În cazul în care sunteţi în postura unui solicitant pentru o locuinţa socială, trebuie să aveţi în vedere mai multe lucruri, printre care, cele mai importante vi le vom enumera în rândurile ce urmează. Di nefericire încă mai sunt foarte multe personae pe lista de aşteptare, care nu ştiu când şi dacă vor primi o locuinţă ANL.

Locuinţe pentru tineri destinate închirierii

Tânărul bistriţean, doritor de a intra în posesia unei locuinţe ANL, trebuie să depună o cerere în acest sens.

Astfel, titularul cererii, pentru a putea deveni beneficiar al unei repartiţii de locuinţă pentru tineri, destinată închirierii şi totodată titular al contractului de închiriere, trebuie să fie major, în vârstă de până la 35 de ani la data repartizării locuinţei.
Cererea de locuinţă se efectuează numai individual şi în nume propriu, iar actele de care este nevoie, sunt: o copie autentificată dupa actul de naştere şi una după actul de identitate, adeverinţa de la locul de muncă însoţită de o copie după cartea de muncă completată la zi.
Un punct destul de important în acest demers, îl constituie condiţia ca titularul cererii de locuinţă şi a membrilor familiei acestuia (aflaţi în întreţinerea lui) să nu deţină şi să nu fi deţinut o altă locuintă în proprietate şi să nu fie beneficiarul unei alte locuinţe pentru tineri, destinată închirierii, în localitatea în care a solicitat locuinţa.
Titularul cererii de locuinţă trebuie să îşi desfăşoare activitatea în localitatea în care sunt amplasate locuinţele.

Repartizarea

Repartizarea locuinţelor se face în limita fondului disponibil, luându-se în considerare atât locuinţele libere din fondul existent, cât şi locuinţele ce urmează a fi finalizate în cadrul unor obiective de investiţii aprobate şi cuprinse în programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.
Lista de priorităţi se stabileşte anual, iar solicitanţii înscrişi în această listă, care nu pot beneficia de repartizarea unei locuinţe în limita fondului disponibil în anul respectiv, pot primi repartiţii în anii următori.

Locuinţe prin credit ipotecar

Odată cu înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, a fost implementat un program de credit ipotecar, gândit ca fiind o perspectivă pentru relansarea construcţiei de locuinţe în România.

Programul iniţial de credit ipotecar al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe s-a concentrat pe de o parte pe credit ipotecar în scopuri diferite legate de locuinţe, printre care: reabilitarea, extinderea, consolidarea locuinţelor existente, achiziţionarea de locuinţe, iar pe de altă parte pe construirea de noi unităţi locative ale căror lucrări sunt urmărite de catre agenţie.
Agenţia Naţională pentru Locuinţe a fost prima instituţie care a oferit credite ipotecare şi principalul promotor al pieţei ipotecare din România.
Programul a suferit modificări structurale în anul 2003 când s- a alăturat Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe un grup de bănci, creându- se astfel un parteneriat public – privat.
Acest program de credit ipotecar – program de construcţii finanţate ipotecar – se referă la construirea de locuinţe finanţate de bănci care acordă credite ipotecare solicitanţilor ANL.

Criteriile ANL

Solicitanţii de case prin credit ipotecar, sunt ierarhizaţi în baza a mai multor criterii, care însumează fiecare un punctaj.
Vârsta solicitantului să fie sub pragul de 35 de ani – 10 puncte.
Solicitantul care nu deţine locuinţă proprietate personală – 30 puncte.
Solicitantul care locuieşte într-un imobil naţionalizat ce urmează a fi retrocedat proprietarilor şi nu deţine altă locuinţă – 50 puncte.
Starea civilă căsătorit – 15 puncte.
Familie monoparentală – 10 puncte.
Pentru fiecare copil aflat în întreţinere – 5 puncte.
Solicitantul are handicap – 10 puncte.

