Virusul hepatitei C este un virus cu transmitere sangvină, care supravieţuieşte în sângele uscat mai mult decât alte virusuri, de exempu HIV, uneori chiar până la trei luni. După ce intră în circulaţia sangvină, virusul C se ataşează de celulele hepatice, pătrunde în interiorul lor şi începe să se replice. Noile virusuri produse în interiorul celulei hepatice reintră în circulaţia sangvină şi se ataşează de alte celule hepatice. Acest proces permite infecţiei să se răspândească în ficat. Celulele infectate declanşează „alarma” eliberând substanţe denumite „interferoni”. În plus, la suprafaţa celulei apar markeri de suprafaţă, recunoscuţi de către „celulele ucigaşe” ale sistemului imun, care distrug celulele hepatice infectate. Aceasta este faza acută a inflamaţiei.

Semnatarul contractului cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C a transmis la CNAS lista laboratoarelor şi centrelor de recoltare în care se vor efectua gratuit testările fibromax, genotipare şi viremiile, investigaţii necesare la întocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fără interferon.
Lista laboratoarelor este publicată pe site-ul CNAS, la secţiunea “informaţii pentru asiguraţi” – “medicamente” – tratament fără interferon”.

În jurul datei de 26 octombrie, voucherele pentru aceste investigaţii vor ajunge la medicii de specialitate care vor realiza prescrierea tratamentului şi monitorizarea pacientului în următoarele centre din ţară: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara, Oradea.

Reamintim pacienţilor că pentru întocmirea dosarului de aprobare pentru tratamentul fără interferon, trebuie să se adreseze medicilor de specialitate care se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări din cele noua centre desemnate.

Dosarul întocmit va fi depus la casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul de specialitate (prescriptor/curant), care -l va trimite apoi la CNAS.
Comisia de specialitate a CNAS va analiza dosarele depuse în vederea aprobării şi va verifica dacă acestea corespund criteriilor de eligibilitate. Decizia comisiei va fi comunicată pacientului de către casa de asigurări de sănătate unde acesta a depus dosarul.
Pe lângă investigaţiile amintite, dosarul pacientului va conţine în mod obligatoriu o serie de documente care se regăsesc pe site-ul www.cnas.ro, la secţiunea informaţii pentru asiguraţi – medicamente – tratament fără interferon.
Tot la această secţiune, pacienţii pot accesa un document cu informaţii utile privind modul de administrare a tratamentului fără interferon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.