Problema locuintelor a facut ca actuala guvernare sa gaseasca drept o solutie viabila mansardarea blocurilor. Chiar presedintele Partidului Democrat-Liberal, Emil Boc, a avansat ideea modificarii legislatiei, astfel încât pentru mansardare sa se obtina acordul a doar a doua treimi din proprietarii de apartamente. Itele legislative îi pot lasa însa cu "buza umflata" pe cei care-si doresc o astfel de locuinta. Reprezentantii administratiei publice locale sustin ca trebuie acordata foarte multa atentie acestui subiect. Asta pentru ca, desi cererea de locuinte e mare, sunt elemente ce nu trebuie tratate cu superficialitate.

Pentru a câstiga mai multi clienti, firmele de constructii arata în pliante si brosuri ca amenajarea unei mansarde reprezinta doar 30%-40% din costul construirii unui nou etaj. În plus, în ofertele firmelor, se spune ca mansarda rezolva definitiv problema hidroizolatiei si are un important aport estetic. "Acoperisul în panta este o constructie eficienta, care asigura protectia ultimului etaj prin efectul de drenare a apei. Multe blocuri necesita lucrari de renovare. Construirea de mansarde locuibile la ultimul nivel poate constitui, prin vânzarea apartamentelor create, o sursa pentru finantarea si revigorarea întregului complex. Îmbunatatirea estetica si calitativa a blocurilor duce, implicit, la cresterea valorii proprietatii imobiliare", se arata în oferta uneia dintre societatile specializate în construirea de mansarde din municipiul Bistrita.

Recomandari în pasi si în preturi

În Bistrita se vorbeste de mai mult timp de mansardarea unui numar considerabil de imobile. Asta deoarece numarul tinerilor care doresc o locuinta este foarte mare. Totusi, reprezentantii Primariei Bistrita ne-au declarat ca subiectul trebuie tratat cu mare atentie. Multe dintre blocuri sunt vechi si este posibil ca acestea sa nu poata suporta greutatea unei mansarde. Din acest motiv, municipalitatea, în ceea ce înseamna proiectarea, poate refuza sa-si dea acordul pentru o atare lucrare. Singurii care pot decide daca pot sau nu construi al cincilea nivel (la blocurile de patru etaje) sunt proprietarii, dar numai dupa parcurgerea unor etape.

Lucrari de mansardare sunt realizate în mai multe zone din municipiu. "Ne-au întrebat daca cineva are ceva împotriva acestei idei. Toti am fost pentru mansardarea blocului. Unul dintre avantaje e si faptul ca noile locuinte pot fi cumparate de cei din bloc. Unii chiar au cumparat. Din câte am înteles, o asemenea locuinta poate ajunge pâna la un miliard de lei vechi", a declarat un proprietar. În Bistrita exista mai multe firme care construiesc astfel de apartamente la mansarda. Procedura este foarte simpla: cel interesat sa-si achizitioneze o astfel de locuinta se adreseaza firmei respective, careia îi transmite toate detaliile, inclusiv suma de care dispune. Constructorii trebuie mai întâi sa obtina acordul tuturor locatarilor pentru mansardarea unui bloc, urmatorul pas fiind obtinerea avizelor de la municipalitate. Odata demarate lucrarile pentru mansardare, acestea se finalizeaza la costuri ce ajung în jur de 600 milioane de lei vechi. În functie de zona si de suprafata solicitata de cel care-si doreste un apartament la mansarda, preturile pot varia. Astfel, o garsoniera cu o suprafata de 40 mp, într-o zona buna, cu aer conditionat si centrala proprie, livrat la cheie, poate ajunge pâna la aproximativ 700 milioane de lei vechi, în timp ce un apartament cu o camera, cu o suprafata de 30 mp, într-o zona marginasa, poate fi vândut de constructor cu pâna la 500 milioane de lei vechi. Aceasta în conditiile în care o garsoniera amplasata într-o zona buna se ridica la circa 800-850 milioane de lei.

