Primăria Bistrița a scos la licitație lucrări suplimentare pentru Colegiul Național „Grigore Moisil”. Valoarea acestora trece de 11 milioane de lei, în condițiile în care până acum, școala a înghițit deja peste 30 de milioane de lei, din fonduri europene. Colegiul Național „Grigore Moisil” este în șantier de 3 ani.

De curând, municipalitatea a scos la licitație lucrări suplimentare pentru Colegiul Național „Grigore Moisil”, în valoare de peste 11 milioane de lei. Proiectul a fost revizuit anul trecut, iar firma de proiectare din Cluj care a câștigat licitația a ajuns la concluzia că e nevoie de lucrări importante, care ajung la 11 milioane de lei.

Se pare că în urma concluziilor și recomandărilor din expertiza tehnică au fost elaborate, între timp, soluții tehnice de consolidare pentru cele trei corpuri de clădire. Însă după cuantificarea și adiționarea valorică a lucrărilor suplimentare rezultate în urma soluțiilor s-a depășit cu mult valoarea alocată la capitolul diverse:

„În baza concluziilor și recomandărilor din Expertiza tehnică au fost elaborate soluții tehnice de consolidare, pentru cele trei corpuri de clădire care fac obiectul investiției corp A, B, și C. După cuantificarea și adiționarea valorică a lucrărilor suplimentare rezultate în urma soluțiilor de consolidare a corpului C, estimarea corpului A (identic structural cu corpul C) și estimarea corpului B (diferit din punct de vedere structural față de corpul A, C) precum și alte lucrări suplimentare semnalate de executant pe parcursul execuției, s-a constatat depășirea valorii alocate la capitolul diverse și neprevăzute din devizul general aprobat pentru acest obiectiv”, se explică în documentația licitației de anul trecut pentru revizuirea tehnică a proiectului.

Problemele structurale ar fi fost constatate de către constructor chiar în timpul lucrărilor de desfaceri și demolări.

Ce lucrări se „impun” după revizuirea proiectului:

Astfel, la corpul A vor fi create alveole din ghips carton în zona ușilor sălilor de clasă pentru asigurarea lățimii minime a căilor de evacuare, va fi completată stratificația peste planșeele existente, vor fi adăugate balustrade la ferestre cu parapet mai mic de 90 de cm, toți pereții structurali vor avea cămășuire armată pe fața exterioară.

De asemenea, se propune evazarea perimetrală armată a fundațiilor, repararea zonelor cu degradări ale betonului, consolidarea/repararea grinzilor, consolidarea planșeului cu fâșii de goluri, înlocuirea buiandrugilor degradați, refacerea zonelor de zidărie degradată, cămășuirea stâlpilor, refacerea zonelor de monolizare deficitare, completarea/modificarea instalațiilor sanitare și a celor termice.

La corpul B este necesară adăugarea unor balustrade la ferestrele cu parapet mai mic de 90 cm, consolidarea/repararea zonelor din plăci care reprezintă zone cu degradări ale betonului, segregări și zone cu armături expuse, completarea și modificarea instalațiilor sanitare, termice și electrice. Firma care va câștiga licitația are la dispoziție 6 luni pentru a finaliza lucrările, de la data emiterii ordinului de începere.

Costurile reabilitării colegiului trec de 40 milioane lei

Sumele care merg pe modernizarea celor 3 corpuri de clădire de la Grigore Moisil sunt importante. Finanțarea obținută de Primăria Bistrița din fonduri europene se apropie de 31 de milioane de lei. La această sumă se adaugă încă 11 milioane, astfel că cele 3 clădiri înghit, în final, peste 42 de milioane de lei.

Valoarea totală a proiectului este de 30,9 milioane de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 20,7 milioane de lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 3 milioane de lei, iar contribuția proprie (compusă din cheltuieli eligibile și neeligibile) suportată de Municipiul Bistrița este de 7 milioane de lei.

Proiectul prevede modernizarea și dotarea corpului a a liceului tehnologic, o clădire cu un regim de înălțime P+3E și cu o suprafață construită de 610 metri pătrați. Reabilitat este și corpul C o clădire cu un regim de înălțime P +3E și o suprafață de 608 metri pătrați, unde funcționează școala profesională.

Nu este uitat nici corpul B al Colegiului Tehnic „Grigore Moisil”, o clădire cu un regim de înălțime P+4E și o suprafață construită de 584 de metri pătrați, unde funcționează internatul și cantina pentru elevii din mediul rural care învață la acest liceu. Odată ce lucrările vor fi gata, unitatea de învățământ își propune să crească și numărul de elevi care studiază acolo, de la 655, la 682.

La corpul A lucrările au vizat recompartimentarea construcției existente prin demolarea unor pereți, realizarea unor nori pereți de compartimentare, realizarea unei scări de evacuare metalice, schimbarea acoperișului din terasă în șarpantă de lemn și realizarea unui trotuar de gardă perimetral.

La Corpul A, lucrările au presupus,  de asemenea, recompartimentarea construcției existente prin demolarea unor pereți de compartimentare, realizarea unei scări de evacuare metalice, schimbarea acoperișului și realizarea unui trotuar.

Aceleași lucrări trebuie făcute și la clădirea unde funcționează internatul, la care se adaugă și realizarea unei hidroizolații pe perimetrul fundației și injectarea la baza zidăriei de BCA și cărămidă a unei soluții hidroizolatoare.

În cadrul proiectului sunt refăcute finisajele interioare, sunt schimbate geamurile și ușile cu unele antiefracție pentru încăperile de la parter. Proiectul include și refacerea finisajelor exterioare, dar și amenajarea exterioară.

Izolarea termică a clădirilor și înlocuirea tâmplăriei existente și termoizolarea planșeului de sub pod  vor scădea consumul de energie, iar apa caldă menajeră va fi asigurată de o instalație conectată la panouri solare montate pe acoperiș.

Șantierul de la Grigore Moisil are deja 3 ani „vechime”

Șantierul la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” au început în urmă cu trei ani și, se pare, sunt departe de a fi finalizate. De lucrări se ocupă constructorul MIS Grup. Potrivit unui raport al Primăriei Bistrița, după 3 ani de șantier, lucrările la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” sunt finalizate doar în proporție de 42%.

MIS Grup mai are pe mână mai multe școli din municipiu, printre care Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, unde, de asemenea a fost cerută o prelungire a termenului de finalizare a lucrărilor. Lucrările sunt finalizate la CN „Liviu Rebreanu” doar în proporție de 70%.

Tot MIS Grup a luat și Școala Generală nr. 1, care nici ea nu este terminată, fiind prelungite și acolo termenele de finalizare a lucrărilor. În acest caz, lucrările sunt finalizate în proporție de 83%, potrivit graficului Primăriei Bistrița. Constructorul s-a ocupat și de Școala Generală nr. 5, unde, ulterior recepționării lucrărilor au fost semnalate mai multe probleme de execuție.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.