Imediat după 1989, Rusia a reușit să-și infiltreze oamenii în mai multe domenii cheie din România, iar foști ofițeri de informații și oligarhi, mână în mână cu unii conaționali, au reușit să-și clădească averi considerabile. Unele societăți, chiar dacă au o cifră de afaceri de milioane de lei, profitul acestor societăți este unul mic sau inexistent, acesta fiind plimbat sub formă de rambursări de împrumuturi către firma „mamă”, până ce în final, firmele ajung să plătească un impozit infim, pe un profit simbolic.
Influența Rusiei asupra țării noastre nu reprezintă o noutate, iar până în prezent, de la propaganda rusească și până la afacerile conduse de afaceriști ruși, țara noastră a reprezentat un adevărat interes pentru „Mama Rusie.” Marile companii rusești au reușit să scoată milioane de euro din țara noastră, fiind în mare parte specializate pe prelucrarea țițeiului, distribuția de produse petroliere, dar și producția de țevi și aluminiu. Cu toate acestea, de ceva vreme, „Mama Rusie” s-a specializat pe firme care se ocupă de securitate cibernetică, iar instituțiile statului le-a dat mână liberă să facă ce vor. Jurnaliștii de la Gazeta prezintă firmele rusești care scot bani frumoși din țară, axându-se, pentru început, pe Softline International SRL, o firmă condusă de al patrulea cel mai bogat rus din domeniul software.
Firma Softline International SRL, care se ocupă cu vânzarea de echipamente periferice și software,are ca și administratori pe Margina Victor (România) și Evgeny Tkachenko (Rusia), ambii fiind administratori la firma Softline Corporate Solutions SRL. Totodată, Margina Victor mai deține Dimensional Data SRL, firmă de consultanță în tehnologia informației.
Povestea Softline începe în 2010, fondatori fiind Axion Holding Cyprus Limited și Zao Softline International, 99% din capitalul social fiind deținut de către Axion, iar 1% de Zao Softline. Beneficiarul firmei, Borovikov Igor Pavlovich, a devenit în august 2022 al patrulea cel mai bogat rus din domeniul IT. Borovikov mai face parte din consiliul de administrație al Softline Group, Softline Holding Plc (fost președinte), Softline Ltd. (Hong Kong) și LLC Gruppa Novakom.
Primul administrator al firmei Softline International SRL, Klimov Ivan Ivanovich, a fost schimbat în 2011 cu un român, Crahmaliuc Radu Aristide, care acum operează ca GDPR analist și consilier de afaceri. La nici doi ani, firma renunță la Aristide și pune în fruntea conducerii firmei pe Kochetov Aleksei, un personaj care a fost coordonator de program la Centrul Carnegie din Moscova, un think-tank din capitala Rusiei care se concentrează pe politica internă și externă. Lucrurile devin mult mai complexe, în condițiile în care, Aleksei a fost director șef la departamentul internațional Transmashholding, cel mai mare producător de locomotive și echipamente feroviare din Rusia, a patra cea mai mare companie de inginerie în domeniul tehnologiei de transport la nivel global.
În 2008, Aleksei a făcut pasul cel mare spre Gazprom, fiind numit pentru o perioadă de cinci luni ca manager pe departamentul de dezvoltare Afaceri Regiunea Atlanticului, după care a fost pus șef peste firma patronată de către miliardarul rus Borovikov Igor Pavlovich. Sub conducerea lui Aleksei, firma nu a înregistrat niciun profit, iar în vara lui 2015, după ce i-a fost prelungit mandatul de administrator, la nici o lună a fost înlocuit cu românul Chischiliov Iurie.
Problemele au început să apară pentru firma condusă de Aleksei Kochetov în urma unui contract semnat pe 7 iulie 2015 cu Consiliul Județean Neamț. Instanța a hotărât în septembrie 2022 ca Softline International SRL, împreună cu Advanced Technology Systems SRL şi European Funds Invest SRL să comunice Consiliului Județean Neamț toate credențialele, adică parolele de acces, care asigurau accesul și administrarea deplină pentru soluțiile software și hardware furnizate.
În perioada lui Aleksei Kochetov, omul de la Gazprom, devenit șef la Softline International SRL, s-au semnat contracte ce a dat mână liberă Kremlinului să se infiltreze în sistemul național de protecție
La sfârșitul lunii ianuarie 2015, sub atenta supraveghere a lui Aleksei, Softline International a fost furnizor pentru Institutul Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” pentru instalarea și punerea în funcțiune de servere de stocare, de fișiere, de rețea și blade-uri, valoarea totală a contractului fiind de 408.888 de lei (84.307 euro).
