Aproximativ 37,7 milioane lei, fără TVA, (circa 8,3 milioane euro) a pus la bătaie Primăria Bistriţa pentru atribuirea contractelor de izolare termică a peste 2.100 de apartamente din municipiu, în cadrul a şapte rânduri de licitaţii. Evident acestea sunt împărţite pe loturi, astfel că numărul contractelor subsecvente este ceva mai mare. Deşi sumele sunt tentante, ofertanţii nu s-au înghesuit prea tare, iar nume din Bistriţa-Năsăud sunt doar vreo două-trei. În niciun caz nu regăsim vreuna dintre firmele bistriţene care au câştigat contracte de izolare termică în anii trecuţi.
În următoarea perioadă, cel mai probabil anul acesta când vremea o va permite, o parte din blocurile din municipiul Bistriţa vor deveni adevărate şantiere după ce firmele care vor câştiga contractele pentru izolarea termică se vor apuca de lucru. Până una alta, la licitaţia pe care municipalitatea a lansat-o în luna august şi la care au fost evaluate ofertele şi chiar stabiliţi câştigătorii, există contestaţii pe două loturi.
Dar să vedem mai întâi care sunt sumele alocate de municipalitate pe fiecare licitaţie în parte şi care sunt blocurile care beneficiază de lucrările de izolare termică.
Bătaie pentru mai bine de un milion de euro! Faza pe contestaţii
Aşa cum precizam mai sus, prima licitaţie pentru izolarea termică a blocurilor a fost lansată de municipalitate în august 2017, denumită „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 6”. Licitaţia a fost grupată în trei loturi astfel:
Lot 1 – blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Iosif Vulcan, nr.4, bl.C2 care cuprinde un număr de 30 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Octavian Goga, nr.6, bl.B2 care cuprinde un număr de 20 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Octavian Goga, nr.8, bl.B3 care cuprinde un număr de 20 apartamente; – blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Solomon Haliţă, nr.2, care cuprinde un număr de 16 apartamente şi blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. 1Decembrie, nr.2, bl.B4, care cuprinde un număr de 24 apartamente;
Lot 2 – blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Gării, nr.30, care cuprinde un număr de 34 apartamente.
Lot 3 – blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. 1Decembrie, nr.2, bl.3, care cuprinde un număr de 20 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Octavian Goga, nr.4, bl.B1, care cuprinde un număr de 20 apartamente.
În total vor fi reabilitate 184 de apartamente, iar suma alocată pentru aceste lucrări se cifrează la 5.719.162,85 lei, fără TVA, adică aproximativ 1,27 milioane euro.
Pentru această licitaţie au depus oferte doar două firme: una din Bucureşti şi una din Negreşti Oaş. Mai precis vorbim despre Romco System SRL Bucureşti, care a depus oferte pentru toate cele trei loturi, iar Avril SRL din Negreşti Oaş a depus oferte pentru loturile 1 şi 3. Se pare că SRL-ul din Negreşti Oaş a fost declarat câştigător de către comisia municipalităţii, atât în cazul lotului 1, cât şi lotul 2, fiindcă cei de la Romco System au contestat rezultatele, criteriul de departajare fiind preţul cel mai mic. Potrivit documentelor postate pe SEAP, preţul cu care Avril SRL a câştigat licitaţia ar fi unul nejustificat de mic, în condiţiile în care firma bucureşteană este şi producător de tâmplărie termopan, deci a oferit preţ de producător, în timp ce nu este cazul pentru cea din Negreşti Oaş.
„ (…) preţul mai mic ofertat de către contracandidatul nostru nu este un preţ real pentru tipul de tâmplărie sus descris (şi deci pentru întreaga ofertă), din această afirmaţie decurgând două posibile situaţii: fie tâmplăria ofertată nu este de calitatea şi cu parametri solicitaţi prin caietul de sarcini, fie aceasta este ofertată declarativ, fără documente suport relevante care să ateste calităţile şi performanţele şi, implicit, nu este cotată la preţul pieţei”, se precizează în ambele contestaţii ale Romco System SRL.
Cele două documente au fost remise CNSC pe 19 decembrie 2017, respectiv 3 ianuarie 2018, astfel că răspunsul Consiliului se lasă încă aşteptat.
