Avram Nicolina este o mamă care a cerut ajutorul autorităţilor statului pentru a-şi proteja copila de scursurile societăţii, însă a ajuns să se lupte cu ele fiindcă acestea nu iau cele mai bune decizii. Autorităţile statului susţin că primordial este interesul copilului, însă de multe ori nu se acţionează întocmai, fiindcă, nu-i aşa, depinde din ce unghi este privit acest interes. Astfel se poate ajunge în situaţii bizare, când un părinte pe care îl interesează viitorul copilului său să fie îndepărtat de lângă acesta, în timp ce alţi care chiar nu au nicio treaba cu „meseria” de părinte îşi abuzează liniştiţi mai departe odraslele, fără ca statul să intervină în vreun fel.

 

Femeia este originară din Craiova unde de altfel a şi născut-o pe Mihaela, acum în vârstă de aproape 14 ani. Calvarul a început în urmă cu doi ani, când fata a intrat în plasa unui anturaj dubios. Când mama şi-a dat seama, a fost puţin cam târziu, însă nu trecuse peste pragul care ar fi dat de înţeles că nimic nu mai poate fi recuperat.

Primul lucru pe care l-a făcut a fost acela de a cere ajutorul instituţiilor statului – Poliţie şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – pentru a-i feri copila încă la o vârstă fragedă de persoanele dubioase cu care aceasta a intrat în contact. Apoi şi-a luat inima în dinţi şi a părăsit locul de baştină, mutându-se, pentru scurtă vreme, e drept, la Ploieşti. În 2013, a ajuns la Bistriţa. Spera ca aici să i se dea o mână reală de ajutor, însă nu a fost aşa.

 

În Craiova, fata a fost la marginea prăpastiei

 

Povestea începe undeva în 2012, când Avram Nicolina şi-a dat seama că ceva nu este în regulă cu fiica ei. A aflat în scurt timp că Mihaela împreună cu fiica unei vecine aveau alte preocupări decât cele specifice vârstei lor. La şcoală performanţele scăzuseră, absenţele se înmulţiseră. Astfel a decis să o însoţească zilnic la şcoală. Fără vreun rezultat, fiindcă deşi o lăsa în curtea şcolii ale cărei porţi se închideau după începerea cursurilor, fetiţa dispărea în mod miraculos. Culmea este că nimeni din personalul şcolii respective nu putea să dea o explicaţie, asta cu toate că instituţia mai era şi supravegheată video şi dotată cu interfon.

„Eu o duceam la şcoală, în schimb ea avea absenţe cu nemiluita. Toată lumea ridica din umeri”, povesteşte femeia.

Într-o bună zi, fetiţa a ieşit la joacă, însă nu a mai ajuns acasă decât după trei zile. În seara dispariţiei, mama avea să afle că fiica ei împreună cu fiica vecinei plecaseră cu un grup de băieţi, mult mai mari decât ele.

„Poliţia nu a căutat-o. Mi-au spus (n. r. – poliţiştii) că dacă eu nu am grijă de copilă, ei nu au ce să-mi facă”, povesteşte femeia.

Nu a trecut mult timp după ce fata revenit acasă că a dispărut din nou. Şi din nou a fost însoţită de persoane dubioase din Craiova. A fost depistată în subsolul unui bloc, iar Avram Nicolina este convinsă că fiica ei a fost la un pas de a fi trimisă peste hotare de traficanţi de persoane.

„Când am găsit-o era trasă la faţă şi părea ca drogată. Mi s-au arătat ulterior poze cu ea machiată şi îmbrăcată cu haine care nu erau ale ei. Tot atunci am aflat că o altă fată a fost trimisă în Italia”, povesteşte femeia. Între timp, copila a ajuns să fie învinuită de furt calificat, fiindcă unei colege de clasă îi dispăruse telefonul mobil.

 

S-au mutat la Ploieşti

 

Cu sprijinul DGASPC Dolj, Avram Nicolina a căutat soluţii pentru a-şi îndepărta copila din mediul infect în care aceasta intrase, astfel că s-au mutat în Ploieşti. Femeia şi-a găsit de muncă, iar Mihaela a mers la un centru specializat pentru minori, unde a fost şi consiliată psihologic. Nu au stat foarte mult însă, fiindcă centrul respectiv aparţinea unei fundaţii, iar costurile au ajuns de nesuportat pentru Avram Nicolina.

