Decapitarea mafiei din poliția bistrițeană de către DNA reprezintă una din cele mai mari afaceri de corupție descoperită până în prezent în județul Bistrița-Năsăud.
S-a pus capăt astfel unei adevărate dictaturi, echipa aflată atunci la comanda IPJ BN transformând principala forță a județului în domeniul ordinii și liniștii publice, într-un adevărat SRL.
Sub acoperirea funcțiilor publice de mare răspundere deținute, foştii şefi ai IPJ BN acționau după bunul plac, în folosul propriu. A trecut mai bine de un an de când tripleta coruptă, Mureșan – Hasnaș – Cloșcă, plus câteva victime colaterale ale activității lor, au fost trimiși în judecată la Tribunalul Maramureș. Procesul este în etapa de început, judecata încă nu a intrat pe fond, se invocă tot felul de chichițe avocățești, inclusiv o excepție de neconstituționalitate a unui articol din Legea 78/2000 ridicată de către unul dintre inculpați. Între timp, foștii șefi ai poliției bistrițene, Mureșan și Hasnăș, s-au pensionat îndeplinind condițiile, iar Cloșcă și-a dat demisia și năzuiesc toți trei să devină prosperi oameni de afaceri.
Trimişi în judecată
După cum bine se cunoaște, acțiunea de anihilare a conducerii corupte a IPJ BN a debutat în forță la sfârșitul lunii noiembrie 2014, după scenariul bine cunoscut al DNA – percheziții la ora 6 dimineaţa la domiciliile celor vizați, inclusiv la sediul IPJ BN, cu o desfășurare de forțe impresionantă, jandarmi și mascați, iar din umbră stând de veghe ochii celor de la structurile de informații locale, SRI și ”doi și un sfert”.
Opinia publică locală a fost bulversată şi oripilată, în prima fază nimănui nevenindu-i să creadă că s-au putut întâmpla astfel de lucruri într-o instituție publică menită tocmai să prevină producerea unor asemenea fapte.
Informațiile scăpate pe ”surse” de la DNA, interceptări ale unor discuții telefonice sau ambientale purtate de cei vizați, au dezvăluit o situație incredibilă în Poliția bistrițeană. Într-un fel sau altul, circa 10% din efectivul poliției bistrițene, unii conștient, alții din frică, făceau parte din gruparea inspectorului șef Ioan Ovidiu Mureșan, care transformase Poliția bistriţeană într-o afacere în folosul propriu și a câtorva acoliți credincioși. Au fost și polițiști verticali, cu sânge în instalație, marea majoritate, care au rezistat presiunilor lui Mureșan de a acționa în sensul dorit de el, în special în rezolvarea, ca urmare a unor comenzii politice, a unor dosare penale.
Într-un final, au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv la Tribunalul Maramureș, principalii capi ai grupului infracțional organizat compus din fostul șef al IPJ BN – cms. șef Ioan Ovidiu Mureșan, șeful Serviciului Rutier – cms. șef Roberto Emil Hasnăș, șeful Poliției Năsăud – inspector principal Leon Anton Cloșcă, precum și câteva pițule pe post de garnitură, să fie masa mai bogată: Paul Marian Cârcu, Viorel Sângiorzan, cunoscut sub numele de ”Polo”, Mihai Mircea Manciu și Dumitru Florin Bâgiu, fără să fie instituită o măsură judiciară împotriva lor.
Comportament similar stăpânilor de sclavi
Odată cu trecerea timpului, a sedimentării și lămuririi unor aspecte din afacerea de corupție instrumentată de procurorii DNA Cluj, opinia publică a aflat că principalele personaje implicate, Mureșan, Hasnăș și Cloșcă, se comportau cu subordonații similar stăpânilor de sclavi, discreționar, ordinele și reglementările interioare fiind date la o parte. Marea majoritate a polițiștilor vedeau ce se întâmplă, dar din lașitate sau comoditate au preferat să tacă şi și-au ascuns capul în nisip. Este evident faptul că cei din grupul infracțional se comportau în asemenea mod și datorită unei anumite siguranțe, protecții oferite de factorul politic.
S-a văzut în ajunul percheziţiilor cu Radu Moldovan
S-a scris la momentul respectiv că fostul șef al IPJ BN, Mureșan, cu o zi înainte de asaltul DNA, a fost văzut dimineața devreme lustruind și sprijinind poarta reședinței președintelui Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, care practic s-a făcut că nu-l mai cunoaște. Momentul a fost surprins și de o echipă a celor de la „Ordine Publică” aflată în patrulare în zona respectivă, care se întrebau nedumeriți ce caută șeful lor la ora 6 dimineața, în costum și la cravată, la poarta șefului județului. S-au ascuns ca să nu-i vadă și l-au lăsat în plata Domnului.
