Viata localnicilor si a turistilor din Sângeorz-Bai a fost pusa în pericol. Principalul motiv a fost apa nepotabila de la reteaua publica a orasului. Primaria Sângeorz-Bai a ramas recent fara rezerve de clor necesar clorinarii apei, dar cu toate acestea a continuat furnizarea acesteia catre populatie.

Orasul Sângeorz–Bai este cunoscut ca statiune balneara începând cu secolul al XVIII-lea. Aceasta dispune de numeroase izvoare de ape minerale bicarbonate, clorate, sodice, calcice, magneziene, carbonate, hipertonice si izotonice, fiind un bun remediu pentru cei cu afectiuni hepato-biliare, digestive si respiratorii.

Se pare ca pentru mai multi turisti aflati în zona, apa nu a fost un tratament pentru ei ci, dimpotriva, un motiv întemeiat de a consulta un medic. Acestia si multi alti localnici au acuzat stari de rau, fiind diagnosticati cu enterocolite, diaree si varsaturi, niciunul dintre pacienti nefiind, din fericire, internati în spital. În ceea ce priveste o eventuala stare de agravare a sanatatii populatiei niciun medic de familie sau unitate sanitara din Sângeorz-Bai nu a raportat vreun caz Autoritatii de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud (ASP BN), asa cum prevede legea si regulamentul sa o faca.

Dr. Tasia Magherusan, seful Sectiei de boli infectioase din cadrul Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud a precizat ca nicio persoana din Sângeorz-Bai nu s-a prezentat la spital cu simtamologie specifica dizenteriei.

Cauza principala – apa neclorinata

Serviciul public de apa si canal din administrarea Primariei Sângeorz-Bai a ramas fara rezerve de clor, continuând totusi sa furnizeze apa la robinetele localnicilor. Fenomenul a fost descoperit abia dupa trei zile, dupa ce probe de apa, actiune care are loc saptamânal, au fost trimise la laboratorul ASP BN.

În urma analizelor efectuate s-a identificat prezenta unor microorganisme. Drept urmare, conducerea Primariei Sângeorz-Bai a declarat stare de urgenta. Fiind nevoit sa opreasca apa ”potabila” în oras, primarul Roland Venig a trimis, la scurt timp dupa aflarea situatiei, pe Viorel Cotutiu, reprezentantul Serviciului local de apa si canal Sângeorz-Bai, dupa buteliile de clor necesare supraclorurarii apei. Remedierea situatiei a durat aproximativ doua ore, fapt care a permis reluarea furnizarii apei în bune conditii catre populatie.

Mai greu de înteles totusi este un aspect: nimeni nu a constatat ca rezervele de clor sunt pe sfârsite si ca este nevoie de achizitionarea unei noi cantitati. În mod normal, 12 tuburi de clor sunt suficiente pentru clorinarea apei timp de sase luni. Primaria este cea care asigura rezervele de clor necesare pentru tratarea apei potabile, aceasta fiind subcontractanta AQUABIS Bistrita.

Campania electorala, un factor principal

Legat de tot acest scnadal, primarul Roland Venig considera ca “totul a fost exagerat, deoarece era campanie electorala”. Acesta declara ca ”din anul 1963 si pâna în prezent niciodata analizele apei nu au iesit prost. Tot ce s-a întâmplat a fost bine instrumentat”. Venig considera ca un rol important în decursul evenimentelor l-a avut campania electorala. ”Am fost prins la mijloc, s-a dat în mine ca în sacul de box”, a afirmat primarul. Se pare ca ghinionul s-a tinut scai de acesta în zilele premergatoare celui de-al tur de scrutin de la locale. Vineri dimineata problema apei potabile, vineri seara incendiu în Cormaia, sâmbata si duminica frecvente întreruperi ale energie electrice la primarie. Ghinion? Primarul Roland Venig nu este de aceasi parere. ”Cred ca a fost o mâna de oameni nebuni”, sustine acesta.

