Dacă pană acum le-aţi văzut pe toate, citiţi despre recentul dosar în care protagoniştii sunt fostul şef IPJ Bistriţa-Năsăud Liviu Olariu şi al său avocat Liviu Olariu junior. Cei doi au chemat în judecată MAI-ul şi IPJ-ul pentru ”20 de solde”, pe care seniorul le vrea după ce s-a pensionat.
Bani pentru tata
În primăvara anului trecut, fostul adjunct al IPJ Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Liviu Olariu a deschis un proces la tribunal împotriva Inspectoratului Judeţean de Poliţie, a Ministerului Afacerilor Interne şi a Inspectoratului General al Poliţiei Române. Acţiunea acestuia a fost motivată de băiatul său, cel care l-a reprezentat în calitate de avocat cerând instanţei un ”ajutor financiar”.
„(…)pe cale de consecinţă să dispuneţi obligarea pârâţilor să acorde şi să plătească reclamantului ajutorul financiar prevăzut de Legea nr. 284/2010, constând în 20 de solde ale funcţiei pe baza/salarii ale funcţiei de bază, actualizate cu rata inflaţiei la data plăţii efective şi cu dobândă legală în materie civilă, începând cu data de 15 ianuarie 2015, data trecerii în rezervă a subsemnatului în baza Statutului poliţistului, şi până la plata efectivă”, arată fostul adjunct al IPJ Bistriţa-Năsăud prin parafa băiatului său avocat ce îi poartă numele.
Şi ca cererea să fie completă, cei doi au cerut instituţiilor Statului Român şi achitarea cheltuielilor de judecată, care includ şi onorarii pe care seniorul le-ar fi plătit băiatului său ca să îl reprezinte în instanţă.
IPJ-ul îl contrazice
Cu toate că susţine că ar avea 30 de ani de carieră în spate, cele cerute de fostul adjunct Olariu nu corespund cu varianta celor de la IPJ. La acţiunea formulat de acesta prin băiatul său, IPJ BN a reacţionat susţinând că ajutorul financiar cerut de acesta nu este eligibil.
„Atât OUG 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, cât şi OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, actul normativ incident în situaţia dedusă judecăţii, care cuprinde reglementări în aceeaşi materie, stabilesc clar că dispoziţiile privind acordarea ajutoarelor la ieşirea la pensie nu se aplică.
Aşadar Oug 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015 se prevede: În anul 2015, dispoziţiile legale privind acordarea ajutoarelor sau, după caz, indemnizaţiilor la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă nu se aplică”, arată comisarul Claudiu Jurcan şi consilierul juridic Corina Dumitraş, ambii din cadrul IPJ BN.
De asemenea şi cei de la MAI au reacţionat prin a invoca faptul că nu există motive pentru ca ei să fie parte în procesul formulat de Olariu şi Olariu Jr.
Maria Hrudei, binecuvântarea lor
Soţia fostului procuror DIICOT Cluj, Mircea Hrudei a judecat în parte speţa invocată de Olariu. De fapt, în calitate de judecător la Curtea de Apel Cluj, Maria Hrudei a dat soluţii favorabile în dosare asemănătoare cu cel formulat de familia Olariu. De altfel, aceştia s-au folosit de sentinţe date de judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj pentru a-şi susţine cauza în faţa Tribunalului Bistriţa.
Imediat după, Maria Hurdei a obţinut o poziţie importantă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, însă deciziile luate de aceasta împreună cu completul de magistraţi de la CA Cluj au rămas singura muniţie folosită de Olariu Jr. pentru a cere în continuare ajutor financiar în numele tatălui său.
De bun simţ se impune menţiunea că fostul adjunct al IPJ Bistriţa-Năsăud s-a pensionat bine. Când spunem asta ne referim al faptul că lunar Statul Român îi dă acestuia o recompensă de aproape 6.000 de lei.
Anchetat de DNA
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Olariu Liviu, comisar şef de poliţie, adjunct al şefului IPJ Bistriţa Năsăud, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată (7 acte materiale).
„Din ordonanţa de punerea în mişcare a acţiunii penale, întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora:
În datele de 31.07.2014, 06.11.2014 şi 07.11.2014, inculpatul Olariu Liviu, atât personal cât şi prin intermediul şefului Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud, inculpatul Hasnăş Roberto Emil, a intervenit asupra agenţilor de poliţie din teren, pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu constata şisancţiona diferite contravenţii la regimul circulaţiei.