În ce conditii este valabil acceptul locatarilor

Din punctul de vedere al necesitatii unor asemenea elevatii suplimentare la constructii, majoritatea populatiei este de acord, numai ca trebuie gasita o forma legala pentru a putea fi realizate. "În momentul de fata, nu suntem într-un gol legislativ, ci într-un gol de interpretare a legii. Elementele pe care le are un cetatean care locuieste într-un bloc sunt urmatoarele: proprietatea principala, constituita din apartamentul în care îsi desfasoara existenta si proprietatea adiacenta, adica acea cota indiviza. Cota indiviza din terenul de sub bloc, cota indiviza din casa scarii, cota indiviza din uscator si cota indiviza din hidroizolatie. Se pune problema pe ce teren construim mansarde? Le construim pe terasa hidroizolata, care îsi pierde aceasta calitate si devine o simpla platforma pe care se mai ridica un nivel. În momentul în care ai cele doua elemente de proprietate, apare un paragraf din lege care spune: «cota indiviza din proprietate nu poate fi înstrainata decât odata cu proprietatea principala», si asta creaza primul pas strâmb. Pentru a înstraina cota indiviza de pe terasa pe care se face mansarda înseamna, dupa lege, sa înstrainez si proprietatea principala. Deci, nu poti înstraina o cota indiviza decât odata cu proprietatea principala. Admitem ca ar exista aceasta posibilitate. Noi ne dam sau nu acceptul. În ce conditii este valabil acceptul locatarilor? Atunci când acest accept are forma de vânzare sau promisiune de vânzare. Dau o declaratie la notar pe proprie raspundere ca renunt la acea cota indiviza care ma reprezinta pe terasa. Am renuntat la ea si, sa zicem ca, nimeni nu se prinde ca nu aveam voie sa o înstrainezi decât odata cu proprietatea. De regula, cei care fac mansarde au suficienta experienta ca sa cumpere la global. Mâine, cel care construieste si care este proprietarul real al bunului începe sa vânda. Cel care cumpara apartamentul n-are nici un statut de proprietate. În momentul în care i s-a atribuit apartamentul nu i s-a atribuit si o cota indiviza din scara, o cota indiviza si din terenul de sub bloc si celelalte elemente ce definesc un proprietar. Atunci se pune problema împartirii cotei indivize, luând în calcul si pe cei nou-veniti. Atunci ma trezesc ca ma întorc si la terasa. Pentru ca am cedat un drept de folosinta", sustin unii juristi.

Conditii peste conditii

Orice persoana îsi poate construi o mansarda la bloc. Pentru obtinerea autorizatiei de constructie trebuie îndeplinite o serie de conditii: încheierea unui contract de comodat între locatarii scarii respective si beneficiar sau constructor pentru construirea mansardei; obtinerea unui certificat de urbanism din partea primariei; realizarea unui proiect de arhitectura; realizarea unui proiect de structura; realizarea unei expertize a blocului respectiv de catre Inspectoratul Judetean în Constructii. Dupa îndeplinirea tuturor acestor conditii se va obtine autorizatia de constructie din partea primariei si se va trece la realizarea efectiva a lucrarilor. Atât locatarii blocului ce urmeaza a fi mansardat, cât si societatea care va efectua lucrarile trebuie sa cunoasca foarte bine ce documente sunt necesare, precum si pasii legali ce trebuie urmati. Unele societati bistritene care se ocupa cu realizarea lucrarilor de mansardare ofera, în schimbul obtinerii semnaturilor de la locatarii scarii unde doresc sa construiasca o mansarda, mai multe avantaje: montarea unei usi de aluminiu la intrarea în bloc; curatenie pe casa scarii; reparatii capitale la bloc; instalare interfon. Partea mai putin avantajoasa a construirii de mansarde este ca multi specialisti din domeniul constructiilor sustin ca sunt destule blocuri unde riscul seismic ar fi mai mare dupa mansardare.

Atentie la neatentie

Din punct de vedere juridic, chestiunea este foarte delicata si comporta o serie de discutii. Astfel, locatarul unui bloc are un drept de proprietate asupra apartamentului în care locuieste, precum si un drept de proprietate sub forma de cota-indiviza din terenul de sub bloc, din casa scarii, din uscator si din acoperisul blocului. Mansardele se construiesc pe acoperisul blocului, care devine în acest caz o platforma pe care se mai ridica un etaj. Art. 507, Cod Civil, prevede ca înstrainarea cotei-parti nu se va putea face decât odata cu dreptul asupra spatiului detinut în proprietate exclusiva. De aici rezulta ca, pentru a înstraina cota-indiviza asupra acoperisului pe care se face mansarda, se înstraineaza totodata si apartamentul aflat în proprietate. Deci, nu poti înstraina cota-indiviza decât odata cu proprietatea principala. Desigur ca, în fata notarului public se poate da o declaratie pe proprie raspundere de renuntare la cota-indiviza asupra acoperisului. În situatia în care constructorul va începe sa vânda, cumparatorul nu are nici un statut de proprietate, acestuia neatribuindu-se nici o cota-indiviza din casa scarii si nici o cota-indiviza din terenul de sub bloc. Practic, nu va avea decât un drept de proprietate asupra constructiei si un drept de folosinta asupra fostului acoperis de bloc, pe care s-a ridicat mansarda. Pentru lamuriri, daca exista rabdare si nervi, cei interesati pot intra în hatisul unor prevederi legale prin consultarea dispozitiile articolelor 504 – 508 din Codul Civil.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.