Potul este mare şi pentru „Bistriţa 8”
Mergem mai departe la cea de a doua licitaţie organizată de municipalitate pentru lucrări de izolare termică în a doua jumătate a anului trecut. Intitulată „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 8”, aceasta a fost lansată în luna septembrie şi vizează 388 de apartamente, suma alocată fiind de 6.816.673,49 lei, fără TVA. ”.
Licitaţia a fost grupată în patru loturi astfel:
Lot 1-blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Gării, nr.32, care cuprinde un număr de 80 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Rodnei, nr.1, care cuprinde un număr de 76 apartamente;
Lot 2-blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, b-dul Decebal, nr.2, care cuprinde un număr de 29 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, b-dul Decebal, nr.46, care cuprinde un număr de 40 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Mihai Eminescu, bl.3, care cuprinde un număr de 38 apartamente;
Lot 3 – blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Andrei Mureşanu, bl.9, care cuprinde un număr de 15 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str.1 Decembrie, nr.1, care cuprinde un număr de 16 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Piaţa Morii, nr.2, care cuprinde un număr de 24 apartamente;
Lot 4 – blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Rodnei, nr.20, care cuprinde un număr de 64 apartamente.
La această licitaţie au depus oferte patru firme şi o asociere de firme. Este vorba despre Avril SRL din Negreşti Oaş, pentru loturile 1, 3 şi 4, Romco System SRL Bucureşti, care a depus oferte pentru toate cele patru loturi, Sicor SRL Bucureşti – oferte pentru toate loturile, Inst Nistor SRL Bistriţa – lotul 3, şi Asocierea Conprest SRL Bistriţa şi Iliconsult SRL Bistriţa, care au subcontractanţi pe Comgrig SRL, Maxinstal SRL şi GP Electroclass SRL, toate din Bistriţa – a depus ofertă pentru lotul 4.
„Bistriţa 16”, circa 2 milioane de euro
Tot în luna septembrie, a fost organizată încă o licitaţie pentru acelaşi tip de lucrări, intitulată „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 16” pentru 542 de apartamente.
Licitaţia, pentru care s-au alocat 8.156.395,41lei, fără TVA, a fost grupată în 3 loturi, după cum urmează:
Lot 1- blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, str. Gen. Eremia Grigorescu, Nr.1 care cuprinde un număr de 48 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, Aleea Spătarului, nr.6 care cuprinde un număr de 24 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, Intr. Pârcalabului nr.5/Str.V.Lupu Nr.19 care cuprinde un număr de 52 apartamente;
Lot 2- blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, Aleea Tihuţa, Nr.7 care cuprinde un număr de 60 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, Aleea Plopilor, Nr.4 care cuprinde un număr de 40 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, Str. Arţarilor, Nr.30 care cuprinde un număr de 80 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, Intr. Turturelelor nr.2 care cuprinde un număr de 78 apartamente;
Lot 3- blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, Intr. Muncelului Nr. 5 care cuprinde un număr de 60 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, Intr. Muncelului Nr. 7 care cuprinde un număr de 60 apartamente; blocul de locuinţe din municipiul Bistriţa, Aleea Greuceanu nr. 7 care cuprinde un număr de 40 apartamente.
Pentru cele două loturi au depus oferte SC Avril SRL din Negreşti Oaş şi SC Romco System SRL din Bucureşti.
Şi aici au apărut contestaţiile, pentru ambele loturi. Deşi nu s-a făcut încă nici un anunţ oficial, se pare că firma din Negreşti Oaş a fost declarată câştigătoare, astfel că bucureştenii de la Romco System SRL au depus contestaţii la CNSC, pe aceleaşi motive ca şi în cazul prezentat mai sus.
Doar două firme au intrat în cursă
În aceeaşi lună a mai fost organizată încă o licitaţie pentru reabilitarea termică a încă 276 de apartamente, lucrările fiind estimate la 5.475.162,21 lei, fără TVA.
