alimente
alimente

Legea pentru reducerea risipei de alimente a fost promulgată vineri, 15 martie, de președintele României, Klaus Iohannis.

Diana Buzoianu, coinițiatoare a proiectului a declarat că în România 2,55 milioane de tone de alimente se pierd anual, fiind aruncate la gunoi. Potrivit deputatei USR, aceste alimente ar putea fi donate, de exemplu, copiilor care nu beneficiază sau nu au au acces la hrană zilnică și merg la culcare flămânzi, scrie News.ro.

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat coinițiatoarea proiectului Diana Buzoianu, potrivit unui comnucat de presă transmis de partid.

Măsurile noii legi:

– Mai puţină birocraţie: va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;
– Va exista o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii; 

– Magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează şi ele alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.

Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorităţi se numără: 

– reducerea preţului la alimente înainte de data expirării;
– donarea alimentelor; 

– transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;
– folosirea alimentelor la compost. 

Noua lege promulgată de președinte vine ca o mână de ajutor întinsă antreprenorilor

Studiile arată că românii ajung să arunce la gunoi, în ficare lună, între 30% şi 50% din mâncarea pe care o cumpără.

„Această lege va avea un impact major în România, ţară în care, deşi câştigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantităţile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari. De ce? Pentru că până acum nu aveam ceea ce oferă această lege – cadrul legal clar, simplu, astfel încât surplusul de alimente să ajungă exact la cei care au nevoie. Noua lege înseamnă o mână de ajutor şi pentru antreprenori, pentru că presupune mai puţină birocraţie. Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030. Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună”, mai arată în comunicatul transmis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.