De aproximativ o luna si jumatate, Spitalul Orasenesc “Dr. George Trifon” Nasaud are un manager interimar. Fostul director al spitalului, dr. Adrian George a fost demis ca urmare a rezultatului evaluarii activitatii sale manageriale pe anul 2007. Pâna la organizarea concursului pentru ocuparea postului de manager, conducerea unitatii este asigurata de directorul economic, Elena Serdesniuc, care a primit prerogative de conducere în acest sens.

Dintre cei 387 de manageri de spitale, au fost evaluati 379, sapte au demisionat înainte de aceasta evaluare, iar unul se afla în concediu de maternitate. Pentru 184 de manageri s-a decis prelungirea contractului, alti 163 vor fi reevaluati peste sase luni, iar pentru 32 de manageri a încetat contractul.

Toti managerii de spitale au fost numiti prin ordin de ministru în urma unui concursuri. Cu toate acestea, se pare ca nu toti au facut dovada la locul de munca a calitatilor lor manageriale necesare pentru postul în care au acces. Oficial, directorii au fost depunctati pentru depasirea perioadei medii de spitalizare si, mai ales, pentru excedarea bugetului de cheltuieli aprobat.

Manager demis

Printre cei 32 de manageri de spitale demisi de ministrul Eugen Nicolaescu se afla si doctorul Adrian George, cel care se afla în fruntea unitatii spitalicesti nasaudene din 2001. În decembrie 2006, dr. Adrian George a promovat concursul pentru ocuparea postului de manager al spitalului nasaudean.

Imediat dupa ce conducerea Ministerului Sanatatii Publice a luat decizia de a înceta contractul de manageriat, doctorul George a contestat-o, dar fara niciun rezultat.

Acum personalul spitalului este împartit oarecum în doua tabere – una a angajatilor care-si vad mai departe de treaba si vor sa faca ceva bun, iar alta care spera într-o minune cereasca pentru ca fostul manager sa revina din nou la conducere. Cei din cea de-a doua grupare sunt deranjati în mod special de faptul ca actualul manager interimar este hotarât sa faca ordine în institutie.

A mers bine doar la început

În Spitalul Orasenesc Nasaud nu s-a facut mare lucru de-a lungul anilor. Cladirea a fost ridicata în anii ’80, dupa ce, ani la rând, unul din medicii de renume ai zonei, dr. Trifon George, s-a zbatut ca orasul sa aiba un spital nou. Doctorul Trifon, asa cum era cunoscut de toti locuitorii Nasaudului, dar si de cei din localitatile de pe Valea Somesului, a contribuit cu sume importante de bani pentru ca sa-si vada visul cu ochii. La acea vreme era una dintre cele mai frumoase cladiri din oras, care gazduia, de altfel ca si acum, spitalul si policlinica. În timp, dupa 1989, unitatea spitaliceasca a avut mult de suferit din cauza lacunelor din sistem, dar si din cauza neputintei si a indiferentei celor care s-au perindat la conducere.

Este foarte adevarat ca atunci când a venit la conducere, doctorul Adrian George, fiul reputatului medic Trifon George, a fost nevoit sa caute solutii pentru a plati datoriile pe care le acumulase institutia. A reusit, dar mai departe spitalul a supravietuit mai mult din ajutoare. Acestea au fost necesare, inclusiv, pentru asigurarea hranei bolnavilor.

Saloane sub orice critica, fara apa calda, mobilier vechi, lenjerie mai mult neagra decât alba si rupta, grupuri sanitare de toata jena, care nu puteau fi folosite decât în cazuri de extrema urgenta, fara a intra în discutie ca bolnavii sa-si poata mentine igiena corporala, aparatura medicala în marea ei majoritate învechita si mult depasita, medicamentele necesare la limita, mai tot timpul cumparate de pacienti, sunt doar o parte din tabloul obisnuit cu care nasaudenii, si nu numai, au fost obisnuiti ani la rând în acest spital. O parte dintre aceste neajunsuri puteau fi rezolvate cu putina bunavointa de un bun gospodar. Dar nu a fost sa fie asa. Aceasta din caza ca nu toata lumea si-a facut datoria în institutie, nepasarea fiind la ea acasa la toate nivelurile.

Acum câtiva ani nu a lipsit mult ca spitalul sa fie închis în urma controlului unei echipe din ministerul de resort. Institutia si conducerea au scapat ca prin urechile acului dupa numeroase intreventii, dar un numar semnificativ de paturi a fost redus, ideea fiind reducerea cheltuielilor.

În toamna anului trecut institutia avea termen de conformare ca pâna la începutul acestui an sa rezolve problemele cu care se confrunta, mai ales din punct de vedere al igienei, pentru a putea obtine autorizatia sanitara din partea Autoritatii de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud (ASP BN).

