Studentii care aleg sa urmeze o facultate în unul dintre centrele universitare îsi gasesc mult mai greu un loc de cazare la camin decât cei care prefera micile orase, cu un învatamânt universitar mai putin dezvoltat. Astfel, pentru studenti e mai convenabil în ziua de azi sa învete în Târgu-Mures decât în Cluj.

Pentru tinerii care vor sa efectueze studiile universitare în unul dintre marile orase ale tarii, Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara, este mai greu sa gaseasca locuri în caminele din campusurile studentesti decât colegii lor care învata în celelalte orase mai mici. În acest moment studentilor le este mult mai usor sa intre la facultate decât sa prinda un loc la camin. Si în acest an, ca si în cei de pâna acum, pentru cele 100.000 de locuri din caminele studentesti se bat 200.000 de tineri care nu au un loc de cazare, respectiv de doua ori mai multi. Surprinzator sau nu, tocmai marile centre universitare au cel mai mare deficit de locuri. Pentru un student este mai usor acum sa prinda un loc la camin în Târgu-Mures, Sibiu sau Brasov decat în Bucuresti, Cluj sau Iasi. Astfel, este mai ieftin si mai convenabil sa studiezi într-un oras mai mic, unde nu sunt atât de multe cereri de cazare. Studentii care vor totusi sa îsi faca studiile într-un centru universitar si nu au nicio sansa la un loc în camin, sunt nevoiti sa aleaga varianta închirierii unui apartament sau a unei garsoniere. Din acest moment, preturile chiriilor au devenit exorbitante si acest lucru a devenit o adevarata afacere pentru proprietari.

Internatele scolare sau caminele particulare, preferate

În municipiul Cluj-Napoca, pe lânga cele trei mari campusuri universitare, Hasdeu, Observator si Marasti, o parte dintre studenti mai au locuri de cazare si în internatele scolare reconvertite, însa nici asa numarul de locuri disponibile nu este nici pe departe de ajuns. Cu toate ca s-a mai contruit un nou camin, Economica, în cartierul Gheorgheni si desi fiecare universitate are planuri pentru noi camine, se pare ca nici asa nu vor fi suficiente locuri. În acest an, Universitatea “Babes-Bolyai” pune la dispozitie 6.300 de locuri în camine însa anul cererile sunt peste 12.000. Doar 10% din cei aproximativ 50.000 de studenti ai acestei universitatii clujene au un loc de cazare în camine. Situatia este aceeasi sa la celelalte universitasi. La Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca doar 4.200 de studenti din 10.800 au locuri de cazare iar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”, din 7.000 de studenti, numai 2.300 au loc în camin. Universitatea Tegnica va demara începând cu anul urmator constructia a doua noi camine, la fel ca si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, care va beneficia de un nou camin studentesc la sfârsitul anului urmator. Lucrarile la acest camin al USAMV, care va avea aproximativ 200 de locuri au început deja în luna iulie. De asemenea, studentii din Cluj mai au varianta unui loc în caminele particulare însa acestea sunt si ele putine. În acest moment sunt trei camine private în Cluj-Napoca si anume cel din Gheorgheni, de pe strada Bistritei, cel din Marasti, de pe strada Cojocnei si unul în complexul Hasdeu, pe strada Piezisa.

Un loc costa minim 300 de euro

În ultimii ani, locurile din camine au devenit si ele un mod de avantajos a face bani multi în timp scurt si fara niciun efort. Cei care au medii mari si primesc locuri în camin însa prefera sa locuiasca în apartament, îsi vând locul pentru 300-400 de euro si îsi asigura plata chiriei pentru câteva luni. Astfel, traficul de locuri din camine a început imediat dupa distribuirea acestora studentilor. Gardurile si stâlpii din complexul Hasdeu este deja plin de afise postate de tinerii care îsi cauta cu disperare un loc. Cererile sunt vizibil mai numeroasse decât ofertele. Acestea din urma sunt mai ascunse, dar exista si ele. Preturile variaza în functie de camin si de numarul de paturi din camera. În caminele cu câte cinci locuri, pretul variaza între 200 si 300 de euro, în caminul XIV, unde camerele sunt pentru doua persoane si unde se cazeaza de obicei cuplurile, pretul este de aproximativ 400 de euro iar în caminele A, fiecare camera are baie si bucatarie, suma stabilita este de obicei 450 de euro. Desi preturile sunt atât de mari, nu se întâmpla ca cei care vor sa vânda locurile sa nu îsi gaseasca clienti. Dimpotriva, majoritatea tinerilor ar da oricât pentru a obtine locuri de cazare în camine pentru ca oricât ar fi de scump sa cumperi un loc, tot e mai ieftin decât sa platesti chirie într-un apartament. O alta varianta e cea a cumpararii unui loc direct de la administratorii caminelor, însa aceasta optiune este mai grea si mai complicata. Printre studenti circula zvonuri ca pretul unui astfel de loc ar varia în jurul sumei de 300 de euro si trebuie sa mergi direct la administratori cu banii într-un plic. Taxa lunara pe care trebuie sa o plateasca un student daca reuseste sa obtina un loc în camin se încadreaza între 80 si 150 de lei, în functie de camin.

ANOSR a impus afisarea cheltuielilor din camine

În acesta luna, vazând ca în fiecare an se repeta aceeasi poveste privind caminele studentesti, uniunile studentesti din România au solicitat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului majorarea burselor cu suta la suta, marirea numarului locurilor în camine si decontarea cheltuielilor de transport. Studentii au dat termen ca pâna la 1 octombrie sa se solutioneze aceste revendicari iar daca acest lucru nu se va întâmpla, acestia vor intra în greva generala. Potrivit USR, în anul universitar 2008-2009, 40.000 de studenti ai facultatilor de stat nu vor avea locuri în camine, cu aproximativ 5.000 mai multi dacât anul trecut. Acum doua saptamâni Asociatia Nationala a Organizatiilor Studentesti din România s-a întâlnit cu reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii si a elaborat o lista de masuri pe care le-a negociat cu Ministerul. Astfel, cu aceasta ocazie, s-a cerut si aprobat o mai mare transparenta în privinta cheltuielilor în camine, cu impunerea afisarii tuturor acestor sume. Bogdan Buta, fost vicepresedinte al acestei asociatii, a declarat ca studentii trebuie sa stie cum le sunt cheltuiti banii. Alte cereri prevazute de catre lista redactata de ANOSR privesc eliminarea conditiilor de ordin social pentru acordarea de subventii studentilor care primesc cazare în camine si o implicare mai mare a Ministerului Educatiei în eliminarea coruptiei la cazare.

Studentii îsi asuma riscul de a fi exmatriculati

Regulamentul universitatilor prevede ca daca la un control prin camine, sunt gasiti studenti cazati acolo ilegal, atât cei care au cumparat locul cât si cei care l-au vândut îsi pot pierde dreptul de a mai primi cazare în camine în semestrele urmatoare. Însa si mai grav este faptul ca, în functie de consiliul profesoral al facultatii din care provin, acestia pot fi chiar exmatriculati. Anul trecut în cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” au fost depistate numai cinci cazuri în care studentii încercau sa vânda si sa cumpere locuri în camine.

Andreea Mitrica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.