La final de an, mai exact la o zi după Crăciun, patronii Filadelfia au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Parte civilă s-a constituit Ministerul Finanțelor și ANAF, iar părți responsabile civilmente, trei dintre firmele familiei Sighiartău.
Finalul de 2022 a venit cu încă o lovitură pentru familia Sighiartău, care administrează grupul de firme de transport Filadelfia-Tabita. La o zi după Crăciun, 6 membrii ai familiei au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală.
Dosarul a fost înregistrat la secția penală a Tribunalului Bistrița-Năsăud în 27 decembrie și încă nu există nici măcar un termen de judecată stabilit. Inculpați sunt Sighiartău Gavril, Sighiartău Ioan Eugen, Sighiartău Gelu Petrică, Sighiartău Gavril, Ani Tabita Mihaela și Sighiartău (fostă Biriș) Ionela Cristina.
Ministerul Finanțelor și ANAF s-au constituit părți civile, iar firmele Tabita Tour SRL, Filadelfia SRL și Plus Filadelfia Autoservice SRL sunt părți responsabile civilmente. Deocamdată nu se știe dacă proaspătul dosar ce se va judeca la Bistrița are legătură cu problemele penale mai vechi ale familiei Sighiartău, care încă nu au un deznodământ.
Firmele implicate învârt cifre de afaceri importante
Se pare că firmele implicate nu o duc rău deloc, cel puțin dacă judecăm după raportările financiare anuale. De exemplu, Tabita Tour SRL a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 61 de milioane de lei și un profit net de 1,5 milioane de lei. Avea 177 de angajați și peste 10 milioane de lei datorii.
Cel mai bun an pare să fi fost însă 2019, când Tabita Tour SRL raporta o cifră de afaceri de 77,9 milioane de lei și un profit net de 3,7 milioane de lei, cel mai mare din istoria firmei. Datoriile ajungeau la 15,6 milioane de lei, iar numărul de angajați se apropia de 300.
Filadelfia SRL, cea mai veche firmă a familiei Sighiartău, înregistrată în 1992, o duce la fel de bine. Pentru 2021, Filadelfia SRL a raportat o cifră de afaceri de 76,8 milioane de lei și un profit de 1,6 milioane de lei. Datoriile ajungeau la 14,2 milioane de lei, iar numărul de angajați la 138.
Culmea, deși majoritatea firmelor abia au început să-și revină în 2021 după un an complicat cu pandemie și restricții, pentru Filadelfia SRL a fost cel mai bun an din istorie, dacă judecăm după cifra de afaceri. În 2020, în plină pandemie, Filadelfia raporta o cifră de afaceri de 55,9 milioane de lei și un profit mai mare decât în 2021, de 1,9 milioane de lei.
Plus Filadelfia Autoservice SRL a fost înregistrată în 2009, are punct de lucru în Șintereag și a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 7,8 milioane de lei și un profit de doar 263.000 de lei. Tot anul trecut, firma raporta datorii de 3,4 milioane de lei și 30 de angajați, asta după ce în 2020 firma avea 0 angajați și o cifră de afaceri de 6,5 milioane de lei de lei și 160.000 de lei profit net.
Familia Sighiartău mai este judecată într-un dosar pentru evaziune fiscală
Infracțiunea de „evaziune fiscală” nu este una nouă pentru familia Sighiartău, care mai este judecată într-un dosar pentru fapte similare. Dosarul a fost înregistrat la mijlocul anului 2019, la Tribunalul Alba Iulia, după mai bine de 6 ani de anchetă.
Vizați sunt Ioan Eugen Sighiartău, Gavril Sighiartău, Gelu Petrică Sighiartău, Gavril Sighiartău jr, Tabita Mihaela Ani, Leia Eugenia Coman, toți asociați în grupul de firme Filadelfia și Ionela Cristina Sighiartău.
Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Direcția Generală Juridică s-au constituit părți civile în acest proces, iar Tabita Tour SRL, Filadelfia SRL și Plus Filadelfia Autoservice (toate parte din grupul Filadelfia) sunt părți responsabile civilmente.