Blocurile de locuinţe care fac obiectul proiectului „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe Bistriţa 12”, sunt grupate în două loturi, după cum urmează:
Lot 1 – blocul de locuinţe din str. Petre Ispirescu, nr.26, care cuprinde un număr de 30 apartamente; blocul de locuinţe de pe str. Mesteacănului, nr.4, care cuprinde un număr de 48 apartamente; blocul de locuinţe de pe str. Piaţa Morii, nr.56, care cuprinde un număr de 65 apartamente.
Lot 2 – blocul de locuinţe de pe str. Vişinului, nr.5, care cuprinde un număr de 52 apartamente, blocul de locuinţe de pe str. Colibitei, nr.6, care cuprinde un număr de 41 apartamente şi blocul de locuinţe de pe str. Colibiţei, nr.8, care cuprinde un număr de 40 apartamente.
În cursă au intrat două firme din Bucureşti – SC Romco System SRL şi SC Sicor SRL. Aici, deocamdată licitaţia se află în faza de clarificări.
Bani mai puţini, dar nu-s de lepădat
Pentru cea de a patra licitaţie organizată în luna septembrie, intitulată „Îmbunătăţirea eficientei energetice a blocurilor de locuinţe Bistriţa 13, municipalitatea a alocat 3.838.207,97 lei, fără TVA şi vizează 192 de apartamente. Aceasta este împărţită în două loturi, astfel:
Lot 1 – blocul de locuinţe de pe str. General Grigore Bălan, nr.37, care cuprinde un număr de 11 apartamente; blocul de locuinţe de pe str. Aleea Tineretului, nr.1, care cuprinde un număr de 45 apartamente;
Lot 2- blocul de locuinţe de pe str. Dragoş Vodă, nr.3, sc.D, care cuprinde un număr de 10 apartamente; blocul de locuinţe de pe str. Solomon Haliţă, nr.3, care cuprinde un număr de 30 apartamente, blocul de locuinţe de pe str. Castanului, nr.1, care cuprinde un număr de 34 apartamente, şi blocul de locuinţe de pe str. Ion Minulescu, nr.1, care cuprinde un număr de 62 apartamente.
Pentru primul lot au depus oferte Romco System SRL, Sicor SRL, Avril SRL şi Inst Nistor SRL, iar pentru al doilea lot au intrat în cursă Romco System SRL, Sicor SRL şi Avril SRL.
Pentru această licitaţie nu este anunţat, deocamdată, nici un câştigător se pare, fiind foarte probabil ca ofertele să fie încă în evaluare.
Romco System şi Avril, bară la bară
În luna octombrie au fost organizate alte două runde de licitaţii. Una dintre acestea este aferentă proiectului „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe Bistriţa 7” şi vizează 175 de apartamente. Suma alocată de municipalitate se cifrează la 3.390.611,22 lei, fără TVA.
Licitaţia este împărţită în două loturi, după cum urmează:
Lot 1 – blocul de locuinţe de pe B-dul Independenţei, nr.71, care cuprinde un număr de 24 apartamente; blocul de locuinţe de pe Aleea Margaretelor, nr.2, care cuprinde un număr de 70 apartamente;
Lot 2 – blocul de locuinţe de pe B-dul Independentei, Bl.1, care cuprinde un număr de 51 apartamente; blocul de locuinţe de pe str.C.R.Vivu, nr.2, care cuprinde un număr de 30 apartamente.
Pentru ambele loturi au depus oferte Romco System SRL şi Avril SRL.
A urmat lansarea licitaţiei pentru atribuire contractelor de lucrări din cadrul proiectului „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe Bistriţa 10, cu un număr total de 349 de apartamente, pentru care municipalitatea a alocat 4.294.189.23 lei, fără TVA.
Licitaţia este grupată în două loturi, astfel:
Lot 1 – blocul de locuinţe de pe B-dul Decebal, nr.35, care cuprinde un număr de 40 apartamente; blocul de locuinţe de pe B-dul Decebal, nr.5, care cuprinde un număr de 21 apartamente; blocul de locuinţe de pe str. Cuza Vodă, nr.3, care cuprinde un număr de 60 apartamente şi blocul de locuinţe de pe str. Arţarilor nr.38, care cuprinde un număr de 40 apartamente;
Lot 2 – blocul de locuinţe de pe Str. Lăcrămioarelor nr.1, care cuprinde un număr de 60 apartamente; blocul de locuinţe de pe str. Lăcrămioarelor, nr.3, care cuprinde un număr de 60 apartamente şi blocul de locuinţe de pe str. Zambilelor nr.1/ Str. Lalelelor nr.4, care cuprinde un număr de 68 apartamente.
