Scandalul izbucnit în urmă cu circa o săptămână legat de matrapazlâcurile petrecute la APIA central şi Apia Suceava este departe de final. În Bistriţa-Năsăud deocamdată este pace şi linişte însă nu se ştie pentru cât timp. Gazeta de Bistriţa are informaţii pe surse că procurorii DNA sunt cu ochii aţintiţi şi asupra judeţului nostru. Până una alta, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au decis începerea urmăririi penale în cazul unei angajate a APIA Bistriţa-Năsăud – Livia Vlad, care până mai anul trecut ocupa funcţia de şef Serviciu MS-IT.

 

Probleme fermierului Marius Tomi nu s-au terminat nici până azi. De ani de zile, tânărul se luptă cu sistemul şi implicit cu APIA pentru a intra în posesia sumelor pe care ar fi trebuit să le încaseze drept subvenţii.

Povestea are rădăcini mai vechi, de prin 2010, când Marius Tomi a concesionat de la Primăria Nimigea circa 200 de hectare de păşune. Anterior, păşunea fusese preluată în concesiune de Simion Valeriu, din comuna Telciu, căruia în 2010 primarul Mircea Runcan i-a reziliat contractul. În acelaşi an primarul a organizat o nouă licitaţie, care a fost câştigata de Marius Tomi. Simion Valeriu nu a recunoscut însă rezilierea contractului, astfel că a dat în judecată administraţia locală din Nimigea. Prin urmare şi Marius Tomi a ajuns să îşi caute dreptatea în sălile de judecată.

Deşi la dosarele depuse la APIA pentru încasarea subvenţiilor pentru suprafeţele de păşune concesionate, Marius Tomi a avut toate documentele necesare, din 2010 încoace el nu a mai încasat niciun leu. Asta datorită Liviei Vlad, care, în calitate de şef Serviciu MS-IT, i-a blocat dosarele, considerând că de fapt cel îndreptăţit ar fi Simion Valeriu, deşi respectivul nu avea anexate la dosar actele în conformitate cu normativele din domeniu. În cele din urmă, fermierul Tomi i-a scris comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş, care a trimis o echipă de control la faţa locului, în mai 2013.

 

Cioloş le-a trimis echipa de control pe cap

În urma unui control efectuat în luna mai 2013 de o echipă a Direcţiei Antifraudă, Control Intern, Supracontrol (DACIS) din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, s-au constatat mai multe nereguli în anumite dosare instrumentate de Livia Vlad – şef serviciu Măsuri Sprijin-IT din cadrul APIA Bistriţa-Năsăud, şi Marilena Someşan, funcţionar în cadrul aceleiaşi instituţii.

Controlul a fost efectuat în urma unui memoriu trimis comisarului european Dacian Cioloş, de către fermierul bistriţean Marius Tomi, nemulţumit de modul în care i-au fost instrumentate nişte dosare depuse la APIA BN în vederea obţinerii de subvenţii pentru păşunat şi creşterea animalelor. Din cauză că dosarele cu pricina au fost aiurea analizate de cele două angajate APIA BN, s-a ajuns în situaţia în care pe anumite suprafeţe de păşune figurau concomitent drept concesionari mai mulţi fermieri. Astfel, Marius Tomi a ajuns în situaţia în care, din 2010 încoace, nu a putut încasa niciun leu din subvenţiile care se acordă pentru păşunat. Echipa de control trimisă de la Bucureşti a constatat neregulile şi, ca urmare, a făcut mai multe propuneri, printre care şi anchetarea celor două angajate de Comisia de disciplină din cadrul centrului judeţean bistriţean, dar şi de poliţie.

 

A instrumentat dosarele părtinitor

Din nota redactată de inspectorii DACIS în urma verificărilor, reiese faptul că Livia Vlad a aplicat în mod părtinitor decizia magistraţilor, în defavoarea lui Marius Tomi. În acelaşi document se arată şi că au fost încălcate prevederile cuprinse în legislaţia naţională şi din manualele de proceduri, atât de Livia Vlad, cât şi de Marilena Someşan, fapt care a condus, ulterior, la gestionarea necorespunzătoare a dosarelor de plată

„Deoarece în dosarul fermierului Simion Valeriu, funcţionarul Someşan Marilena, cu avizul şefului Serviciului MS-IT, Vlad Livia, a înscris codul A (cerere completă), în loc de B sau C (care fac ca cererea să nu fie eligibilă la plată până la completarea tuturor documentelor), această neregulă a condus, ulterior la gestionarea necorespunzătoare a dosarelor de plată”, se arată în documentul citat.

Deşi până pe 30 iunie trebuie instrumentat dosarul aferent anului 2013, Marius Tomi nu a încasat subvenţiile aferente anilor 2010 şi 2011, perioadă vizată de inspectorii DACIS, precum nici pentru anul 2012.

 

În 2012, Tomi a reclamat-o la parchet! Procurorii au dat IUP pentru abuz în servciu

În baza notei de control, conducerea APIA – CJ Bistriţa-Năsăud a fost nevoită să transmită o copie a actului, împreună cu documentele care au stat la baza întocmirii acesteia, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, în vederea cercetării neregulilor constatate şi consemnate, dacă acestea pot fi apreciate ca infracţiuni.

Până când poliţiştii vor definitiva cercetările în baza celor constatate de inspectorii DACIS anul trecut, va mai dura ceva timp, probabil. Însă împotriva Liviei Vlad, angajata APIA BN, poliţiştii au mai avut în lucru un dosar în baza unei reclamaţii depusă de Marius Tomi în 2012, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, dosar în care a fost cercetată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

La începutul acestui an, Marius Tomi a primit confirmarea din partea conducerii IPJ BN, că în baza celor sesizate cu privire la angajata APIA BN şi urmare a cercetărilor efectuate, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au decis începerea urmării penale.

 

Circa 300.000 de euro, pagubă

Până când îi vor fi soluţionate problemele, Marius Tomi trebuie să ramburseze creditele luate de la bănci pentru ferma de vaci şi oi pe care o deţine. A pierdut deja o casă cu care girase un credit, în aşteptarea subvenţiei pe care ar fi trebuit să o primească pentru anii 2010 şi 2011, paguba totală ridicându-se, potrivit acestuia, la 300.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.