Înalta Curte de Casație și Justiție(ICCJ) a decis că un alt politician bistrițean este incompatibil, cu o săptămână înainte de casarea sentinței lui Ovidiu Crețu. Cu toate că edilul din Bistrița răsuflă ușurat în ceea ce privește clasarea cauzei sale și va rămâne primar cel puțin până înm 2016, un consilier județean a pierdut războiul cu Agenția Națională de Integritate la ICCJ. Citește doar pe www.gazetadebistrița.ro sentința ICCJ în cazul unui politician bistrițean.
”DECIZIA Nr.455/05.02.2015. Respinge recursul declarat de Peter Luca împotriva deciziei civile nr.475/213 din 27 septembrie 2013 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 5 februarie 2015”, arată decizia magistraților de la ICCJ în cazul fostului consilier județean Peter Luca. Luca Peter a aflat de la gazetadebistrita.ro despre sentința de incompatibilitate. Cu toate că decizia instanței a fost dată acum o săptămână, el încă nu s-a decis dacă după trei ani va reveni în politică.
Luca Peter a aflat din Gazeta de Bistrița
”Nu știam. Nici nu știam de sentință. Nu mai comentez, ce să mai comentez? Fără comentarii. ANI a trimis-o și la Parchetul de la Cluj. Acolo a venit Neînceperea Urmăririi Penale(NUP). Nu mai are ce să fie cauza penală. Este un NUP de 1-2 ani de zile, nu mai rețin exact. Să vedem de când nu ne mai lasă(n.r. să dețină funcții publice). Stăm pe dreapta 3 ani. Pe stânga stau alții(n.r. SIC!). Nu știm dacă vom reveni. Nu ne-am gândit până acolo”, a declarat pentru www.gazetadebistrita.ro Luca Peter, fost consilier județean.
Singurul proces pierdut de ANI pe fond
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a pierdut procesul cu inspectorul Sanda Opriş din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Bistriţa-Năsăud. Cazul este pe fond, iar sentinţa finală va fi dată de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Un alt caz rezonant din Bistriţa al celor de la ANI este cel cu primarul Ovidiu Creţu,care va avea termen pe 14 ianuarie 2014. “Admite acţiunea formulată de reclamanta O.S. în contradictoriu cu pârâta ANI Bucureşti şi în consecinţă: Anulează raportul de evaluare nr. 26048/G/II/12.06.2012 întocmit de ANI la 12.06.2013 în lucrarea nr. 126078/A/II/6.12.2011, precum şi toate actele care au stat la baza emiterii acestuia. Obligă pârâta să plătească reclamantei O.S. suma de 50 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Curtea de Apel Cluj, sub sancţiunea nulităţii. Sentinţa este executorie. Pronunţată în şedinţa publică din 13.12.2013”, arată judecătorii de la Curtea de Apel Cluj în sentinţa pe fond.
Inspectorul ISC Sanda Opriş şi-a bazat apărarea în faţa Agenţiei Naţionale de Integritate spunând că în timpul cercetărilor inspectorilor nu a avut ocazia să îşi dovedească nevinovăţia. De altfel, aceasta nu este mulţumită că cercetarea sa în ceea ce priveşte conflictul de interese a fost clasată, pe când incompatibilitatea a rămas în verdictul ANI. Inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii Bistriţa-Năsăud, Sanda Opriş, a fost declarată incompatibilă de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Aceasta a contestat decizia ANI, iar primul termen al procesului a avut loc pe 22 noiembrie 2013. Incompatibilitatea inspectorului ISC s-a judecat astfel de către magistraţii Curţii de Apel Cluj.
Hotărâre fără cvorum
Foștii consilierii județeni Luca Peter (PDL) și Stefan Todea (PP-DD) au fost dați afară în cadrul unei ședințe în care nu s-a îndeplinit nici măcar minimul cvorumului.Deși doar 13 consilieri județeni au votat pentru a-i exclude pe cei doi, iar 15 nu au votat în niciun fel. La acel moment președintele Consiliului Județean, baronul Radu Moldovan, ar fi trebuit să suspende ședința, dar acest fapt nu s-a întâmplat.
Totul a început în martie 2012
Oficialii Agenției Naționala de Integritate (ANI) au demarat în luna martie a anului trecut cercetările în ceea ce privește o stare de incompatibilitate și conflict de interese în care s-ar afla consilierul județean Luca Peter, din cauza unui contract pe care firma la care soția sa este acționar unic și administrator – SC Instal Constructnord SRL – l-a încheiat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, instituție subordonată Consiliului Județean. Luca Peter are și el calitatea de administrator al firmei.
NUP de la Parchetul Curții de Apel
Cercetările au fost finalizate în aproximativ trei luni și imediat după ce s-au finalizat alegerile locale din luna iunie a anului trecut, ANI a întocmit raportul de evaluare cu privire la situația lui Luca Peter, concluzionând că acesta este incompatibil. Pe de altă parte, ANI a sesizat și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru a demara cercetări vizavi de Luca Peter în ceea ce privește un presupus conflict de interese. Deși ANI și-a încheiat evaluarea pe 15 iunie pentru incompatibilitate și conflict de interese în ceea ce privește funcția de consilier județean deținută de Luca Peter, rezoluția Parchetului a fost dată abia în luna noiembrie, dată la care consilierul județean intentase deja o acțiune în instanță Agenției Naționale de Integritate.
În rezoluția Parchetului se menționează foarte clar că „nu se impune începerea urmăririi penale față de Peter Luca pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese prevăzuta de art. 253¹ din C. p deoarece nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracțiuni, mai precis lipsește latura obiectivă și anume participarea susnumitului la luarea unor decizii în urma cărora SC Instal Constructnord SRL a realizat folos material. Din actele premergătoare efectuate în cauză rezultă că numitul Peter Luca nu a făcut parte din factorii de decizie care au derulat achizițiile publice și nici din comisiile de recepție”.