Sărbătorile Crăciunului şi Anului Nou ne aduc şi veşti bune. Tensiunea dintre cele două Palate s-a diminuat, s-a promulgat legea bugetului de stat, Muzeul Antipa nu va trece la Ministerul Mediului şi s-a îndepărtat şi ameninţarea ca Muzeul Satului să se comaseze cu Muzeul Ţăranului român. Poate vom avea şi un preşedinte la Televiziunea Publică, deoarece Stelian Tănase este un intelectual de valoare, realizând emisiuni reuşite la mai multe canale de televiziune. Apoi, după o lungă perioadă de vreme, exporturile alimentare au depăşit valoarea importurilor.
Acum că avem bugetul de stat promulgat, m-aş bucura ca Preşedintele şi Premierul, împreună cu organismele internaţionale, să găsească resurse de finanţare pentru a compensa pierderile ce le va suferi bugetul prin suspendarea majorării accizei la carburanţi cu 7 euro-cenţi/litru preconizată pentru anul 2014. Cam aceasta este partea pozitivă a lucrurilor, dar reversul medaliei este ascuţirea tensiunii între Victor Ponta şi Crin Antonescu. Astă vară, când USL era la un nivel de popularitate record (70% din voturile celor care au participat la alegerile parlamentare) o verişoară din judeţul Mureş îmi relata la telefon că a auzit şi a văzut la un post de televiziune de a lui Dan Voiculescu un interviu în care mama unuia dintre cei doi declara că Ponta şi Antonescu nu sunt numai aliaţi politici, ci chiar prieteni personali.
Cât de mult s-au schimbat relaţiile dintre ei. Acum, Crin Antonescu propune să se numească un purtător de cuvânt al USL pentru a nu fi nevoit să stea alături de Victor Ponta. În această săptămână, la o întrebare pusă de un ziarist lui Antonescu, acesta a devenit extrem de nervos şi nu a dat nici un răspuns la ce a fost chestionat: dacă se va împăca sau nu cu Victor Ponta. Se pare că această alianţă mai subzistă datorită inerţiei şi pentru că demnitarii liberali care au funcţii importante în Executiv nu doresc să îşi părăsească posturile pe care le au. Este cam puţin pentru a ţine în viaţă o alianţă politică, spre dezamăgirea electoratului care şi-a pus atâtea speranţe în ei. Dar, vorba preşedintelui Băsescu, în acest an USL nu se va destrăma. Ca să încerc un pronostic cu privire la durata Uniunii, cred că ultimul moment al existenţei USL îl va reprezenta alegerile pentru Parlamentul Europei. Aşa fiind, la alegerile prezidenţiale fiecare din cele două partide va avea propriul candidat, liberalii, desigur, pe Crin Antonescu, iar PSD-ul o altă persoană, care nu cred că va fi Victor Ponta. În PSD sau în apropierea lui sunt mulţi doritori să ajungă Preşedintele ţării şi printre aceştia cred că se găseşte şi Sorin Oprescu, primarul Capitalei, care la o tentativă anterioară a realizat un scor ridicol de mic.
Este greu de înţeles ce a determinat această tensiune fără precedent a relaţiilor dintre cei doi lideri şi cuvintele grele ce le-au spus unul despre altul. Victor l-a acuzat pe Crin că minte, iar acesta din urmă i-a amintit, referindu-se implicit la plagiat, că el nu a fost dovedit mincinos. Exemplară polemică între „bărbaţi” de stat. Dacă aşa îşi vorbesc conducătorii celor două partide dintre cele mai mari în România, care poate fi limbajul partidelor aflate în Opoziţie?
În această escaladă a conflictului, cel mai virulent a fost Crin Antonescu, deoarece, într-o vreme, Victor Ponta nu a răspuns în public la reproşurile conducătorului liberal.
Nu pot da crezare deplină la nici unul dintre ei. În problema celor două proiecte de legi, cel al amnistiei şi graţierii, precum şi în privinţa Codului penal, s-a ajuns la un acord, după cum susţine Ponta. Prezenţa celor 12 persoane ca martori, nu mă convinge pe deplin că această înţelegere a fost neechivocă.
Nu mi-a fost simpatică această Alianţă niciodată, care a debutat cu încercarea de a-l demite precipitat pe Băsescu, prin diminuarea competenţelor Curţii Constituţionale, dar, din punct de vedere economic, nu cred că a făcut greşeli majore. În situaţia destrămării uniunii, un guvern exclusiv PSD-UNPR şi cu dezertorii de la alte partide nu va da mai multă credibilitate României, or eu doresc să existe o anumită continuitate în actul de guvernare şi nu o sterilă şi permanentă agitaţie. Desigur, PNL a avut nemulţumiri mai mult sau mai puţin justificate asupra modului cum s-a făcut Guvernul. Astfel, dacă un liberal deţine un post important în Executiv, imediat i se punea în coaste un PSD-ist cum s-a întâmplat şi la Ministerul Finanţelor, dar nu e mai puţin adevărat că o anumită aşezare în realitate trebuia făcută. PSD este un partid mai mare decât PNL şi cred că are şi specialişti mai buni, dar de aici şi până la situaţia actuală este un drum care s-a parcurs foarte repede. Disputele din interiorul Uniunii au dus, printre altele, la deteriorarea cursului RON/EURO, l-au scos în faţă pe Băsescu şi nu creează deloc un climat favorabil pentru investiţii străine.
Doresc ca Sfintele Sărbători să vă aducă sănătate şi multă înţelepciune în anul viitor, care nu va fi unul uşor, permiţându-vă să vă puteţi exercita opţiunea, prima dată la europarlamentare şi apoi la alegerile prezidenţiale.
20.12.2013
Adrian Man
P.S. În aceste zile de vacanţă vă recomand cartea lui Gabriel Liiceanu, „Dragul meu turnător”. Este o carte bună, în unele părţi chiar foarte bună. Pe lângă valoarea literară, constituie şi un medicament pentru nostalgicii comunismului şi cât a fost de rău pentru majoritatea românilor.