Procurorii DIICOT au acuzat 7 reprezentanți ai firmei de constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Gavril Sighiartău a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani, în formă continuată, cu 296 de acte materiale.
Ioan Eugen Sighiartău a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani în formă continuată (156 de acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Sighiartău Gelu Petrică a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Celorlalți, Gavril Sighiartău jr, Ani Tabita Mihaela, Coman Leia Eugenia și Sighiartău Ionela Cristina, li s-au adus acuzații similare.
Procurorii care au făcut ancheta au primit palmă după palmă de la judecători
Anul trecut, judecătorii de la Tribunalul Alba au decis să restituie procurorilor DIICOT dosarul prin care au fost trimiși în judecată patronii imperiului Filadelfia-Tabita. Era a doua oară când se întâmpla acest lucru într-un singur an.
Mai multe dovezi au fost eliminate total din dosar. Printre ele se numără și interceptările efectuate de DIICOT ale convorbirilor și comunicărilor telefonice, dar și interceptările convorbirilor purtate prin intermediul sistemelor informatice și înregistrările trafic de date.
De asemenea, instanța a constatat și nulitatea relativă a trei ordonanțe ale procurorilor din 2015 și 2018 și rapoartele de constatare efectuate în baza acestora. Acestea au fost și ele eliminate din dosar. Procurorii au avut la dispoziție 5 zile să remedieze neregularitățile actului de sesizare a instanței, însă cum au dispărut peste noapte probe importante din dosar, chiar procurorii au cerut restituirea cauzei.
Anul acesta se fac 10 ani de când DIICOT Alba a pus ochii pe patronii grupului Filadelfia. În toamna lui 2013, procurorii DIICOT Alba descindeau la Bistrița, la sediul firmelor de transport Filadelfia și Tabita Tour și la domiciliile administratorilor: Gavril Sighiartău și Ioan Eugen Sighiartău.
Scandalul care a avut în centru firma de transport a izbucnit însă cu câteva luni mai devreme, în primăvara lui 2013. Romulus Dumitrescu, directorul de vânzări pe zona de sud a societății Tabita Tour, care face parte din grupul Filadelfia, era arestat preventiv la propunerea DIICOT Alba Iulia, fiind acuzat de trafic de minori.
În același dosar a mai fost cercetat și Mihai Claudiu Uveges, un șofer al firmei din Brașov. Un alt șofer a fost cercetat în libertate, după ce a colaborat cu anchetatorii. A mai fost arestată la acea dată și Luminița Magheru, o femeie din Galați, iar mama sa Viorica Vieru era cercetată în libertate.
Aceștia erau acuzați că ar fi racolat minore în România, pe care le-ar fi transportat, cu ajutorul firmei de transport, în Spania, pentru a se prostitua. Un an mai târziu 4 dintre ei: Romulus Dumitrescu, șoferul Mihai Claudiu Uveges, Luminița Magheru și mama sa Victoria Vieru, erau trimiși în judecată pentru trafic de minori, iar în 2016, Romulus Dumitrescu și Mihai Claudiu Uveges (foști angajați ai Tabita Tour) erau achitați, iar Luminița Magheru primea o condamnare de 10 ani de închisoare. Mama sa a primit 3 ani de închisoare cu suspendare.
Famiglia din care face parte ilustru politician de Bistrița famiglia unde șoferii sunt exploatați ca niște sclavi, firma unde doi șoferi reușesc performanta sa ajungă din tara pana în Spania fără oprire defapt ITRSC cunoaște demult aceste probleme,dar mno cât mere pe diagrame e bine, sau e mai rău să conduci cu pasageri 50-60 de ore ca prostul și la plata nimic. Aceasta forma de sclavie e valabila la toate firmele de persoane atâta timp cât aparatele tahografe sunt cu diagrama și ne miram ca se întâmplă tot felul de nenorociri,probabil când o sa moara încă niște oameni se va face ceva și aici.
pai si trimisul lui Dumnezeu in politica ce zice?