Primăria Bistrița Bârgăului și Ocolul Silvic Bistrița Bârgăului au pierdut procesul în care s-au războit cu Garda Forestieră Cluj și Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud – Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, după ce serviciul public cu specific silvic i-a fost suspendat pentru o suprafață de pădure de peste 7.500 ha de pădure. Totul se învârte în jurul procesului pe care Asociația Proprietarilor de Păduri Grănicerești Bistrița Bârgăului îl poartă de mai bine de 15 ani cu administrația locală, din cauza unor titluri de proprietate asupra unor suprafețe de pădure.

În iunie 2021, Primăria Bistrița Bârgăului s-a trezit cu o decizie emisă de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, prin care serviciul silvic i-a fost suspendat pentru o suprafață de peste 7.500 ha de pădure, deținute de administrația locală în baza a două titluri de proprietate – unul emis în 2002, iar al doilea în 2021, acesta din urmă completându-l de fapt pe primul. Concret, în urma acestei suspendări, administrației locale îi este interzis să mai exploateze pădurile de pe respectiva suprafață, adică autorizațiile de exploatare devin nule, iar lucrările de tăiere sunt sistate, putând fi asigurată doar paza și protecția fondului forestier și efectuate o serie de lucrări tehnice specifice.

Astfel, având o suprafață importanță de pădure de pe urma căreia nu poate obține beneficii, după ce prefectura i-a respins plângerea prealabilă și a primit un răspuns negativ de la Garda Forestieră Cluj, primăria bârgăuană s-a văzut nevoită să acționeze în instanță, unde a cerut anularea deciziei emisă de prefectură, întrucât “o atare măsură de suspendare nu este fundamentată pe o minimă aparenţă de drept care să existe în favoarea Asociaţiei Proprietarilor de Păduri Grănicereşti Bistrița Bârgăului care a formulat solicitarea”.

Asociaţia Proprietarilor de Păduri Grănicereşti Bistrița Bârgăului a dat în judecată, în 2006 (dosar reînregistrat în 2008), Primăria Bistrița Bârgăului, dar și Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate, precum și pe cea județeană, solicitând anularea titlului de proprietate  nr. 540/31.05.2002, pentru care prefectura a emis în 2021 un alt titlu de proprietate – nr. 540/31.05.2021 după adăugarea altor câtorva suprafețe de pădure. După eliberarea celui de-al doilea titlu de proprietate, Asociaţia Proprietarilor de Păduri Grănicereşti Bistrița Bârgăului, având la bază Legea nr.374/2006 modificată prin Legea nr. 252/2018, a solicitat prefecturii să suspende serviciile silvice pentru suprafața de pădure aflată în litigiu, ceea ce s-a și întâmplat.

Primăria, șocată de decizia comisiei județene

În instanță, administrația bârgăuană s-a arătat surprinsă de decizia Comisiei Județene pentru stabilirea dreptului de proprietate, în condițiile în care, în dosarul în care se judecă de circa 15 ani cu asociația grănicerească bârgăuană sunt de aceeași parte a baricadei, susținând totodată că decizia luată nu este motivată.

Degeaba a încercat prefectura, prin comisia județeană, să explice primăriei că decizia a fost luată astfel fiindcă e obligată de lege, administrația bârgăuană nu a acceptat ideea, și așa s-a ajuns la judecată.

“Aşadar, până la acest moment, pe parcursul celor 15 ani, atât solicitanta cât şi Comisia Judeţeană nu au înţeles să solicite suspendarea serviciilor silvice, şi, evident, nici structura administrativă care a emis Decizia nr. 91/25.06.2021 de suspendare a serviciului public cu specific silvic nu a dispus o atare măsură, alegând însă să acţioneze în acest sens abia acum, chiar înainte de pronunţarea pe fond a Judecătoriei Bistrița, solicitanta prefigurând o nouă soluţie de respingere a acţiunii ei în constatarea nulităţii absolute a titlului lor de proprietate, context în care aceste demersuri se subscriu practic unui exces de putere definit ca atare de conţinutul art. 2 alin. (l) lit. n din legea 554/2004, aferent însuşi unui abuz de drept instituțional. Şi aceasta în contextul în care în dosarul de fond nr. 4334/190/2008* au mai fost pronunţate de către instanţa de fond două hotărâri prin care acţiunea în constatarea nulităţii a fost respinsă.

Ceea ce însă a omis atât Comisia judeţeană, cât şi Garda Forestieră Cluj să analizeze sunt consecinţele pe care le va avea hotărârea pe care a emis-o asupra proprietarului actual – Comuna Bistrița Bârgăului, respectiv disproporționalitatea acestora cu pretinsul şi iluzoriu prejudiciu invocat de solicitantă. Stoparea exploatărilor forestiere pe toată suprafaţa pădurilor proprietate publică a comunei Bistrița Bârgăului este de natură să producă grave şi reale prejudicii fostului şi actualului proprietar – Comuna Bistrița Bârgăului şi administratorului fondului forestier, Ocolul Silvic Comunal Bistrița-Bârgăului, prin imposibilitatea executării actului de administrare a pădurilor prin Ocolul silvic”, au arătat reprezentanții Primăriei Bistrița Bârgăului în instanță, susținând totodată că decizia prefecturii este nemotivată și deci nelegală.

De cealaltă parte, atât Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, cât și Garda Forestieră au arătat în instanță că au acționat conform prevederilor legale, în urma solicitării venite din partea asociației grănicerești din Bistrița Bârgăului, explicând că decizia trebuie să rămâne în vigoare până la soluționarea dosarului 4334/190/2008*, în care Asociația Proprietarilor de Păduri Grănicereşti Bistrița Bârgăului a cerut anularea mai multor titluri de proprietate, printre care și cel emis în 2002 și completat în 2021.

Instanța a respins acțiunea

În final, Tribunalul Bistrița-Năsăud a respins acțiunea Primăriei Bistrița Bârgăului și Ocolului Silvic Bistrița Bârgăului, ca nefondată.

“ (…) în condiţiile în care actele au fost emise de autorităţile pârâte în aplicarea Legii nr.374/2006, care conţine prevederi clare şi detaliate cu privire la procedura ce se impune a fi parcursă şi măsurile care se impun a fi adoptate, indicându-se ipoteza legală incidentă în speţă cu referire concretă la situaţia de fapt evidenţiată de documentaţia depusă şi supusă verificării, nu se poate reţine în cauză că nu ar fi respectată în cauză exigenţa motivării.

(…) în litigiul pendinte întregul probatoriu administrat nu a evidenţiat o conduită abuzivă a entităţilor pârâte prin «încălcarea limitelor competenţei prevăzute de lege sau prin încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor», acestea acţionând urmare a cererii depuse de intervenienta accesorie Asociaţia Proprietarilor de Păduri Grănicereşti Bistrița-Bârgăului, cea care a contestat încă luna iunie a anului 2006 titlurile de proprietate, litigiu care nu are o soluţie definitivă nici la momentul pronunţării prezentei sentinţe”, a arătat instanța în motivare.

Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu recurs de Primăria Bistrița Bârgăului, la Curtea de Apel Cluj. După pronunțarea acestei sentințe, Asociaţia Proprietarilor de Păduri Grănicereşti Bistrița-Bârgăului a obținut, în dosarul 4334/190/2008*, rejudecarea, astfel că procesul va fi reluat de la capăt, la Judecătoria Bistrița. Drept urmare, până la finalizarea acestei cauze, Primăria Bistrița Bârgăului și ocolul silvic subordonat acesteia nu au voie să se atingă de pădurea obținută prin titlul de proprietate nr. 54/2021.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.