Licitațiile lui Ovidiu Crețu arată încă din titlul procedurii care sunt societățile câștigătoare: Indeco Soft. Societatea familiei Barbul a fost și cea care a adjudecat procedura la jumătate de preț. Se pare că Primăria Bistrița începe să se specializeze în achizițiile de soft.
Licitație cu câștigători prestabiliți
Ovidiu Crețu și subordonații săi din Primăria Bistrița au lansat o procedură de licitație pentru achiziționarea unui soft. ”Servicii de întreținere, reparații de software pentru programele informatice sub licența INDECO Baia Mare- eCUB , GeCon, și Impotax”, este numele procedurii, indicând direct cine va fi câștigătorul. Este ca și cum ai cumpăra mașini și ai spune că vrei să achiziționezi autoturisme Dacia. Dar celor de la Primăria Bistrița se pare că nu le pasă, așa că au estimat softul la 218.000 de lei. Câștigător a fost declarată singura societate care s-a înscris, respectiv Indeco Soft. Societatea este deținută de Barbul Dorin Traian și Barbul Mariana. Ofertele societății au fost de 37.000 de lei și 87.000 de lei pentru primul și respectiv cel de-al doilea lot. Prețurile nu includ TVA, astfel costul final al procedurii va fi de 153.760 de lei.
Favoriții Primăriei Bistrița
Primăria Bistriţa a atribuit, prin negociere, în mai 2013 alte două contracte de prestări servicii de întreţinere programe informatice şi consultanţă în utilizare şi dezvoltare a acestora, unei firme din Baia Mare – Indeco SOFT SRL. Valoarea cumulată a acelor două contracte, acordate prin negociere fără anunţ de participare, se ridică la aproximativ 29.000 lei.
Aceeaşi firmă băimăreană a câştigat anul trecut alte două contracte scoase la licitaţie de municipalitatea bistriţeană, de peste 70.000 lei (fără TVA).
În luna iunie 2012, Primăria Bistriţa s-a pus pe achiziţionat programe informatice pentru care a cheltuit 1,254 milioane lei de la bugetul local.
Din cele cinci licitaţii care au fost derulate la acea vreme, patru au fost în numele Primăriei Bistriţa şi una în numele Poliţiei Locale a municipiului Bistriţa, dar care se află tot în subordinea municipalităţii, iar banii provin din bugetul local. Două din cele cinci licitaţii au fost câştigate de Indeco Soft SRL din Baia Mare, al cărui nume a fost implicat acum câţiva ani într-un scandal cu privire la obţinerea unui contract pentru Implementarea Sistemului Naţional Electronic de Plată a Taxelor şi Impozitelor.
Pentru unul dintre contractele din 2013 primite de aceeași societate, autoritatea contractantă este Direcţia Municipală de Servicii Sociale din cadrul Primăriei Bistriţa, iar pentru celălalt – Poliţia Locală a municipiului Bistriţa. Obiectul contractelor face referire la servicii de întreţinere programe informatice.
Şi-au negociat contractele
Faţă de 2012, valoarea totală a respectivelor contracte de întreţinere a programelor informatice câştigate de Indeco Soft SRL este de circa două ori mai mică. Dacă în 2012 se discuta de o valoare de 70.200 lei, în 2013 au primit contracte de 28.400 lei.
Aşa cum aminteam mai sus, autoritatea contractantă pentru unul dintre contracte este Poliţia Locală a municipiului Bistriţa, care a acordat firmei din Baia Mare contractul pentru „servicii de asistenţă tehnică şi întreţinerea programului integrat de evidenţă contabilă eCUB”, valoarea negociată fiind de 14.400 lei, fără TVA. Contractul de anul trecut ce avea ca obiect „asigurarea serviciilor de asistenţă tehnică şi întreţinerea programului integrat de evidenţă contabilă eCub”, era ceva mai mărişor, valoarea ajungând la 19.800 lei, fără TVA.
