UNJR şi AMR i-au solicitat premierului Mihai Tudose, printr-o scrisoare comună trimisă pe data de 24 august 2017, să dispună Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, “să publice de îndată pe siteul ministerului proiectul de modificare a legilor justiţiei, pentru ca acesta să poată fi dezbătut public, astfel încât toate persoanele interesate să îl poată analiza şi veni cu propuneri în vederea îmbunătăţirii lui”.
“Modificarea legilor justiţiei este necesară şi reprezintă un moment crucial pentru societatea românească”, au spus judecătorii în scrisoare.
Pentru a putea dezbate pe conţinutul lui, proiectul de modificare a legilor justiţiei trebuie să fie facut public “pentru a da posibilitatea tuturor persoanelor, societăţilor sau instituţiilor interesate, precum şi corpului magistraţilor, să îşi formuleze punctele de vedere şi să le dezbată într-un cadru legal, democratic şi instituţional”.
“Numai în urma unui astfel de proces transparent şi democratic, cu implicarea tuturor părţilor interesate, vom putea împreună elabora un nou set de legi ale justiţiei care să răspundă cât mai bine nevoilor curente ale societăţii româneşti şi provocărilor sistemului judiciar, iar la final să conducă la creşterea calităţii actului de justiţie şi la o mai bună apărare şi protejare a drepturilor şi libertatilor individuale”, şi-au concluzionat scrisoarea.
Iată textul integral al scrisorii comune, semnată de judecătorul Dana Gîrbovan – preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) şi judecătorul dr. Andreea Ciucă – preşedinte interimar al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR):
„Stimate domnule Prim-ministru,
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România vă solicită să dispuneţi Ministrului Justiţiei, domnul Tudorel Toader, să publice de îndată pe siteul ministerului proiectul de modificare a legilor justiţiei, pentru ca acesta să poată fi dezbătut public, astfel încât toate persoanele interesate să îl poată analiza şi veni cu propuneri în vederea îmbunătăţirii lui.
Pe data de 23 august 2017, Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, principalele modificări propuse la Legile justiţiei, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Această prezentare nu a fost însă însoţită de publicarea efectivă pe siteul ministerului justiţiei a proiectului propriu zis de modificare, care să permită consultarea lui şi formarea unei opinii bazate pe o analiza proprie, sistematică, a întregului proiect de lege.
În lipsa unui proiect de lege efectiv, discuţiile divergente motivate politic sau partinic au luat locul unei extrem de necesare discuţii profesioniste şi aplicate, pe fiecare propunere în parte, dat fiind că unele par a fi modificari de substanţă.
Modificarea legilor justiţiei este necesară şi reprezintă un moment crucial pentru societatea românească, fiind rezultatul unui demers început în urmă cu mai mulţi ani şi în desfăşurarea căruia dorim să ne implicăm cu întreaga expertiză dată de experienţă în magistratură, aşa cum am făcut-o şi până acum.
Pentru aceasta însă este nevoie de o comunicare onestă, profesionistă, bazată pe texte de lege concrete şi argumente raţionale din partea ministerului justiţiei, nu pe prezentari Power Point şi reactii emoţionale.
Postarea proiectului pe siteul ministerului şi punerea lui în dezbatere publică este necesară în condiţiile în care o bună parte din modificările prezentate de ministrul justiţiei sunt pentru prima dată aduse la cunoştinţa publică, astfel încât nici într-un caz nu se poate susţine că etapa dezbaterii publice ar fi fost depăşită.
Ar fi extrem de periculos ca ministrul justiţiei să repete nefericita practică a adoptării hotărârii de guvern privind arhiva SIPA şi să aprecieze că acest proiect a fost deja dezbătut, deşi noile modificări pe care spune că le-a adus sunt extrem de importante, cu implicaţii ce merită şi trebuie analizate serios, din cât mai multe perspective.
Perioada de dezbatere este necesară pentru a da posibilitatea tuturor persoanelor, societăţilor sau instituţiilor interesate, precum şi corpului magistraţilor, să îşi formuleze punctele de vedere şi să le dezbată într-un cadru legal, democratic şi instituţional.
Numai în urma unui astfel de proces transparent şi democratic, cu implicarea tuturor părţilor interesate, vom putea împreună elabora un nou set de legi ale justiţiei care să răspundă cât mai bine nevoilor curente ale societăţii româneşti şi provocărilor sistemului judiciar, iar la final să conducă la creşterea calităţii actului de justiţie şi la o mai bună apărare şi protejare a drepturilor şi libertăţilor individuale.
Reiterăm, prin urmare, solicitarea să dispuneţi ministrului justiţiei publicarea acestui proiect pe site astfel încât toate persoanele interesate să îl poată analiza şi veni cu propuneri în vederea unei eventuale îmbunătăţiri a lui„.