La nivel național, valoarea restanţelor la credite contractate de populaţie şi firme a scăzut cu peste 6% în primul semestru al acestui an, până la echivalentul a 5,2 miliarde de euro, în timp ce soldul împrumuturilor a crescut cu mai puţin de 2%, la 48,6 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

În condiţiile în care valoarea restanţelor a scăzut, iar cea a soldului de împrumuturi a crescut uşor, ponderea sumelor restante în total credite s-a redus de la 11,63% în decembrie 2014 la 10,72% la sfârşitul lunii iunie a acestui an.
Aproape 60% din restanţe se înregistrează la creditele în valută, respectiv 13,75 miliarde de lei (echivalentul a 3 miliarde de euro), iar 40% – la împrumuturile în lei, respectiv 9,56 milioane de lei.
La începutul acestui an, cursul de schimb pentru francul elveţian şi pentru dolar a înregistrat o creştere semnificativă şi a rămas în jurul acestor valori, ceea ce a determinat ca mulţi datornici la bănci să nu-şi mai poată rambursa împrumuturile la termen. Astfel, francul elveţian s-a apreciat de la începutul anului cu 11,5% în raport cu moneda naţională, iar dolarul american – cu 5,7%.

La nivelul județului BN, circa 14% dintre locuitori înregistrează restanțe la creditele contractate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.