Cum porțile din toate domeniile erau deschise pentru firma patronată de miliardarul rus Borovikov Igor Pavlovich, Aleksei nu a ratat ocazia și a prins un contract de peste 1 milion de lei cu Penitenciarul Jilava, livrând servicii de închiriere aplicație tip ERP, cu componenta de inventariere a parcului de calculatoare pentru sistemul administrației penitenciare.
Tot în 2015, Softline International a fost furnizor de pachete software, cu privire la sistemul național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic. Mai mult, a creat și o aplicație de investigare a telefoanelor mobile. Valoarea totală a contractului a fost de 162.500 de lei, iar autoritatea contractantă a fost Unitatea Militară (UM) 0929 București. Un preț așa „apetisant” nu a putut fi trecut cu vederea, iar astfel poarta securității cibernetice a fost deschisă larg pentru o firmă patronată de către unul dintre cei mai bogați ruși din domeniul IT.
În toată această perioadă, Vladimir Razuvaev a jucat un rol esențial în firma patronată de miliardarul Pavlovich. El a fost avocat la Ministerul Culturii și Informației rusesc, mai exact „,Ministerul pentru propagandă rusească în țările ex-comuniste. Mai mult decât atât, înainte de a face pasul cel mare spre Softline, Razuvaev a fost avocat la Bosco di Ciliegi, o companie rusească, fiind principalul acționar al centrului comercial GUM din Moscova și proprietarul unui lanț de magazine de îmbrăcăminte și articole de lux.
Mereu cu pierderi. Modalitatea prin care rușii scot banii din țară fără să fie prinși
De la înființarea firmei, în 2010, și până în 2019, Softline International nu a avut niciun profit, chiar dacă cifra de afaceri depășea ordinul milioanelor de lei. „Șmecherașii” ruși au învățat cum să plimbe profitul, sub formă de rambursări de împrumuturi către firma „mamă”, fentând astfel statul român și plătind un impozit infim pe un profit simbolic.
După cum am specificat la începutul articolului, fondatorii Softline International sunt Axion Holding Cyprus Limited și Zao Softline International. În martie 2020, se hotărăște majorarea capitalului social al societății Axion cu 1.759.320 de lei ( 400.000 dolari), de la 6.450.390 de lei la 8.209.710 lei. Această majorare a capitalului s-a realizat prin compensarea unei creanțe din împrumutul acordat de asociatul Axion Holding Cyprus Limited în dolari. Cu alte cuvinte, societatea mai sus menționată a renunțat la rambursarea împrumutului pe care și l-a acordat și a fost de acord (sic!) cu încorporarea totală a celor 400.000 de dolari la capitalul social al societății.
Anul acesta, după ce Putin a decis invadarea Ucrainei în februarie, marii afaceriști care și-au cusut relații în țara noastră, au început să „tremure”, în condițiile în care Uniunea Europeană a decis sancționarea societăților rusești. În această categorie intră și Softline International care, la cinci luni după izbucnirea războiului, Evgeny Tkachenko, directorul general al firmei, un alt personaj care a fost crescut și educat în sânul Moscovei, fiind absolvent la Institutul de Stat de Inginerie Radio, Electronică și Automatizare din Moscova și românul Margina Victor au fost înlocuiți din funcția de administratori ai societății cu Filipas Marius George și Meszaros Zoltan Viktor. Românul nostru are o firmă, Got2Know, unde este singurul asociat și beneficiar, având profit zero, iar cifra de afaceri nu a depășit 20 de mii de lei. Cu toate acestea, Filipas Marius-George a fost ales administrator al societății Softline.
În 2022, pe 10 octombrie, fondatorii societății Softline International decid în unanimitate cesionarea a 50 de părți sociale, adică 0,027% din capitalul social al societății, (2250 de lei) deținute de către Zao Softline International, către Softline Holding PLC.
În urma cesiunii și retragerii asociatului Zao, capitalul social a fost de 8.209.710 lei, fiind împărțit în 182.438 de părți sociale a 45 de lei fiecare.
De amintit este faptul că firma miliardarului rus Borovikov Igor Pavlovich a fost implicată în 28 de dosare, iar acesta este doar vârful icebergului. În acest număr am prezentat doar o firmă dintr-un singur domeniu, în condițiile în care oligarhii ruși au reușit să se infiltreze în majoritatea domeniilor, printre care amintim cel al jocurilor de noroc, industria de construcții și producerea de energie.