Cel de-al doilea contract acordat anul acesta prin negociere firmei băimărene are ca autoritate contractantă Direcţia Municipală de Servicii Sociale din cadrul Primăriei Bistriţa, şi are o valoare similară celei negociate de Poliţia Locală, adică de exact 14.400 lei, fără TVA. Aici, Indeco Soft trebuie să presteze servicii ca şi în cazul celuilalt contract, însă pentru două programe informatice – eCub şi Asisoc.
Indeco Soft, implicată într-un scandal de amploare în 2010
Numele firmei băimărene a fost implicat în 2010 într-un scandal legat de obţinerea fără licitaţie a unui contract privind realizarea sistemului naţional unic de plată a taxelor şi impozitelor.
Obţinerea contractului fără licitaţie a fost posibilă prin interpunerea Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO) între Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi Indeco Soft SRL Baia Mare. APERO, declarată asociaţie neguvernamentală şi nonprofit, a băncilor, a încheiat, iniţial, un protocol cu MCSI, consfinţit şi printr-o hotărâre de guvern, prin care se obliga să colaboreze cu ministerul în vederea implementării ghişeului unic de plăţi, se arăta într-un articol anterior. Ulterior, APERO a încheiat un protocol similar cu Indeco Soft prin care îi ceda implementarea sistemului, dar şi asigurarea mentenanţei acestuia. Ministerul Comunicaţiilor motiva că platforma a fost pusă la dispoziţie, de către APERO, cu titlu gratuit, deşi în protocolul încheiat între cele două părţi ministerul îşi asuma diverse obligaţii. De asemenea, tranzacţiile care urmau să fie efectuate prin intermediul platformei respective, urmau să fie comisionate cu 2,5%. O prevedere interesantă a aceluiaşi protocol era legată de interdicţia cesionării către un terţ a drepturilor şi obligaţiilor fără acordul prealabil, scris, al celeilalte părţi, sub sancţiunea nulităţii cesiunii şi a rezilierii de plin drept a protocolului. Cu toate acestea, APERO încheie, ulterior, un document similar cu Indeco Soft SRL Baia Mare, în care, printre altele, se precizează: „obiectivele şi elementele protocolului sunt cele enunţate în textul protocolului încheiat între APERO şi MCSI”. Deci, prin intermediul acestui document APERO cesionează firmei din Baia Mare toate obiectivele pe care şi le asumase în faţa MCSI.
Societate cu probleme
Potrivit Press Alert.ro, pentru a-şi motiva decizia, APERO aduce două argumente în preambulului respectivului protocol, şi anume faptul că Indeco Soft face parte din asociaţie, şi că respectiva firmă este liderul de piaţă pe acest segment al implementărilor de soluţii de plată a taxelor şi impozitelor cu cardul prin internet. Cu privire la primul argument, aceeaşi sursă precizează însă ca deşi APERO este formată din 12 instituţii de credit, o instituţie financiară nebancară, două organizaţii internaţionale de plată, mai mulţi furnizori de infrastructură şi procesatori de card, Indeco Soft fiind menţionată abia către final, la capitolul „alte instituţii”, potrivit Statutului asociaţiei, aceasta este persoană juridică română independentă de membrii săi. Cât despre cel de-al doilea argument, cum că Indeco Soft era liderul de piaţă pe segmentul implementărilor de soluţii de plată a taxelor şi impozitelor cu cardul prin internet, la acel moment existau doar 12 autorităţi publice locale, din cele circa 3.000 din întreaga ţară, care dezvoltaseră sisteme de plăţi online.
La scurt timp după ce au ieşit pe piaţa media informaţiile cu privire la modul în care Indeco Soft a obţinut acest contract de la APERO, a mai ieşit la iveală o ciudăţenie cu privire la utilizarea sistemului de plăţi online. Este vorba de accesul în sistem în baza CNP-ului utilizatorului, aspect care a stârnit multe valuri la începutul anului 2011.
Indeco Soft este deţinută majoritar de către Dorin Traian Barbul şi minoritar de către Mariana Barbul. Societatea băimăreană a avut în 2012 o cifră de afaceri de peste 9,63 milioane lei şi un profit de peste 611.000 lei.