Prefectul Ioan Szilagyi a anuntat recent ca va sesiza politia cu privire la modul în care Agentia Domeniilor Statului (ADS) a vândut peste 650 de hectare de livada si vie unor investitori privati din judet, cu atât mai mulct cu cât terenurile respective fac obiectul unor cereri de retrocedare în baza legilor fondului funciar.

Potrivit prefectului, politia va trebui sa faca cercetari pentru a afla daca investitia reprezentata în principal de suprafetele acoperite cu livezi, a fost deja amortizata, având în vedere ca perioada de viata a unei plantatii este de 20-25 de ani, si daca livezile au fost întretinute de cei care le-au concesionat, înainte de punerea în aplicare a legilor proprietatii. Leonida Bodiu a declarat ca este bucuros ca prefectul a sesizat politia, si asteapta ca aceasta sa “cerceteze cum trebuie”. Potrivit purtatorului de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, Raluca Moldovan, deocamdata, nu s-a înregistrat nicio sesizare împotriva Agentiei Domenilor Statului Bistrita din partea prefectului Ioan Szilagyi.

ADS face adresa catre Institutia Prefectului

Agentia Domeniilor Statului a trimis la 1 martie o adresa catre Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud prin care aduce la cunostinta prefectului Ioan Szilagyi situatia reactualizata a suprafetelor de teren aflate în administrarea ADS, de pe care investitia a fost vânduta conform notei IF6061/20-03-2008. Aceasta adresa cuprinde lista investitorilor care au cumparat terenurile si suprafetele achizitionate de acestia.
Astfel Sas Adrian – 34,30 ha livada si 4 ha vie, Moldovan Ioan – 83 ha livada, SC Gemir Serv Com SRL – 72 ha livada, terenuri cumparate de la SC Agroindustriala SA Bistrita si care totalizeaza 189,30 hectare de livada si 4 hectare vie. De la SC Agroindustriala SA Jelna s-au cumparat 20 ha livada de catre Berbecar Alexandru, 21,82 ha livada – SC. Drosera Conserv SRL, 73,33 ha – SC Miro SA, totalizând 115,15 hectrare.
De la SC Agroindustriala SA Dumita s-au achizitionat 73,96 ha livada de catre SC Raal Bistrita, 84,67 ha livada – SC Coroana Turism Company SA, 4,18 ha livada – Harsian Octavian, 16 ha -Santa Gheorghe, supafata totala fiind de 178,81 hectare de livada. SC Agroindustriala SA Lechinta a vândut catre SC Expert 2001 SA 22,84 ha livada si 16 ha vie , iar catre SC Eufras SA 49 ha livada, totalul fiind de 71,84 ha livada si 16 vie. Ultima pozitie în lista ADS este vânzarea de la Pombis Bistrita catre Pombis Bistrita a 91,26 ha livada.
Totalul ADS este de 654,07 ha livada si 20 ha vie, dar acesta nu corespunde cu realitatea. Lipseste justficarea a 7,71 hectare de livada. Contactat de Gazeta de Bistrita, Leonida Bodiu a precizat ca “cele 7,71 hectare au fost vândute catre SC Zoohorticola Teaca, concesionar Ivan Mihai Pavel, dar am uitat sa le trec în adresa catre prefectura”. Din adresa ADS mai reiese ca în cazul SC Pombis care a concesionat 91,26 hectare de livada, vânzarea s-a facut tot catre SC Pombis. Terenurile, de pe suprafata carora au fost vândute investitiile, fac obiectul unor retrocedari în urma cererilor depuse de persoane fizice în baza legilor fondului funciar.
Reprezentantul ADS Bistrita, Leonida Bodiu, sustine ca agentia nu este responsabila de aceste vânzari, acestea fiind responsabilitatea lichidatorilor judiciari a fostelor IAS-uri, cunoscute în prezent sub numele de SC Agroindustriala. ADS BN a primit doar procesele verbale de vânzare a investitiilor respective, dupa care lista a fost transmisa Institutiei Prefecutului. Lichidatorii aveau dreptul sa vânda investitiile (livezi, vii, sisteme de irigatii, cladiri), ADS-ului ramânându-i în administrare si posibilitate de vânzare doar terenul.

ADS se afla în prezent în conflict si cu Primaria Municipiului Bistrita

Primaria Municipiului Bistrita a actionat în judecata agentia în luna august a anului trecut, pentru a obtine 137 de hectare aflate în zona Statiunii Pomicole. Termenul de judecare a cauzei a fost satbilit pe data de 08.05.2008. Actionarea în judecata a fost solutia ultima pe care primaria a gasit-o în rezolvarea problemei cu agentia. Problema este mai veche, Primaria Bistrita a solicitat ADS cele 137 de hectare din zona Statiunii Pomicole, deoarece nu are teren în rezerva. Terenul îi este necesar pentru validarea reconstituirii dreptului de proprietate pentru persoanele care au depus cerere în baza Legii 247/2005. ADS sustine ca pe lista cu persoanele pentru care primaria cere pamântul se afla nume care figurau pe o lista din 2003, persoane carora primaria ar fi trebuit sa le acorde deja dreptul de proprietate, si pentru care aceasta a primit de la agentie aproximativ 140 de hectare la vremea respectiva. Într-adevar persoanelor respective li s-a oferit în 2003 de catre primarie suprafete aflate la acea data în Valea Rusului, Viisoara, Sigmir si Unirea, dar oameni au refuzat acel teren din cauza proastei calitati a acestuia. Terenul oferit pe atunci de primarie provine tot de la agentie. Astfel ADS a cerut respectivul teren înapoi, înainte sa dea primariei cele 137 de hectare din statiunea pomicola. Daca nu primeste acest teren primaria nu va putea da terenul persoaneleor care fac dovada dreptului de proprietate. Deoarece oamenii nu si-au primit terenurile revendicate au înaintat actiune în instanta împotriva Primariei Bistrita si Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Pomicola. Primaria va înapoia terenul, pe care nu l-a retrocedat în 2003, agentiei, dupa ce va primi suprafata solicitata din perimetrul Statiunii, reiese dintr-o declaratie mai veche a purtatorului de cuvânt al primariei Mihai Rusti.

Dana Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.