Probe, bolnavi, agitatie

Potrivit declaratiei directorului adjunct al ASP BN, dr. Doina Petri, supravegherea calitatii apei se face periodic. Astfel de probe se iau cel putin o data pe saptamâna pentru a se face analiza bacteriologica si chimica a apei. ”Joi s-au luat probele, vineri s-a dat rezultatul”, a spus Doina Petri. Aceasta a mai declarat ca “aceste cazuri de BDA (boala diareica acuta – n.r.) au aparut si înainte si dupa problema cu clorul astfel nu putem incrimina doar apa. Poate fi vorba si de o toxi-infectie alimentara. Oricum nu putem vorbi de o epidemie, deoarece nu a fost afectata starea de sanatate a populatiei. Apa din Sângeorz-Bai este laxativa, contine hidrogen sulfurat si astfel de probleme apar mereu”.

Responsabil cu clorinarea apei potabile este Serviciul public de apa si canal din cadrul Primariei Sângeorz-Bai. Reprezentantul acestei serviciu, Viorel Cotitiu, a declarat: ”pâna în prezent nu sunt noi cazuri de bolnavi, iar din câte am înteles eu de la medicii de familie simtomele pacientilor au fost din cauza unei viroze nicidecum a apei. Totul se desfasoara normal. Totul s-a întâmplat înainte de alegeri si era normal sa ia o asemenea amploare tot acest subiect”.

Se pare totusi ca Gheorghe Velea, reprezentantul în zona al ASP BN nu este de aceeasi parere considerând ca clorinarea nu a fost suficienta. ”Pâna în prezent nu au aparut cazuri noi de BDA. Oricum noi luam probe direct din bazinele de apa si de la alti patru mari consumatori ai orasului – Liceul Teoretic, Hotelul Hebe, Hotelul Somes si Scoala Generala, cel putin o data pe saptamâna”, a declarat Velea.

Instalatii necorespunzatoare si neautorizate sanitar

O alta problema care se ridica este instalatia necorespunzatoare de pompare care, de altfel, nu este autorizata.

Atât Statia de pompare cât si cea de epurare (apele uzate menajere) nu mai lucreaza la nivelul corespunzator. Construite dupa anul 1960, acestea nu corespund deloc cerintelor UE. Chiar daca în prezent se lucreaza la magistrala, statiile nu au autorizatie sanitara. Dar functioneaza, pentru ca asa rele cum sunt asigura apa necesara populatiei. Analizele fizice care se efectueaza în Statia de Pompare sunt nivelul PH, clorinarea, duritatea, aceasta realizându-se cu ajutorul unui laborant si un mecanic de pompare. Reamintim ca la o populatie de 10.620 de oameni, la care se mai adauga si turistii, o unitate neautorizata sanitar si doi oameni nu sunt suficienti pentru a asigura în normalitate apa potabila.

Proiectele initiate de primaria orasului Sângeorz-Bai

Reabilitarea retelei de apa potabila si modernizarea Statiei de epurare sunt doua proiecte pe care primaria orasului le are în derulare. Reabilitarea retelei de apa potabila este una aproape rezolvata. Primarul orasului a declarat ca ”proiectul în valoare de 2.000.000 lei a început loc anul trecut. Licitatia a fost câstigata de firma Ozone cu supavegherea UCEBAC. Lucrarile vor fi gata în luna iunie-august 2008”. Cât despre modernizarea Statiei de Epurare nu putem spune daca aceasta va avea parte de o reabilitare în scurt timp. Pentru acest proiect licitatia va fi organizata de Compania de Investitii cu doua magistrale. Proiectul pentru canalizare si epurare costa 300.000 de lei, adica 142 mii euro.

Legat de acest aspect am dorit sa cunoastem parerea conducerii Sistemului de Gospodarire a apelor Bistrita-Nasaud. Nu am avut aceasta sansa, deoarece Teodor Hasmasan, directorul SGA BN era plecat în delegatie, iar purtatorul de cuvânt, Mirela Barbos, a considerat ca nu poate da informatii fara acordul directorului. Am fi curiosi sa aflam si daca directorul este de acord ca purtatorul de cuvânt pote sa mearga în timpul orelor de program sa-si plateasca facturile personale, timp în care reporterii Gazeta au încercat de nenumarate ori sa ia legatura cu aceasta. În plus, se pare ca doamna Barbos nu stie ce are de facut în calitate de purtator de cuvânt, în special în relatia cu mass-media.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.