La datele de 20.08.2014, 30.08.2014, 29.09.2014 şi 12.10.2014, inculpatul Olariu Liviu a participat, alături de alţi poliţişti,(cadre din conducerea IPJ şi subordonaţi), la falsificarea raportării, respectiv a conţinutului buletinelor de evenimente, în cazul a 4 accidente de circulaţie soldate cu victime omeneşti.
Scopul conduitei abuzive a fost acela de neraportare a accidentului rutier cu victime şi de neevidenţiere a acestuia în EAC (Evidenţa Accidentelor de Circulaţie).
În unele cazuri, deşi a cunoscut situaţia reală de fapt, inculpatul Olariu Liviu şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, neluând măsurile care se impuneau pentru ca subordonaţii săi să îşi respecte obligaţiile de înregistrare şi raportare a accidentelor rutiere, din care au rezultat vătămări corporale, precum şiobligaţiile de întocmire a dosarului de cercetare penală, conform dispoziţiilor de procedură penală în vigoare”, se arată în comunicatul DNA.
Ulerior, comisarul şef Liviu Olariu şi comisarul şef Ciprian Buta au renunţat la funcţiile de adjuncţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud (IPJ BN). În urma unei analize care a avut loc la nivelul conducerii IPJ BN, Liviu Olariu a solicitat pensionarea, în timp ce Ciprian Buta a solicitat eliberarea din funcţia deţinută şi trecerea într-o funcţie de execuţie.
Nesimtzirea si neobrazarea merg pana la disperare , peste tot nu doar la Politie… daca facem referire si la acest caz. Oricum, Statul Roman, este un fraier, ca in timp ce au dosare penale inca nesolutionate… a aprobat pensionarea inculpatilor si li se dau pensii militare dupa regulile speciale .
Daca in Legile militare si ale politiei, NU se prvede foarte clar ca celor care au comis fapte penale si incompatibile cu calitatea de militar ori politzist, atunci ar trebui modificata ori completata cu o dispozitie prin care sa fie trecuti in rezerva prin destituire si retragere a gradelor militare ori profesionale, iar daca solicita pensie, aceasta sa fie calculata dupa legea civila si nu dupa cea speciala. Este un viciu de lege, prin care toti „infractorii” … ( aici in cauza ) sunt pensionati, cu pensii foarte nesimtzite si ne rad in barba noua tuturor celor care am ramas niste „fraieri” in raport cu ei .
Problema este ca potrivit principiilor de drept material, pentru orice fapta, se aplica legislatia aflata in vigoare la data evenimentului respectiv si chiar daca se modifica, pentru cei care „au scapat” … asa ramane si efectiv… „prinde orbul si scoate-i ochii”… , iar fraierul… fraier ramane … s-apoi prost nu este cine mananca… ci „hal” care „DA” !
Nici n-are rost sa mai reamintim inganfarea si arogantza susnumitului pe vremea cand avea „pita si cutzatul” in mana … mai ales cand lucra la …”cadre”… si cand … era o „vreme foarte calduroasa ” pentru „domnia sa” … si pentru toti „smecherii” legati unul de altul din acest Inspectorat de Politie !
De ce nu spuneti si de legaturile dintre dl Liviu Olariu si firma de casa MIS Grup sau FAR FOUNDATION SRL ?
Cati bani castiga firma dl. Liviu Olariu cu Primarile din judet (Sant , Rodna , oras Sg Bai etc ) , unde s -au incheiat contracte groase pe studi de fezabilitate si pe servici de consultanta sau PT ???!!
Felicitari pt reportaj. În rest nimic de comentat Moldovean flămînd, mîrsav si restul se stie
Va rugăm sa le dati banii, oamenii astia au nevoie mare de bani. Şi lăcomie cît cuprinde. RUŞINE SA LE FIE.
Niste frustrati, hamesiti pe adunătură, de oriunde se poate, cultivatori de relații din interes și abandonați de toți cei ce au reușit să-i cunoască.
Fiul însă nu seamană cu tatăl din poză, de parcă n-ar fi al lui. E stilat, deștept, îndrăznet, mai degrabă spirit de oltean decât de moldovean.