Familia Urs a investit în construcţia mai multor blocuri pe strada Libertăţii (în zona clinicii Sanovil), operaţiune în care au fost implicate persoane cu influenţă din Primăria Bistriţa.

O parte a investiţiei a fost aproape finalizată, când pe fir a intrat primarul şi a făcut o vizită în teren. Surpriza a fost una de proporţii: cele două case de pe autorizaţie arătau a bloc şi nimeni din comisia ce urmărea lucrările nu a putut da explicaţii.

 

 

Ovidiu Creţu a aplicat două amenzi drastice şi a dat ordin de demolare a construcţiei. Chiar dacă a apărut târziu în peisaj, când blocul este aproape finalizat, primarul Bistriţei pare hotărât să aplice legea şi să distrugă viesparul din Urbanismul local. Este o reacţie târzie cu iz de răzbunare, dar ar fi o premieră în domeniu. Cazul scoate la iveală foarte multe detalii de culise şi o reţea în care sunt implicaţi funcţionari publici din primărie, cu interese directe în afacerea caselor transformate în bloc.

 

Creţu se răzbună pe Urs şi vrea să-i dărâme blocul

 

Din postura de preşedinte al Forţei Civice, Gavrilă Urs, implicat direct în afacere, critică vehement administraţia Creţu. Primarul, iritat de atacurile publice a vrut să-i arate cine-i şeful prin urbe şi a descălecat pe domeniul familiei Urs, cu întreaga camarilă implicată în afacere. Cârdăşia formată în jurul acestei investiţii a amuţit când primarul a văzut cu ochii lui ditamai blocul construit în locul celor două case ce figurau în autorizaţie. Toţi au făcut ureche şută şi nu au sifonat nimic din culise. Afacerea lui Urs e în pericol, deoarece investiţia e aproape gata şi sunt mai multe apartamente scoase la vânzare.

Ordinul de demolare e o răzbunare a primarului şi vizita în teren, doar un exerciţiu de forţă, de faţă cu cei implicaţi în combinaţie. Dacă imobilul construit fără respectarea autorizaţiei va fi dărâmat, ar fi o premieră în domeniul construcţiilor. Asta deoarece absolut toţi marii constructori au fost amendaţi, rând pe rând pentru nereguli sesizate foarte târziu, când construcţiile erau deja scoase la vânzare, dar pentru niciun bloc nu s-a pus problema demolării.

În cazul Urs e vorba de două case lipite şi transformate în bloc iar una dintre ele nu are acces: lipseşte casa scării. Din punct de vedere tehnic pare imposibil să construieşti o scară de bloc ce nu a fost prevăzută până acum şi intrarea în legalitate implică demolarea construcţiei fără acces.

 

Arta de a seduce legea sau cum se transformă două casă în bloc

 

În autorizaţia de construcţie, Gavrilă Urs a cerut construcţia a două case. Ulterior, imobilele au fost lipite şi clădirea s-a transformat în bloc de locuinţe, iar  apartamentele au fost scoase la vânzare. A fost o metodă elegantă de a evita regulile de urbanism, prin care sunt interzise blocurile de locuinţe în acea zonă. Doar că această manevră are nevoie sprijin din interiorul primăriei şi ajutor din partea factorilor de decizie care se puteau oricând sesiza şi bloca investiţia.

 

Cum funcţionează caracatiţa din Urbanism

 

Familia Urs a finanţat această investiţie, în care sunt implicate mai multe persoane cu putere de decizie din cadrul aparatului administrativ. Autorizaţia de construcţie e eliberată de Primăria Bistriţa, în baza unui proiect întocmit de Ligia SRL, prin arhitectul Rădulescu Tudorel Poteacă (soţia sa, Edit Poteacă e angajată în cadrul instituţiei, la Urbanism). Inspector de zonă, adică responsabil cu situaţia în teren a lucrărilor, e Sabina Malaicu, colegă cu Edit Poteacă la Urbanism. Aceasta a protejat afacerea şi a închis ochii pe toată perioada construcţiei, până când au fost scoase la vânzare apartamentele din blocul-casă.

Firma care a ridicat cele două case e controlată de familia Turţi, ambii soţi fiind angajaţi ai Primăriei Bistriţa. Ştefan Tămaş, şeful Urbanismului, a închis ochii şi nu s-a pus contra sistemului, mai ales că şi soţia sa e arhitectă şi se intersectează cu funcţionarii primăriei. Arhitectul şef al oraşului e Monica Pop, cea care dirijează compartimentul de Urbanism de la nivelul Primăriei Bistriţa. Şeful Inspecţiei în Construcţii e Ioan Moldovan – coleg de birou cu Floare Urs, cea care a finanţat construcţia blocurilor.

Pe scurt, aceştia sunt cei implicaţi în ecuaţia complicată a blocurilor de pe strada Libertăţii. Creţu a fost scos din schemă şi ca urmare i-a luat la unşpe metri  pe cei care au dirijat construcţia blocului.

În urma vizitei din teren, turbat de furie, Creţu a dat ordin de demolare şi amenda maximă: 250.000 de lei! La o consfătuire cu juriştii Primăriei Bistriţa, edilul s-a calmat, a dat două amenzi şi a dispus intrarea în legalitate, conform autorizaţiei de construcţie emisă. Una din amenzi este în sumă de 3.000 de lei şi alta de 10.000 de lei, fiind vorba de două case de locuit lipite (conform autorizaţiei de construcţie). Chiar dacă are putere să taie şi să spânzure în acest caz, Creţu dă de înţeles că preferă să rezolve problemele în „famiglie”, deşi ar putea lejer demite câţiva din funcţionarii implicaţi.

Procesele-verbale au fost întocmite şi familia Urs nu prea mai are de ales şi trebuie să plătească amenzile totale de 13.000 de lei. Mai greu va fi cu partea de intrare în legalitate. În caz contrar, se poate intra pe penal şi demola construcţia ridicată ilegal.

Problema este că blocul de locuinţe individuale are o singură scară de acces şi nu respectă autorizaţia de construcţie. Din punct de vedere tehnic se pune problema construcţiei unei noi scări pentru una din casele lipite – lucru imposibil de realizat. Ceea ce înseamnă că jumătate de bloc va trebui demolat, conform directivei de intrare în legalitate.

Din calitatea de funcţionar public al primăriei, Floare Urs, mama lui Gavrilă Urs are informaţii la prima mână despre mafia din Urbanismul local, dar deocamdată preferă să-şi vadă interesul şi să-şi rezolve problemele.

 

Cu sabia lui Damocles, Creţu îi sperie pe şpăgari

 

Reţeaua implicată în combinaţie are probleme grele, mai ales că primarul Creţu pare hotărât să taie şi să spânzure. Depinde de primarul Bistriţei, care până acum doar i-a arătat pisica lui Gavrilă Urs, cel care deşi e cu musca pe căciulă nu iartă nimic şi îl atacă pe primar din toate poziţiile. Ciudat cum Primăria Bistriţa a protejat această investiţie care s-a realizat în câţiva ani, fără ca inspectorul de zonă să informeze departamentele abilitate despre neregulile din teren. E valabil pentru toţi cei unşi din Urbanism: Monica Pop, Tămaş, Malaicu, Poteacă, şi ceilalţi care au pus semnăturile pentru casele transformate în bloc.

 

Ioana Moldovan

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.