Demersurile lui Mureșan de a sta de vorbă cu șeful județului nu au avut sorți de izbândă, fiindcă Radu Moldovan s-a spălat pe mâini de fostul lui partener de vânătoare, paj și scutier (prilej de glume și ironii prilejuite de această situație jenantă). Ulterior, opinia publică, pe bună dreptate, s-a întrebat nedumerită cum se face că pe întreaga perioadă de monitorizare activă a lui Mureșan, ciudat, nu apare nici o discuție telefonică pe care acesta ar fi avut-o cu șeful județului. Normal, asemenea discuții trebuiau să existe, cel puțin la nivel instituțional.
Legătura Mureşn – Romocea
Ciudățenia cea mai flagrantă a acestui dosar de corupție este implicarea mai mult decât evidentă în această uriașă mizerie a încă, primarului în funcție din Năsăud, Mircea Romocea.
Astfel, conform unei stenograme aflată la dosarul cauzei în ziua de 3 octombrie 2014, inspectorul principal de poliție Marius Bugnar de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economico-Financiare din cadrul IPJ BN este somat ultimativ de către fostul Ioan Ovidiu Mureșan, atenție, să „claseze” un dosar penal deschis pe numele primarului din Năsăud, Mircea Romocea. Inițial, se pare că primarul Mircea Romocea l-a sunat pe inspectorul șef Mureșan și i-a solicitat să intervină într-un dosar penal în care un cetățean din Năsăud a reclamat mai multe ilegalități comise de angajați Primăriei Năsăud, printre care figura și el.
Rar se mai văd asemenea cazuri în care servilismul ajuns la limita cea mai de jos față de un om politic, devine grețos. Făcându-se preș în fața lui Mircea Romocea, încălcându-și orice urmă de demnitate, inspectorul șef Mureșan l-a chemat la el pe inspectorul principal Paul Bugnar care avea dosarul cu reclamația cetățeanului din Năsăud.
”Fii foarte atent, se folosesc alții de tine. Tu ești băgat la înaintare și ai să pici, fii foarte atent. Deci, vezi lucrurile la adevărata dimensiune, bine? Tu ești băiat deștept. Eu am avut o discuție cu primarul și-o zis : domnu Mureșan, n-am făcut nimic …”.
După aceasta, șeful IPJ îi spune inspectorului Bugnar că îl va susține în carieră și îl va ajuta să ajungă șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor. „Mai nou polițiștii nu se uită numai la problemă, se uită și la context … ”, i-a mai spus Mureșan subalternului său.
În schimbul intervenției, inspectorul șef l-a rugat pe Mircea Romocea să intervină pe canale politice pentru schimbarea adjunctului IPJ Bistrița-Năsăud, comisarul Ciprian Buta, cu un ofițer mult mai maleabil, respectiv inspectorul principal Leon Cloșcă. La această solicitare, primarul Mircea Romocea la asigurat pe Mureșan că, ”o să discut și eu. O să-l sun pe ministru”. În fața acestei replici, comisarul șef a replicat: „Dvs și președintele orice (cu referire evidentă la președintele Consiliului Județean BN, Emil Radu Moldovan), absolut orice, dacă pot. Fără niciun fel de reținere … și nu contează că-i zi, că-i noapte. Fără niciun fel de problemă, eu ce stă în puterea mea, eu …”.
Procurorii mai susțin că Mureșan a sesizat disponibilitatea primarului din Năsăud și a plusat ca la poker. Astfel, aceștia sunt de părere că „Inspectorul șef încearcă să îl capaciteze pe acesta (Mircea Romocea) pentru a acționa, prin folosirea influenței politice, împotriva ofițerilor Linul Marius – subsecretar de stat în Ministerul de Interne (DIPI) și Bodescu Ioan Sidor – șeful SIPI Bistrița Năsăud. ”Îi subsecretar de stat (Linul Marius). Din punctul meu de vedere, eu nu mă apăr, dar … E un dar … cum scrie despre Mureșan Ovidiu, scrie și despre prim procuror, cum scrie despre primarul din Năsăud scrie și despre președintele Consiliului Județean. Și eu am văzut asta fizic, scriptic, că mă sună de la București, trebuie să dai explicații … ”.
S-au apucat de afaceri
Între timp, cei trei foști șefi din poliția bistrițeană își văd de viață și de afaceri. Hasnaș a investit într-o școală de șoferi, una din cele mai moderne din Bistrița, Mureșan a realizat o plantație de cătină pe o suprafață de 2 ha în Domnești, iar Cloșcă se ocupă de o păstrăvărie undeva pe Strâmba.