Firmele care au magazine în penitenciare plătesc chirii destul de piperate, însă interesul pentru obţinerea unui spaţiu de câţiva zeci de metri pătrați rămâne ridicat. La Cluj, în cursa pentru închirierea celor două spaţii comerciale din Penitenciarul Gherla s-au înscris patru ofertanţi. Unul dintre ei a reclamat că documentaţia întocmită de unitatea penitenciară pentru licitaţie este nelegală, motiv pentru care s-a adresat instanţei judecătoreşti.
Anul trecut, licitaţia pentru spaţiile comerciale cu o suprafaţă totală de 96,62 mp din Penitenciarul Gherla a fost câştigată de Setacio Invest SRL Gherla. Anul acesta, alături de SC Derustrans SRL, SC Dezmembrări Auto Edroi SRL şi Suciu Georgeta Angela, societatea Setacio Invest şi-a depus din nou documentele în speranţa că va câştiga licitaţia din nou. Totuşi, se pare că procedura nu a decurs conform aşteptărilor, motiv pentru care Setacio Invest SRL a dat în judecată Penitenciarul Gherla.
Iniţial, Setacio Invest a reclamat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), documentaţia descriptivă întocmită de Penitenciarul Gherla în cadrul procedurii de licitaţie publică pentru închirierea celor două spaţii din penitenciar, apreciind-o ca fiind nelegală.
”Am participat la mai multe licitaţii organizate de Penitenciarul Gherla, iar până în prezent, din cauza modului defectuos de organizare a licitaţiilor nu s-a încheiat contractul de locaţiune. Încă de la prima licitaţie organizată de Penitenciarul Gherla pentru încheierea unui contract de locaţiune a spaţiului comercial situat în incita Penitenciarului Gherla au fost anumite lacune în organizare şi probabil datorită acestui aspect până la data prezentă nu există încă un adjudecatar care să fi încheiat contractul în urma celor trei licitaţii organizate până în prezent”, spune Setacio Invest.
Societatea spune că în momentul de faţă se stabilesc nişte indicatori de participare la licitaţie care nu sunt în concordanţă cu multe norme legale.
Setacio Invest spune că într-una din anexe ”se menţionează că preţul de la care va porni licitaţia este tariful practicat în lei/mp de către unitatea administrativ-teritorială (UAT) în baza hotărârii Consiliului Local. În Documentaţia Descriptivă se menţionează că preţul de pornire a licitaţiei este de 150 lei/mp, ori la nivelul municipiului Gherla, tariful practicat de UAT este de 3,5 euro/mp, adică echivalentul în lei de aproximativ 16 lei/mp, ceea ce reprezintă un tarif de aproximativ 10 ori mai mic decât cel impus.
În ceea ce priveşte garanţia de participare la licitaţie, situaţia este identică, în caietul de sarcini este prevăzută o garanţie de 15.000 lei, iar conform prevederilor ANP garanţia de bună execuţie nu poate depăşi 2% din valoarea contractului de locaţiune pe un an de închiriere la preţul de începere a licitaţiei. Indiferent cum am calcula preşul de pornire a licitaţiei, valoarea garanţiei nu poată să ajungă la suma de 15.000 lei. În preţul indicat de Penitenciarul Gherla, valoarea garanţiei de participare a licitaţiei este de 3478,32 lei (150 lei x 96,62 mp x 12 luni – 18.551,04 lei x 2%) ar fi de 371,02 lei (16 lei x 96,62 mp x 12 luni = 18.551,94 lei x 2%)”.
SC Setacio Invest SRL mai spune că ”preţurile minimale ce trebuie practicate de către adjudecator pe care doreşte să le impună Penitenciarul Gherla prin Documentaţia Descriptivă, sunt în totală contradicţie cu prevederile articolelor din anexa Deciziei ANP”.