Restul firmelor rusești din România care sunt pe pierderi, pe hârtie
Dacă până acum am vorbit despre firma controlată de cel de-al patrulea miliardar rus din domeniul IT, care a fost ani de-a rândul în pierdere pe hârtie, Gazeta de Cluj prezintă, sumar, o listă cu alte firme care, pe același principiu, s-au dat lovite, fără profit, dar cu cifre de afaceri de ordinul milioanelor de lei.
Cea mai mare companie rusească din țara noastră este Lukoil Romania SRL, având în 2021 o cifră de afaceri de aproape 8 miliarde de lei (peste 1,6 miliarde de euro) și un profit de 160 milioane de lei. În anii din urmă, cum ar fi 2018, profitul a fost de 65 de milioane de lei, iar în 2016 au înregistrat pierderi de peste 16 milioane de lei, în condițiile în care cifra de afaceri a fost de 5,3 miliarde de lei. În cei 22 de ani de când sunt pe piața din România, în 2012, Lukoil, cu o cifră de afaceri de peste 6 miliarde de lei au înregistrat pierderi de peste 222 de milioane de lei.
Petrotel Lukoil SA, rafinăria care prelucrează țițeiul adus din „Mama Rusie”, a înregistrat în ultimul an un profit de peste 22 de milioane de lei, având o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei. Cu toate acestea, în anul pandemic, 2020, firma a fost pierdere cu aproape 445 de milioane de lei. De asemenea, timp de șapte ani, din 2007 și până în 2014, Petrotel Lukoil SA a înregistrat pierderi masive, culminând în 2013, cu aproape 1 miliard de lei.
Campioană la pierderi, Nis Petrol SRL, firma care operează toate benzinăriile Gazprom din țara noastră, în ultimii 11 ani nu a înregistrat niciun câștig. Mai exact, din 2012 și până în 2021, firma administrată de Vanja Aleksic a mers doar în pierdere. Cele mai mari pierderi s-au înregistrat în 2021, de 106 milioane de lei, la o cifră de afaceri de peste 569 de milioane de lei. Firma este deținută de o altă firmă din Serbia, Nis Ad Novi Sad.
Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA copiază modelul Nis Petrol SRL, în condițiile în care a fost doar pe pierderi din 2012 și până în 2021. Singurul an când a avut profit a fost în 2016, mai exact 760 de mii de lei, la o cifră de afaceri de aproape 193 de milioane de lei. În 2021, profitul firmei Gazpromneft a fost pe minus cu 69 de mii de lei, iar cifra de afaceri de 357 de milioane de lei.
XM Textiles Sud Est Distribution SRL, firmă ce se ocupă cu comerțul de textile, confecții din blană, încălțăminte și articole din piele, a avut în anul 2021 o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de lei și un profit net de 1,8 milioane de lei. Cu toate acestea, firma a înregistrat un profit infim în 2019, mai exact 86.700 de lei, la o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei.
Dodo Pizza Lujerului SRL, înființată în 2009, a înregistrat în 021 un profit de 240 de mii de lei, având o cifră de afaceri de 14,5 milioane de lei. Din 2015 și până în 2017, firma a fost pe minus cu peste 517 mii de lei, chiar dacă au avut o cifră de afaceri de peste 9 milioane de lei.
Și Elkas Home SRL, ocupată de fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice, a avut în 2021 un profit net de doar 51 606 lei, cu o cifră de afaceri de 13,3 milioane de lei. În anii anteriori, profitul rar a depășit borna de 500 de mii de lei, oscilând între 34 de mii și 543 de mii de lei.
Citypay SRL intră în aceeași categorie cu firmele care nu au profit de ani de zile, chiar dacă au o cifră de afaceri de milioane de lei. În 2021, firma care se ocupă în comerțul cu produse diverse a avut pierderi de 2,4 milioane de lei, având o cifră de afaceri 12 milioane de lei. Cele mai mari pierderi s-au înregistrat în 2014, mai exact 3,2 milioane de lei.
Logitex Constanta SRL are ca domeniu de activitate servicii anexe transporturilor pe apă, fiind înființată în 2017. Anul trecut, firma a avut un profit de 1,7 milioane de lei, în condițiile în care cifra de afaceri a fost de 136 de milioane de lei.
Și firma Torgservice RM SRL, care se ocupă de vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun a înregistrat 0 lei profit pentru 2021, având o cifră de afaceri de 52 de milioane de lei. De reținut faptul că Torgservice operează businessul Svetofor în România, care se extinde la noi în țară cu brandul Mere. Din 2017 și până în 2020, firma a fost doar în pierderi.