Dezvoltatorul imobiliar Impact are probleme serioase
Acţiunile societăţii listate la Bursa de Valori Bucureşti au scăzut cu mult sub valoarea nominală
Mai mult, conform datelor financiare publicate pe pagina electronică a BVB, compania bucureşteană are datorii de 220 milioane RON
Problemele societăţii Impact pot afecta serios investiţia de la Cluj
Criză cu impact
Criza financiară mondială se răsfrânge puternic şi asupra firmelor româneşti. Urmând aceeaşi tendinţă cu bursele din străinătate şi piaţa de capital românească este în depreciere constantă, o parte importantă a societăţilor cotate la bursele româneşti pierzând procente considerabile pe piaţa de capital. Din păcate, scăderea bursei şi implicit a acţiunilor îşi face resimţită efectele şi asupra cetăţenilor. Cel mai clar exemplu este al companiei Impact, acţiunile la această societate scăzând în ultima perioadă cu 50 % sub valoarea iniţială a participaţiunilor. Acest lucru va avea ca principal efect posibilitatea întârzierii începerii proiectului imobiliar din cartierul Lomb pe care compania Impact îl are în derulare.
Dezastru financiar
Impact Developer & Contractor a câştigat în anul 2006 licitaţia organizată de către Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru realizarea cartierului de locuinţe din zona Lomb. În contractul de asocierea pentru construcţia Cartierului Lomb, Primăria Cluj-Napoca contribuie cu 204 hectare şi va deţine 51% din societatea nou înfiinţată. SC Impact Developer&Contractor se obligă să construiască din propriile resurse locuinţele şi va viabiliza o parte din teren. În plus, societatea va preda 75 de locuinţe Primăriei, cu titlu gratuit, care vor fi folosite cu destinaţie socială. Totuşi, dacă ar fi să ne luăm după datele financiare înscrise pe pagina electronică a Brusei de Valori Bucureşti, acolo unde societatea este cotată, lucrurile nu stau foarte bine. Când compania bucureşeteană a decis să „iasă pe piaţă”, valoarea acţiunilor a fost de 0.1000 RON. În mai puţin de un an de la începerea tranzacţionării pe piaţa de capital, Impact a scăzut vertiginos, la ultima şedinţă de tranzacţionare preţul acţiunilor ajungând la 0.0417 RON, asta în condiţiile în care anul trecut Lehman Brothers Real Estate Partners, parte a grupului american Lehman Brothers, bancă care a falimentat pe fondul crizei internaţionale, a achiziţionat 3,08% din capitalul companiei Impact Developer & Contractor, prin intermediul unei tranzactii speciale de 32,4 milioane de lei. Dan Ioan Popp, directorul executiv al companiei, a vândut atunci un pachet de 30,87 milioane de de acţiuni la un pret de 1,05 lei pe titlu. Şi ca lucrurile să fie şi mai ciudate, datele financiare ale companiei Impact nu sunt tocmai cele mai favorabile. Astfel, firma patronată de Ioan Popp a avut în ultimul an fiscal cifra de a faceri de aproximativ 109 milioane RON. În schimb a acumulat datori de peste 220 milioane RON. Din aceste 220 milioane RON, 112 milioane trebuie plătite în decursul unui an. Totodată, Impact a acumulat în anul fiscal 2007 venituri de aproape 160 milioane RON, dar a avut cheltuieli de aproape 135 milioane, obţinând aproape 25 milioane RON profit.
„Oficial ne merge bine”
Maria Jinga, PR manager Impact Cluj a declarat că în momentul de faţă investiţia companiei bucureştene nu are de suferit ca urmare a crizei financiare şi a scăderii acţiunilor la bursă. „Vă asigur că nu este nicio problemă în ceea ce priveşte investiţia noastră de la Cluj. În momentul de faţă suntem în stadiul de obţinere a autorizaţiilor de construire, a încheierii contractelor cu subcontractorii şi cu furnizorii. Cel puţin un an şi jumătate nu vor fi probleme în ceea ce priveşte derularea investiţiei. Toată lumea este conştientă de faptul că un proiect imobiliar de asemenea anvergură, care durează între cinci şi şapte ani poate întâmpina de-a lungul timpului o mulţime de probleme. Totuşi, pentru următoarea perioadă nu vor fi probleme în derularea investiţie”, a declarat Maria Jinga. Dacă proiectul Impact se va realiza, cartierul din Lomb va avea aproximativ 3200 de case şi 2500 de apartamente. Consiliul Local Cluj-Napoca va primi, conform contractului semnat, cu titlu gratuit 75 de locuinţe plus 33% din cele peste 200 ha suprafaţă totală de teren viabilizată. Zona rezidenţială va beneficia de toate serviciile, centre comerciale, de sănătate, de petrecerea timpului liber, de sport şi culturale, cerute de standardele actuale de locuire. Compania bucureşteană mai are în plan, pe lângă cartierul Lomb din Cluj-Napoca, realizarea de proiecte imobiliare în Bucureşti, Oradea şi Constanţa, valoarea investiţiei în toate cele patru oraşe depăşind câteva miliarde de euro. În condiţiile în care proiectele cu pricina sunt în plină derulare, este curios de unde vor avea bani pentru a finanţa respectivele investiţii.
Probleme, probleme
Din cauza mai multor nereguli, Primăria Oradea se pregăteşte să rezilieze contractul încheiat cu SC Impact Developer&Contractor, firma de dezvoltare imobiliară cu care municipalitatea clujeană s-a asociat pentru construirea cartierului Lomb. Neregulile sesizate se referă la vînzarea la suprapreţ a locuinţelor din cartierul orădean „Europa”, chiar dacă între administraţia locală din Oradea şi cei de la Impact SA exista o înţelegere contractuală conform căreia preţul pe metru pătrat nu trebuia să depăsească 335 de euro. Totuşi, prin diverse „mişmaşuri”, cei de la Impact au reuşit să-şi îngroaşe serios veniturile fără a face mare lucru. Totuşi, Impact nu are probleme doar la Oradea, ci şi în alte oraşe unde derulează proiecte imobiliare de anvergură. La Constanţa, clienţii Impact s-au trezit acasă cu somaţii prin care li se sugera să accepte semnarea unui “Act adiţional la Contractul de Execuţie”, act prin care clienţii se angajează să plătească ratele de achitare a caselor la un curs al euro de minimum 38.500 de lei. Pe constănţeni, cei de la Impact i-au ameninţat chiar că, în situaţia în care nu semnează actul adiţional, riscă să le fie anulat contractul chiar dacă au achitat la zi suma cerută iniţial.
Augustin Stanciu