În contestaţia formulată de Setacio Invest către CNSC, societatea concluzionează că ”în aceste condiţii este evident că Documentaţia Descriptivă cât şi licitaţia organizată de intimată are mari lacune în ceea ce priveşte respectarea normelor legale indicate de aceasta chiar în actele emise pentru organizarea licitaţiei, iar din acest punct de vedere se impune anularea licitaţiei şi a Documentaţiei Descriptive şi organizarea unei noi licitaţii cu respectarea normelor legale în vigoare”.
Dosarul s-a mutat la Tribunalul Cluj
CNSC a apreciat că nu este de competenţa sa soluţionarea acestei contestaţii, dosarul ajungând astfel la Tribunalul Cluj. În întâmpinarea depusă, Penitenciarul Gherla a solicitat instanţei respingerea contestaţiei făcute de SC Setacio Invest SRL.
Unitatea penitenciară a explicat că ”procedura de licitaţie desfăşurată în 31.07.2017 a fost anulată şi s-a propus repetarea acestuia la o dată ulterioară, întrucât preţul de pornire al licitaţiei a pornit de la 10,00 lei/mp. Pentru adjudecare s-au parcurs 25 de salturi de supralicitare. Ultimul preţ, respectiv 400 lei/mp/lună, a fost licitat de trei participanţi. Departajarea unui câştigător nu s-a putut realiza întrucât niciunul dintre participanţi nu a supralicitat peste acest prag.
Cu privire la preţul de la care a pornit licitaţia Penitenciarul Gherla spune că a solicitat Primăriei Gherla să comunice tariful practicat în lei/mp de către UAT, însă nu a primit niciun răspuns în acest sens.
”Ca atare s-a propus preţul minim de 50 lei/mp stabilit în baza preţurilor pe mp obţinute în urma procedurilor organizate în perioada 2011, 2012, 2014, 2015, iar pasul minim de supralicitare la 10 lei mp/lună”, se arată în întâmpinare.
Cu privire la afirmaţiile societăţii Setacio Invest SRL cum că preţul de pornire a licitaţiei stabilit de unitate este în contradicţie cu normele legale, fiind de 10 ori mai mare, Penitenciarul Gherla spune că o decizie a ANP prevede că ”preţul de pornire, preţul de la care începe licitaţia publică cu strigare, care se determină pornind de la nivelul tarifelor în lei/lună practicate de UAT în baza HCL”.
”Aşadar, chiar şi situaţia în care tariful practicat de UAT ar fi de 3,5 euro/mp, unitatea penitenciară nu este obligată să stabilească preţul de pornire al licitaţiei la acest preţ, putând stabili un preţ mai mare pornind de la acel preţ având în vedere faptul că legiuitorul a specificat a specificat în mod clar că preţul se determină pornind de la nivelul tarifelor în lei/lună practicate de UAT în baza HCL şi nu obligă ca preţul de pornire să fie identic cu preţurile practicate de UAT.
Cu privire la garanţia de participare la licitaţie, precizăm faptul că aceasta a fost stabilită de unitatea penitenciară la suma de 15.000 lei pentru a descuraja un comportament necorespunzător din partea participanţilor la procedură, respectiv refuzul de a semna contractul de locaţiune”, se apără instituţia.
În octombrie, judecătorul Paula Victoriţa Păcurar de la Tribunalul Cluj a respins cererea formulată de societatea Setacio Invest, motivând că reclamanta nu a formulat contestaţie directorului unităţii, aşa cum prevede o decizie a ANP, ci s-a adresat direct către CNSC: ”Demersul juridic apare ca inadmisibil, nefiind urmată calea contestaţiei prealabile la organul competent”.
De la Setacio Invest, la Mircea Abrudean
Societatea Setacio SRL este condusă de PSD-ista Mariana Simina Pop ce se afla anul trecut pe lista de candidaţi pentru alegerea Consiliului Judeţean. Soţul acesteia, Ovidiu Ciprian Pop este partener de afaceri cu familia Mureşan – Lavinia Raluca şi Marius Cristian.
Cel din urmă conduce împreună cu secretarul general al PNL Cluj, Mircea Abrudean, firma Leader Consulting SRL. Mai mult, în 2009 Cristian Mureşan a făcut parte din componenţa Biroului Politic Teritorial PNL Cluj.