Buget dublu pentru construirea de locuinţe ANL în 2009

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Locuinţelor a declarat că în 2009 se dublează fondurile pentru construcţia de locuinţe prin ANL. De asemenea, locuinţele ANL închiriate de mai mult de cinci ani vor putea fi cumpărate, începând cu anul 2009.
Cel puţin 7.000 de tineri vor putea cumpăra apartamente ANL, iar peste 60 de milioane de euro vor ajunge în bugetul Ministerului, chiar dacă numai jumătate dintre ei se hotărăsc să cumpere apartamentul în care stau acum cu chirie.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Locuinţelor a promis că aceşti bani vor fi utilizaţi pentru construirea de noi blocuri ANL. El consideră că sprijinirea tinerilor este prioritară, obiectivul fiind oferirea de mai multe posibilităţi de achiziţionare a unor apartamente la un preţ cât mai scăzut cu putinţă.

În acest sens, s- a iniţiat un program de credit ipotecar, care face posibilă achiziţionarea de locuinţe pentru tineri la preţuri mai avantajoase. Acest lucru vine pe lângă programul de subvenţionare a primei locuinţe, în valoare de 20%.

Toată lumea primea locuinţă

Mulţi români fără locuinţă privesc sistemul de repartiţie a locuinţelor dinainte de 1989 cu invidie. Nostalgicii comunismului românesc pomenesc întotdeauna, printre avantajele acelei epocii de aur, faptul că toată lumea primea o locuinţă.
Deşi lucrurile nu stăteau chiar aşa, nu poate fi contestat faptul că obţinerea unei locuinţe era mult mai facilă înainte de ‘89 decât acum, în special pentru tineri. Statul comunist nu oferea însă locuinţele din altruism.

Proprietar al majorităţii covârşitoare a clădirilor de locuit din zona urbană, regimul comunist folosea aceste spaţii ca momeală şi răsplată pentru cei de care avea nevoie.
Politica de industrializare începută de Gheorghe Gheorghiu Dej şi continuată cu avânt de Nicolae Ceauşescu, care a creat platforme industriale gigant, solicita forţă de muncă pe măsură. Sute de mii de oameni au fost mutaţi de la sat la oraş.
Aici întrezărim motivul construcţiei a zeci de mii de blocuri şi cămine – adăpostirea muncitorilor.
Cu foarte rare excepţii, blocurile erau din beton, înghesuite şi prost făcute, fără să respecte standarde minime de calitate. Chiar şi aşa însă, primirea unei repartiţii într-unul din aceste blocuri reprezenta un vis pentru orice familie tânără.

Fără centralizare în domeniul ANL

Ar trebui ca statul român să fie mai îngăduitor cu centralizarea în domeniul acesta, să dea mai multă libertate autorităţilor locale, pentru că, la nivel de Bistriţa se ştie exact problemele care sunt de înfruntat, decât de la Bucureşti.

În contextul unei bune administrări a domeniului public şi a lipsei de corupţie în administratie, licitaţiile organizate de municipiul Bistrita ar putea obţine preţuri mult mai mici, şi posibil, o calitate mai bună a acestor lucrări.
Lecţia din comunism a fost învaţată, astfel, se oferă oamenilor locuinţe ANL, deoarece oraşul are nevoie de acei oameni, însă criteriile de repartiţie, punctajele, ţin cont de studii şi de valoarea socială a celor care vor primi locuinţele.

ANL sau teren gratuit

Sute de tineri bistriţeni aşteaptă de ani buni o locuinţă ANL. Cei care nu au depăşit vârsta de 35 de ani pot opta şi pentru un teren acordat gratuit de municipalitate, în vederea construirii unei case. Aici listele de aşteptare se modifică permanent. Mulţi dintre cei care au primit terenul au obligaţia ca în termen de un an de zile să înceapă construcţia. În cazul în care nu fac acest lucru, terenul este atribuit următorului pe listă.
ANL este implicată în acest program doar în construirea locuinţelor, neavând competenţe în stabilirea şi interpretarea criteriilor de acces la locuinţă şi departajarea, repartizarea, administrarea, stabilirea cuantumului chiriei sau vinderea către chiriaşi a acestora.
După construire, aceste locuinţe sunt predate autorităţilor locale, iar competenţele ANL încetează din acest moment.

Mihaela Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.