Probleme, una peste alta

Problemele erau demult cunoscute, astfel ca trebuia gasita o solutie, cu toate ca era aproape în al 12-lea ceas. Scaparea – obtinerea unei finantari din partea Guvernului pentru reabilitarea cladirii spitalului. Suma necesara nu e de ici de colo, valoarea depasind 12 milioane de lei. Liderii politici bistriteni, carora usa Ministerului Sanatatii le este deschisa, nu au pregetat sa sara în ajutorul nasaudenilor, cu atât mai mult cu cât o vorba buna a pus si primarul Nasaudului, Dumitru Muresan.

Din motive nu tocmai de înteles, dr. Adrian George a obtinut abia la sfârsitul anului trecut o parte din banii necesari, circa patru milioane de lei. Pentru ca nu putea fi cheltuita întreaga suma în timp util, adica în decurs de o luna, directorul spitalului a fost nevoit sa renunte la aproape jumatate. Din banii primiti s-a reusit reabilitarea sarpantei si o parte din tâmplaria de la parterul cladirii.

Potrivit unui raport al ASP BN pe primul trimestru al anului trecut, rezulta ca „indicatorii de utilizare a serviciilor pe trimestrul I 2007 au fost realizati la nivelul valorilor propuse, cu exceptia procentului de pacienti cu interventii chirurgicale care este foarte redus (realizat în proportie de 60% din cel asumat), explicatia fiind adresabilitatea redusa a pacientilor care necesita interventii chirurgicale, datorita dotarilor insuficiente ale spitalului”.

Cheltuieli foarte mari au fost determinate, printre altele, de repararea aparatelor din sectia Radiologie a Policlinicii Nasaud, cumparate prin finantare din partea MSP cu circa 11 milioane lei. Service-ul a costat însa foarte mult, desi noi, au fost reparate de câteva ori pâna acum, totalul banilor cheltuiti depasind câteva milioane de lei. Este doar un exemplu, dar cu acesti bani puteau fi sustinute alte investitii daca utilizatorii aparaturii erau ceva mai grijulii.

Tot în „mandatul” directorului Adrian George, au avut loc si câteva conflicte de munca, care si-au gasit solutionarea în instanta. Încapatânarea acestuia de a acorda sporurile salariale cuvenite personalului medical a dus la alte sume cheltuite de pomana, plus ca, cei care au câstigat batalia vor trebui sa primeasca sumele care puteau fi acordate la timp. Deci, se adauga alte cheltuieli care vor face ca buzunarul institutiei sa fluture cam gol o buna bucata de vreme, în detrimentul investitiilor, crescând astfel cheltuielile de personal. Problema vine dupa ce bugetul pe acest an a fost întocmit, iar de aproximativ trei saptamâni Elena Serdesniuc, directorul interimar, a aprobat, conform reglementarilor legale cresterile salariale cuvenite întregului personal din institutie.

„Sa fie ca înainte”

Deoarece sunt foarte multe capitole cu minus în spitalul nasaudean, directorul interimar este decis sa puna lucrurile la punct. Exista însa câtiva nemultumiti care, din cauza ca sunt pusi la munca, încep sa comenteze de pe margine si spera într-o revenire a ex-managerului. Unii chiar au avut îndrazneala de a înfrunta si de a-l trata cu dispret pe actualul director atunci când li s-au dat anumite sarcini de serviciu. De fapt, în acest spital este foarte mult de lucru la factorul uman, indiferent de nivelul la care se situeaza acesta, pentru ca exista, din nefericire multi angajati s-au obisnuit sa taie frunza la câini. Acum, daca au fost „deranjati”, au început sa cobeasca pe la colturi. Altii, la fel de „harnici”, doar ca sa-si asigure linistea, dau sfaturi noului manager sa lase lucrurile sa curga ca si pâna acum (???). Numai ca, surpriza! Managerul interimar nu este chiar asa de usor de înduplecat. „Vreau sa se faca curatenie asa cum se face acasa, cu simt de raspundere. Tin foarte mult ca tot personalul care este platit aici sa fie la program, sa-l vad ca este pentru pacient. Nu am venit la serviciu sa lucrez putin dimineata si apoi câteva ceasuri seara. Mi se raspunde, spre exemplu, când merg prin spital si vad grupurile sanitare murdare ca pacientii nu trag apa. Pai omul ala este bolnav si poate nici nu e în stare sa traga apa. Poate chiar are nevoie de însotitor ca sa mearga la toaleta. Sectia Interne mi se pare cea mai murdara sectie Nici personalul nu-si da interesul, dar trebuie ca cineva sa verifice sistematic si mi-as dori ca asistentele de igiena sa fie putin mai energice. Tot în Interne am gasit doua saloane pline de mucegai. Sporii aceia dauneaza pacientilor. Sunt doar câteva exemple”, a declarat pentru Gazeta Elena Serdesniuc managerul interimar al spitalului.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.