În cursă au intrat, pentru ambele loturi, aceleaşi Romco System SRL şi Avril SRL.
Romco System, în aceleaşi cercuri cu Supercom SA, favoritele lui Onţanu
Cele două firme nu sunt deloc necunoscute autorităţilor bistriţene. Romco System SRL este firma care, alături de SC Audiotech Multimedia Group SRL, tot din Bucureşti au prins contractul pentru lucrările de modernizare a cinematografului Dacia, în valoare de peste 4,7 milioane lei, circa 1 milion de euro.
Potrivit media naţionale, pe vremea când Primăria sectorului 2 a Capitalei era condusă de Nicolae Onţanu, Romco system SRL era o apropiată a acestuia reuşind să pună mâna pe o serie de contracte bănoase, inclusiv celor similare de la Bistriţa, de izolare termică a blocurilor.
„Societatea a câştigat în 2014 mai multe contracte de câte 100 de mii de euro bucata pentru anveloparea de blocuri. Practic, primăria sectorului 2 a spart în bucăţi mai mici licitaţiile pentru anvelopări şi le-a acordat firmei ROMCo System prin negociere fără anunţ de participare. În anii 2012 şi 2013 firma a câştigat, atenţie, peste 10 milioane de euro din anvelopariile de blocuri din sectorul 2 condus de Ontanu. Banii au fost împărţiţi din nou în 10 contracte separate. (…)
Apoi, lucrurile nu s-au oprit aici: aceeaşi firmă Romco System a primit lucrările de 8 milioane de euro pentru amenajarea Parcului Tei Plumbuita, plus alte câteva milioane pentru extinderea reţelelor de canalizare sau modernizarea liceului CA Rosetti.
Practic, compania cu pricina este abonată la lucrările primăriei sectorului 2 încă din anul 2009 iar în total a încasat din pixul primarului Ontanu o sumă fabuloasă de circa 50 de milioane de euro., a arătat Silviu Mănăstire, în 2015, în emisiunea sa „Dosar de politician”, la B1 TV.
Potrivit aceluiaşi jurnalist, Romco System SRL a fost una dintre firmele care l-au susţinut pe Nicolae Onţanu în cursele pentru primăria sectorului 2, prin intermediul unui ONG, denumit Asociaţia Foişorului de Foc, pe care o sponsoriza alături de alte trei firme cu nume sonore: Cris Garden, Geca Impex şi Supercom.
Nu doar în Bucureşti s-a ocupat de anvelopări de blocuri Romco System SRL, ci şi aici mai aproape în Ardeal, cum ar fi Zalău sau Baia Mare.
Avril SRL, cândva pe portocaliu cu „băieţii deştepţi”
În urmă cu doi ani, Avril SRL din Negreşti Oaş a participat la licitaţia pentru asigurarea utilităţilor aferente Colegiului Naţional Liviu Rebreanu, pentru care municipalitatea a alocat la acea vreme 579.975,20 lei, fără TVA.
În urmă cu ceva ani, presa naţională relata faptul că, firma din Negreşti Oaş a fost una dintre favoritele ex-PDL. Astfel, potrivit unui articol publicat de ancheteonline.ro, în 2011, dar şi a unei interpelări depuse în iunie 2014 de senatorul (fost PSD actual independent) de Satu Mare, Valer Marian, firma din Negreşti Oaş a fost, cel puţin prin patronul acesteia, omul de afaceri Ioan Savu, unul dintre apropiaţii Andreei Paul-Vass, pe care a susţinut-o la greu în timpul campaniilor electorale. Andreea Paul Vass i-a fost de altfel şi angajata lui Savu, după ce a absolvit Academia de Studii Economice. Evident, Savu a avut şi el parte de o serie de beneficii prin firma sa SC Avril SRL, aceasta făcând parte, conform surselor mai sus citate din cercul „băieţilor deştepţi din energie”.