunt 48 de funcții vizate de această ordonanță. Până la finalul acestui an vom avea creșteri de salarii în tot sistemul public, avem un proiect pregătit de Ministerul Muncii care va deveni în curând lege. Din rațiuni de transparență, pentru a nu exista nicio suspiciune, îmi asum atât corectitudinea cât și oportunitatea acestei măsuri. Nu este un act populist, ci o exigentă în legătură cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că e normal ca un președinte să primească la finalul lunii 1.500 de euro, iar un funcționar să poată încasa mai mult, această anomalie trebuie să ia sfârșit. Cele mai mari salarii le vor avea președintele, președintele ICCJ, premierul și președintii celor doua Camere ale Parlamentului”, a declarat Oprea, la sediul Guvernului, potrivit Cotidianul.

De asemenea, Oprea susținea că Ponta şi Iohannis ”s-au pus de acord în principiu”, dar avea rezerve că preşedintele va susţine ordonanţa.

”Proiectul de ordonanţă a fost făcut de mai multă vreme la Ministerul Muncii, ideea aparţinând Guvernului şi lui Victor Ponta. Ştiu că premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizaţiile demnitarilor, în contextul discuţiilor despre creşterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, ţinând seama de principiul atragerii competenţei şi lupta împotriva corupţiei şi din cei 71 de demnitari care erau vizaţi de proiectul de ordonanţă, au rămas la final 48. Miniştrii Muncii, Finanţelor şi Justiţiei au susţinut această ordonanţă, iar poziţia lor se regăseşte în stenogramele şedinţei de Guvern. Când a venit la Guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanţa, iar el a avut rezerve că decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că şeful statului îşi va arăta susţinerea faţă de adoptarea actului normativ. Preşedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut aşa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanţei. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de faţă cu ceilalţi miniştri, să trecem ordonanţa, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de preşedinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susţinere – iar în acest caz ordonanţa nu-şi producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanţe, este dreptul său şi decizia sa ca prim-ministru. Aşa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”, a declarat Gabriel Oprea, potrivit MEDIAFAX.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.