 

Anturajul dubios, cu lipici pentru copilă

 

La începutul lui 2013, au decis să se mute la Bistriţa, unde aveau şi cunoştinţe. Nici aici nu au avut parte de linişte, fiindcă la scurt timp Mihaela se împrietenise cu o fată de vârsta ei, ce locuia în apropierea apartamentului în care cele două craiovence se mutaseră. Culmea, fetiţa respectivă, aflată sub tutela DGASPC BN, era dată în plasament. Într-o bună zi, copilele au ieşit la plimbare, însă au fost abordate de un bărbat care le-a atras pe un teren viran. Acolo acesta a întreţinut relaţii sexuale cu prietena Mihaelei. Tărăşenia s-a aflat, astfel că bărbatul a fost acuzat şi trimis în judecată pentru abuz sexual asupra unui minor.

Nu a trecut mult timp de la această poveste, când Avram Nicolina a aflat că fiica ei se împrietenise cu un adolescent care nu avea o influenţă fastă asupra ei. Trebuie să menţionăm că în tot acest timp, fata a fost monitorizată de angajaţii DGASPC BN, cărora le-au fost transmise datele acesteia de la Dolj.

Picătura care a umplut paharul a fost momentul din februarie 2014 când femeia a aflat că Mihaela, în loc să fie la şcoală, mersese într-un cu totul alt loc unde îşi făcuse un tatuaj inghinal. Când i s-a confirmat acest lucru, Avram Nicolina a simţit că ia foc!

„I-am tăiat părul. Ştiam că îi place părul lung aşa că nu îi trebuia pedeapsă mai mare. Când însă s-a văzut cu părul tăiat, s-a dus şi a deschis geamul la bucătărie şi a început să strige că se aruncă de la etaj. M-am trezit cu două echipaje de poliţie – de la judeţ şi cea locală”, povesteşte femeia, care a precizat că nervoasă fiind Mihaela le-a spus poliţiştilor că refuză să mai locuiască cu mama. Evident au venit şi cei de la Protecţia Copilului.

 

Decizii ciudate

 

Prin urmare, DGASPC a luată măsuri de protecţie în regim de urgenţă, astfel că fetiţa a fost dusă la centrul de pe strada Toamnei. Conştientă fiind că Mihaela are nevoie de consiliere psihologică, mama nu se opune, însă avea să afle în scurt timp că fetiţa îi va fi mutată la Centrul pentru Protecţia Copilului din Năsăud. Aici însă, instituţia nu dispune de psiholog, exact de ceea ce fetiţa avea mai mare nevoie.

Ca totul să fie bătut în cuie era nevoie şi de „parafa” instanţei, astfel că acest caz a fost judecat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, magistraţii dând câştig de cauză DGASPC BN în cele din urmă. În timpul procesului, Avram Nicolina s-a arătat de acord cu menţinerea fetiţei în sistemul de protecţie însă a solicitat ca aceasta să fie mutată de la Bistriţa la Timişoara, în centrul special al Asociaţiei Tânăra Generaţie. Judecătorii nu ţin cont de această variantă propusă de femeie, luând în considerare o primă declaraţie a fetiţei în care aceasta susţinea că doreşte să rămână la Bistriţa. Abia după ce a aflat mai multe date despre centrul respectiv, Mihaela îşi exprimă acordul, care însă nu a avut nicio relevanţă în faţa magistraţilor. S-a ajuns şi la recurs, la Curtea de Apel Cluj, care a fost însă respins, din cauză că în întâmpinarea depusă, Avram Nicolina a solicitat altceva. În concluzie, fetiţa ar urma să meargă la Năsăud, unde aşa cum am precizat mai sus nu există nimeni care să îi acorde asistenţă psihologică, ca să nu mai punem la socoteală şi faptul că fetiţa este pusă în situaţia de a schimba din nou mediul, şcoala şi colegii.

Deocamdată, Avram Nicolina a avut oarecum parte de înţelegere din partea directorului DGASPC, Delia Fontul, care a permis ca deocamdată fetiţa să rămână în familie, sub monitorizarea Protecţiei Copilului şi a psihologului de la Centrul din Bistriţa. Cât va dura situaţia, asta nu se ştie, iar femeia este îngrijorată că fiica ei ar putea claca într-o bună zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.