Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au demarat procesul bistrițeanului Luca Peter, acuzat de incompatibilitate. Curtea de Apel a spus că acesta este incompatibil, iar în momentul de față ICCJ are toate actele depuse la dosar pentru a delibera. Procesul a început în urmă cu doi ani, mai precis în 2012, iar în această toamnă există posibilitatea să existe o sentință definitivă și irevocabilă.

 

Fostul consilier județean Luca Peter (PDL) nu a avut câștig de cauză pe fondul procesului cu Agenția Națională de Integritate (ANI). Acesta a făcut recurs, dar postul de consilier județean al democrat-liberalilor rămâne vacant.

“Respinge acţiunea în contencios administrativ astfel cum a fost formulată de reclamantul Peter Luca, în contradictoriu cu pârâta ANI. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs la Curtea de Apel Cluj în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 27.09.2013”, arată judecătorul Mirela Budiu în hotărârea Curții de Apel Cluj.

“Bineînțeles că vom face recurs. Judecătorii de la Curtea de Apel nu s-au întâlnit cu astfel de spețe până acum”, a declarat  anterior Luca Peter pentru Gazeta de Bistrița.

 

Are o soluție favorabilă

Luca Peter a avut în trecut și o rezoluție care îl “favorizează”, dată de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, din care reiese că lucrurile sunt în regulă.

Foștii consilierii județeni Luca Peter (PDL) și Ştefan Todea (PP-DD) au fost dați afară în cadrul unei ședințe în care nu s-a îndeplinit nici măcar minimul cvorumului. Deși doar 13 consilieri județeni au votat pentru a-i exclude pe cei doi, iar 15 nu au votat în niciun fel. La acel moment președintele Consiliului Județean, baronul Radu Moldovan, ar fi trebuit să suspende ședința, dar acest fapt nu s-a întâmplat.

 

Totul a început în martie 2012

Oficialii Agenției Națională de Integritate (ANI) au demarat în luna martie a anului trecut cercetările în ceea ce privește o stare de incompatibilitate și conflict de interese în care s-ar afla consilierul județean Luca Peter, din cauza unui contract pe care firma la care soția sa este acționar unic și administrator – SC Instal Constructnord SRL – l-a încheiat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, instituție subordonată Consiliului Județean. Luca Peter are și el calitatea de administrator al firmei.

 

NUP de la Parchetul Curții de Apel

Cercetările au fost finalizate în aproximativ trei luni și imediat după ce s-au finalizat alegerile locale din luna iunie a anului trecut, ANI a întocmit raportul de evaluare cu privire la situația lui Luca Peter, concluzionând că acesta este incompatibil. Pe de altă parte, ANI a sesizat și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru a demara cercetări vizavi de Luca Peter în ceea ce privește un presupus conflict de interese. Deși ANI și-a încheiat evaluarea pe 15 iunie pentru incompatibilitate și conflict de interese în ceea ce privește funcția de consilier județean deținută de Luca Peter, rezoluția Parchetului a fost dată abia în luna noiembrie, dată la care consilierul județean intentase deja o acțiune în instanță Agenției Naționale de Integritate.

În rezoluția Parchetului se menționează foarte clar că „nu se impune începerea urmăririi penale față de Peter Luca pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese prevăzuta de art. 253¹ din C. p deoarece nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracțiuni, mai precis lipsește latura obiectivă și anume participarea susnumitului la luarea unor decizii în urma cărora SC Instal Constructnord SRL a realizat folos material. Din actele premergătoare efectuate în cauză rezultă că numitul Peter Luca nu a făcut parte din factorii de decizie care au derulat achizițiile publice și nici din comisiile de recepție”.

 

Ce spun specialiștii

Specialiștii în drept susțin că situația lui Luca Peter nu se încadrează sub nici o formă în prevederile legale care menționează o stare clară de incompatibilitate.

Mai precis, art. 88 din Legea 161/2003 prevede clar care sunt situațiile incompatibile cu funcția de consilier local, sau județean, după caz. Astfel, alesul local nu poate deține în același timp, de exemplu, funcția de primar, viceprimar, prefect sau subprefect, funcționar public, funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la regiile autonome și societățile comerciale de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului județean respectiv sau la regiile autonome și societățile comerciale de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă, calitatea de deputat sau senator, funcția de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat și funcțiile asimilate acestora, etc.

 

Adresa greșită de ANI

Pe de altă parte, consilierul județean Luca Peter, deși intentase o acțiune în instanță împotriva raportului ANI, a renunțat la proces în baza rezoluției Parchetului, exact înainte de a avea loc primul termen de judecată din 22 ianuarie 2013. Drept urmare, Agenția a trimis urgent raportul cu privire la Luca Peter, Consiliului Județean, însoțit de o adresă în care se menționează că acesta nu întrunește condițiile necesare pentru a deține funcția de consilier județean. În aceeași adresă se mai precizează că Luca Peter nu mai are dreptul de a deține o funcție sau o demnitate publică timp de trei ani de la încetarea mandatului.

Adresa remisă de ANI are în conținutul ei niște încurcături cum numai în România pot fi. Mai precis, în aceasta mai apare un nume care nu are nicio legătura cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Este vorba de un anume Ion Dumitrache, vizavi de care ANI cere CJ BN să comunice sancțiunile aplicate acestuia. De fapt Ion Dumitrache este consilier județean în Constanta, împotriva căruia ANI a demarat, în 2012, cercetări tot pentru o presupusă stare de incompatibilitate și conflict de interese.

 

Contractul cu instituția subordonată CJ BN

Agenția Națională de Integritate vorbește în raportul pe care i l-a încheiat lui Luca Peter despre o incompatibilitatea în urma unui contract dintre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, aflată în subordinea CJ BN, precum și una dintre societățile unde consilierul județean și nevasta lui erau acționari și, respective administrator. Este vorba despre un contract de 74.531 de lei, semnat în 2011 cu Instal ConstructNord.

În apărarea sa, Luca Peter spune că el nu știa despre respectivul contract dintre firma sa și instituția subordonată CJ BN. Mai mult, el le-a spus inspectorilor ANI că nu este angajat nici la DGASPC, nici la CJ BN și din acest motiv nu ar putea fi vorba despre un conflict de interese. ANI și-a finalizat raportul în 15.06.2012. De atunci au trecut doi ani în care instanța nu a reușit să clarifice incompatibilitatea consilierului județean Luca Peter. Suntem curioși dacă în această toamnă chiar va reuși…

1 COMENTARIU

  1. ce scoala aveti domnule ?
    aici nu este vorba de scoli doar de influenta si mita asa isi ocupa uni tarani locuri importante si cei care au scoala si sunt competenti nu pot !! cautati un pic in tecutul domnului peter…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.