Aproape 15 milioane lei va cheltui Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud din fonduri europene pentru reabilitarea Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud.

Cea mai mare parte din sumă este destinată strict lucrărilor de construcţii, iar peste 1,3 milioane lei sunt destinaţi lucrărilor diverse şi neprevăzute.

 

 

Proiectul este finanţat prin intermediul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, domeniul de intervenţie 3.1 – Reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud având o contribuţie de 2%, reprezentând circa 500.000 lei.

Proiectul a fost demarat pe vremea în care la cârma CJ BN era preşedinte Gheorghe Marinescu, documentaţia fiind finalizată în mandatul lui Liviu Rusu. Documentaţia a fost întocmită de SC Arhi Dinamic SRL din Satu-Mare, însă, la un moment dat, consilieri ai PSD şi PDL afirmau că de fapt în toata această poveste ar fi amestecat biroul de arhitectură deţinut de Ileana Luca, soţia vicepreşedintelui CJ BN de atunci Luca Iancu, şi Mariana Michiu, soţia arhitectului şef din CJ BN.

 

Peste 1,3 milioane pentru diverse şi neprevăzute

 

În mai puţin de o lună va avea loc licitaţia pentru atribuirea contractului pentru execuţia de lucrări de construcţii şi furnizare echipament tehnologic privind obiectivul ,,Modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului Spitalului de Urgenţă al judeţului Bistriţa-Năsăud. Valoarea contractului a fost estimată de conducerea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud la 14.915.056,81 lei din care :13.174.981,95 lei reprezintă lucrări de construcţii şi utilaje tehnologice cu montaj, 422.576,67 lei – organizare de şantier aferentă lucrărilor de construcţii, 1.317.498,19 lei reprezintă diverse şi neprevăzute. Ponderea diverselor şi neprevăzutelor este de 10% din valoarea lucrărilor construcţii şi utilaje tehnologice cu montaj.

De aceşti bani, se vor executa lucrări de modernizare, consolidare a trei corpuri de clădire cum ar fi de exemplu izolarea termică a pereţilor, dotarea clădirilor cu ascensor, refacerea sau înlocuirea finisajelor interioare, înlocuirea tâmplăriei interioare de lemn cu tâmplărie nouă, refacerea pardoselilor, înlocuirea reţelelor termice interioare, a corpurilor de încălzire, centralelor termice, înlocuirea instalaţiilor electrice, instalaţii telefonie şi internet pentru cabinete. De asemenea, vor fi refăcute instalaţiile sanitare, încăperile vor fi dotate cu instalaţii de climatizare-ventilare, clădirile vor fi dotate cu instalaţii moderne, performante de acces, pentru înregistrare, control şi supraveghere, vor fi refăcute instalaţiile pentru stingerea incendiilor, tencuielile exterioare existente vor fi refăcute şi zugrăvite.

Practic, prin intermediul proiectului „Modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate a Spitalului de Urgenţă Judeţean Bistrița-Năsăud” vor fi modernizate 107 cabinete medicale şi peste 50 de spaţii administrative.

 

Criterii de eligibilitate

 

Criteriul principal după care comisia de licitaţie a CJ BN va atribui contractul pentru execuţia lucrărilor este preţul cel mai scăzut, însă firmele care vor să îşi prezinte ofertele trebuie să depună o garanţie în valoare de 200.000 lei, iar în ultimii trei ani să fi derulat afaceri în valoare medie de 20 milioane lei. De asemenea, acestea trebuie să facă dovada că au executat în ultimii cinci ani lucrări similare în baza unui număr de maxim trei contracte a căror valoare cumulată să fie cel puţin egală cu o valoare de 12 milioane lei, fără TVA.

Lucrările trebuie finalizate în 18 luni de la semnarea contractului, însă nu mai târziu de 31 mai 2015.

 

A fost un adevărat război

 

Proiectul de reabilitare a ambulatoriului de specialitate al Spitalului Judeţean nu a fost lipsit de controverse. În urmă cu câţiva ani, pe când la conducerea CJ BN se afla Liviu Rusu (PDL), unul dintre cei doi secunzi fiind Luca Iancu (PDL), a izbucnit un adevărat scandal pe marginea întocmirii proiectului. Pe atunci, consilierii judeţeni PSD şi PNL reclamau un conflict de interese în ceea ce priveşte proiectul de reabilitare termică a Spitalului Judeţean de Urgenţă, după ce au aflat că proiectantul lucrării este biroul de arhitectură deţinut de soţiile vicepreşedintelui CJ BN Iancu Luca (PDL) şi arhitectului-şef al judeţului, Victor Michiu. Tot atunci s-a afirmat că aceeaşi firmă de arhitectură a întocmit proiectul tehnic pentru reabilitarea clădirii Palatului Administrativ, în care funcţionează Consiliul Judeţean, dar şi proiectul legat de modernizarea ambulatoriului de specialitate al Spitalului Judeţean.

La acea vreme consilier judeţean fiind, Daniel Suciu afirma că proiectul ar fi costat bugetul CJ BN un milion de euro, dar s-a dovedit a fi fost greşit întocmit.

Respectiva eroare consta în introducerea în proiectul de reabilitare a ambulatoriului şi a Secţiei de Medicină Legală care funcţionează în aceeaşi incintă cu policlinica. Acest lucru a dus însă la creşterea cheltuielilor din bugetul judeţului, de la 77.000 de euro la peste 900.000 de euro.

Şi actualul vicepreşedinte al CJ BN, liberalul Dorin Popescu, arăta cu degetul spre conducerea de atunci şi îi aducea acesteia acuze grave.

„S-au făcut tot felul de atribuiri şi de bani daţi mai mult sau mai puţin pe prietenii în Consiliul Judeţean. Din câte am înţeles, proiectarea este făcuta de o firmă în care proprietari sunt nevestele lui Victor Michiu şi a lui Luca Iancu. Firma are sediul în Satu Mare, dar am înţeles că toate lucrările s-au făcut aici. (…) În cazul Policlinicii Bistriţa nu s-a organizat nicio licitaţie. Aici ni s-a prezentat faptul că vin nişte bani de la Ministerul Sănătăţii. (…) În momentul în care s-a făcut proiectarea se vorbeşte despre reabilitarea Ambulatoriului. Ori, din păcate, Ambulatoriul are o anumita consistenţă. Ambulatoriul se ocupă numai de urgenţe. Pe când în proiectul cu Policlinica s-au băgat şi altele care nu aparţineau de Ambulatoriu, deci automat nu poate fi finanţată, cum ar fi Medicina Legală”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa în urma cu câţiva ani Dorin Popescu, pe atunci consilier judeţean.

În cele din urmă apele s-au liniştit şi după ce culoarea politică a administraţiei judeţene dar şi a guvernului s-a schimbat, proiectul a fost „resuscitat” şi în urmă cu aproximativ două luni a fost semnat şi contractul de finanţare din fonduri europene a acestuia.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.