Licitaţie câştigată de familia prim-procurorului Lucia Sabo
Afacerea din puşcărie a familiei Pop (SC Setacio Invest SRL) nu este de ieri, de azi. Ciprian Pop, printr-o altă firmă – Kayak SRL s-a mai ”bătut” pentru această licitaţie şi în 2009. Deşi a câştigat licitaţia, comisarul-şef de la acea vreme, a cerut desfinţarea contractului în instanţă. Comandatul penitenciarului a fost acuzat de Pop că a favorizat o societate care i-a aparţinut familiei prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj – Lucia Sabo, soţia fostului primar liberal al municipiului Gherla – Marius Călin Sabo.
Concret, la începutul lunii februarie a anului 2009, cele două magazine au fost preluate, fără licitaţie, de firma SC Nutrivit Prodcom SRL. Evenimentul Zilei scria la acea vreme că potrivit Oficiului Registrului Comerţului Cluj, firma îl avea ca asociat pe Gavrilă Sabo, socrul prim-procurorului Lucia Sabo, iar ca administrator pe Călin Marius Sabo, soţul acesteia. În 18 februarie, asociat unic şi administrator devine fosta contabilă a firmei, Loredana Bărbos (fostă Turc), actualmente soţia lui Vasile Bărbos, candidatul PNL pentru Primăria Gherla la alegerile din 2016.
Chirie cu dedicaţie: patru euro pe metrul pătrat
În 24 aprilie 2009, Penitenciarul Gherla a organizat o licitaţie cu strigare pentru închirierea spaţiilor comerciale. Doar două firme – Kayak SRL şi Nutrivit Prodcom SRL – au rămas în competiţie. Ciprian Pop, patronul firmei Kayak SRL, a spus la acea vreme că a câştigat licitaţia cu o ofertă de închiriere de 30 de euro pe metru pătrat.
„Comandantul a semnat contractul de închiriere, dar, după câteva zile, când am cerut să fie eliberate aceste spaţii, m-am trezit cu un răspuns cum că aş fi încălcat criteriile pentru licitaţie şi, drept consecinţă, a cerut definţarea contractului în instanţă. Tribunalul Cluj a respins cererea de anulare a contractului de închiriere”, a spus Ciprian Pop, potrivit evz.ro.
„Am ajuns la concluzia că licitaţia câştigată de Kayak SRL nu s-a făcut cu respectarea normelor legale”, a declarat comandantul închisorii, fostul comisar-şef Vasile Pop.
Ulterior, spaţiile comerciale au fost administrate tot de SC Nutrivit Prodcom SRL. În momentul în care societatea a început să administreze cele două magazine, chiria percepută a fost de 4 euro/mp. Comandantul închisorii spune că a acţionat în interesul deţinuţilor.
„Am avut o firmă cu care aveam numai probleme, iar prin ianuarie 2009 am întrebat-o pe Loredana Turc (n.r. Loredana Bărbos) dacă poate prelua temporar cele două magazine pentru că deţinuţii reclamau faptul că nu pot merge la cumpărături. A zis că poate, dar ce mi s-a părut ciudat a fost faptul că în momentul în care am avut discuţia reprezenta o firmă, Alfa SRL, care tot venea la licitaţii, iar când a venit să facem actele a reprezentat o altă firmă, Nutrivit Prodcom SRL. Nu am ştiut că această societate ar fi fost a familiei prim-procurorului”, a spus comandantul închisorii la acea vreme pentru evz.ro.
Potrivit aceleiaşi surse, prim-procurorul Lucia Sabo a admis că firma a aparţinut familiei sale, spunând că nu a trecut-o în declaraţia de avere pentru că nu avea profit.
Interesant este faptul că în prezent, în Monitorul Oficial nu apar date cum că societatea Nutrivit Prodcom SRL a fost condusă de familia prim-procurorului Sabo, deşi în 2009 potrivit Oficiului Registrului Comerţului Cluj, aşa cum am mai arătat, firma era condusă de fostul primar Călin Marius Sabo şi tatăl acestuia.