Liviu Man, invitat la emisiunea „Lebăda Neagră” a lui Romeo Couți, se referă la subiecte delicate, de la influențele externe asupra deciziilor politice din țară, până la dinamica relațiilor cu Statele Unite și Ungaria. Cu o claritate brută, el explorează felul în care forțele politice din România și din jurul ei au reconfigurat jocul de putere.

De asemenea, sunt discutate implicațiile politice ale pozițiilor adoptate de liderii români și impactul acestora asupra stabilității guvernamentale și relațiilor externe.

Romeo Couți: A fost o situație similară când a intrat în turul 2 Corneliu Vadim Tudor cu Ion Iliescu. Exista o mare chemare, iar sursele spuneau că pe voturile reale câștigase Corneliu Vadim Tudor, dar s-au „reglat” rezultatele. Nu existau tablete, existau urne și buletine de vot. În acest context, revenind la agresivitatea lui Kelemen Hunor, pe care tu ai tradus-o ca fiind atitudinea Budapestei, am putea spune că de fapt Călin Georgescu a fost înfrânt de Viktor Orban în acest joc complicat din România?

Liviu Man: Absolut. A fost o colaborare excelentă între clasa politică veche, creată în urma Revoluției, deci PSD-PNL, în colaborare cu Viktor Orban și cu coloana a cincea din Ardeal, reprezentată de Kelemen Hunor, care nu voiau să apară un alt lider suveranist la București, care să concureze împotriva lui Orban.

Romeo Couți: Revenind la discuția cu Statele Unite pe care ai deschis-o la începutul întâlnirii noastre. Dacă îți spun că mi se pare că postările acestea de pe Twitter sunt mesaje care par să ducă România într-o zonă emoțională, pentru că în momentul în care te deranjează ceva în sistemul vechi diplomatic, Departamentul de Stat American dă o notificare Ministerului de Externe din România, spunând „Ceva nu e în regulă la voi”. Ți se pare că lumea se schimbă atât de mult încât aceste notificări diplomatice dispar și rămân doar postările pe toate platformele liderilor importanți americani?

Liviu Man: Să nu uităm că Guvernul american și-a intrat în pâine de mai puțin de o lună. De exemplu, șeful FBI, Kash Patel, care a fost ultimul care a reușit să treacă prin furcile caudine ale votului în Congres, a fost numit cred că mai puțin de două săptămâni. La Departamentul de Stat, majoritatea celor care sunt acolo fac parte din fosta guvernare democratică. Toți cei care au făcut politica lui Biden și care l-au arestat pe Donald Trump de patru ori, încercând să-l oprească să ajungă la Casa Albă. Cred că este o politică de sabotare a României și mi-e teamă că vom ajunge în poziția în care am fost în ultimii ani ai lui Nicolae Ceaușescu, când eram dați ca exemplu negativ. Cum în fiecare clasă există un elev rău, mi-e teamă că noi vom ajunge acum acel „elev rău”. După cum vezi, au preferat să ignore ce au spus pe Twitter Elon Musk, fiul lui Trump etc.

Noi eram obedienți față de americani și europeni. Și am preferat să rămânem obedienți Europei, pentru că Europa nu impunea schimbarea actualei clase politice. Pe când schimbarea din America și susținerea lui Călin Georgescu spunea „E timpul și la voi de o schimbare!” Lucru pe care băieții de la PNL și PSD nu aveau cum să-l accepte.

Deci, evident că clasa politică de la București nu dorește să împartă puterea cu suveraniștii și au ales să ignore părerea Washingtonului, ceea ce este absolut catastrofal pentru viitorul României. Apropo de războiul din Ucraina, era toată isteria aceea, care s-a calmat de când Trump l-a pus la punct pe Zelenski.

Singura țară care ne poate garanta inviolabilitatea frontierelor este Statele Unite ale Americii. Și noi le dăm cu flit. Ce face Ungaria? Ungaria este singurul partener de încredere al lui Donald Trump din Europa Centrală și de Est, care l-a susținut pe Trump atunci când era arestat, când era pus la zid. Și acum am văzut că Donald Trump pregătește mutarea soldaților americani din Germania în Ungaria.

Romeo Couți: Ca să încheiem povestea asta a Ungariei, spune-mi te rog, chiar atât de tembeli sunt liderii? A fost o discuție a lui Crin Antonescu, spunând că nu ne dă America lecții, că nu ar trebui să ne intereseze ce spune America și ce observații face. Chiar până acolo merge jocul acesta?

Liviu Man: Deci până acum erau cu capul plecat, dar acum au devenit mari revoluționari și nu dau doi bani pe America. Crin Antonescu n-are instinctul conservării. Repet, singura țară care poate garanta frontierele României este Statele Unite ale Americii. Și tu să-i dai cu tifla, trebuie să fii imbecil.

Romeo Couți: Hai să intrăm puțin și în zona guvernamentală. Din cauză că Tanczos Barna este Ministrul Finanțelor, s-a creat senzația că ar exista un condominiu mascat București-Budapesta. E doar o impresie?

Liviu Man: Cred că e doar o impresie. În primul rând, este prima dată în 35 de ani când UDMR intră în CSAT prin poziția lui Tanczos Barna. Să ne aducem aminte de întâlnirea de zilele acestea, apropo de gazul metan, contractul semnat între România și Ungaria prin care noi ne angajăm să livrăm cu prioritate gaz metan.

Romeo Couți: Vorbea la pachet și mult discutata poveste cu E-ON Gaz?

Liviu Man: Asta încă nu știu, dar cert este că ne-am angajat să livrăm gaz metan Ungariei, lucru care a fost lăudat în presa maghiară, faptul că Ungaria a reușit să găsească o alternativă la gazul rusesc, fiind unul din principalii beneficiari ai gazului metan care va fi extras din Marea Neagră. Deci, evident, când ai un Guvern care stă pe UDMR și care, fără UDMR, cade mâine, va trebui să le satisfaci cererile. Dacă pleacă UDMR, îți pică Guvernul și, în plus, fii convins că Ciolacu și gașca Bolojan știu foarte bine ce servicii le-au făcut maghiarii în blocarea relației lui Călin Georgescu cu Donald Trump. N-am văzut niciun senator, cu o singură excepție, care să ia atitudine față de abuzurile care au loc în România. Deci ceea ce arată e că Georgescu a fost blocat peste ocean.

Alexandra POP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.