Licitaţia pentru achiziţionarea aparaturii medicale şi a mobilierului necesar pentru dotarea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud a fost anulată pentru a doua oară. Valoarea estimată a contractului este de 970.745 lei, fără TVA. Motivul oficial este faptul că ofertele depuse de firme, două la număr, sunt neconforme din punct de vedere tehnic, deşi, culmea, ofertanţii sunt aceiaşi ca şi prima dată, când în baza aceluiaşi motiv a fost anulată licitaţia.

 

Proiectul de reabilitare a Ambulatoriului de specialitate din cadrul spitalului năsăudean este finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, valoarea totală a acestuia fiind de 2.822.583,64 lei – 632.865 de euro -, din care partea de cofinanţare de la bugetul local este de 2%. Lucrările de reabilitare a clădirii a ambulatoriului năsăudean vizează atât interioarele şi faţadele, cât şi elementele de şarpantă şi învelitoare, instalaţiile termice şi electrice, la care se adaugă achiziţionarea şi dotarea cu aparatură medicala de specialitate.

Strict pentru lucrările de reabilitare, administraţia năsăudeană a estimat o valoare de 989.892,2 lei, licitaţia fiind lansată în luna martie 2013. La această sumă s-au mai adăugat ulterior alţi 287.0004 lei, fără TVA, pentru lucrări suplimentare. Pentru partea de dotare cu aparatură tehnică şi mobilierul aferent, contractul estimat de administraţia locală năsăudeană se ridică la 970.745 lei, fără TVA. Aparatura şi mobilierul pe care administraţia năsăudeană urmează să le achiziţioneze sunt necesare pentru dotarea a 14 cabinete medicale din cadrul policlinicii. Una peste alta, termenul de finalizare al acestui proiect a fost amânat din nou.

 

Ghinion şi a doua oară

Prima licitaţie pentru „furnizarea, transportul şi instalarea de aparatură medicală şi mobilier specific pentru Ambulatoriul Spitalului Orăşenesc Dr. George Trifon din Năsăud a fost lansată în 15 noiembrie 2013, conform datelor existente pe SEAP. Licitaţia a fost anulată câteva luni mai târziu, mai precis pe 26 februarie 2014. Motivul anulării: „Au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme”, potrivit sursei citate.

La o lună distanţă, Primăria Năsăud lansează o nouă licitaţie, cu acelaşi obiect şi cu aceeaşi valoare, care ar fi trebuit să se finalizeze pe 15 mai 2014, dată la care ar fi trebuit deschise ofertele. Nu a fost să fie aşa, fiindcă perioada de evaluare a ofertelor a fost prelungită până pe data de 14 august 2014. Nici această dată nu a fost respectată, întrucât cu o săptămână înainte de termenul final, administraţia năsăudeană anulează, din nou, licitaţia. Motivul, ca şi de prima dată: „Au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme”. Mai precis cică nu ar fi respectat cerinţele prevăzute în caietele de sarcini. Partea cea mai interesantă în toată această poveste este faptul că ofertanţii la cele două licitaţii au fost aceiaşi: SC „BTL România aparatură medicală” SRL şi SC Ultrasonic SRL, ambele din Bucureşti.

 

Probleme şi la atribuirea contractului de lucrări

Probleme au fost şi în cazul atribuirii contractului pentru lucrările de reabilitare a clădirii policlinicii, termenul de finalizare fiind prelungit foarte mult. Prima piedică a fost timpul foarte lung până la începerea lucrărilor din cauza contestaţiilor depuse în cazul acestei licitaţii.

În vara anului trecut Gazeta de Bistriţa a prezentat pe larg modul în care contractul pentru lucrările de reabilitare a ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Orăşenesc Năsăud a fost atribuit firmei lui Ioan Scurtu – SC Dimex 2000 Company SRL, care a avut cea mai mare ofertă dintre participanţii la licitaţie. Firma din Rebrişoara a fost contestată îndelung de o altă companie care şi-a depus oferta pentru a obţine contractul – SC Indcon SRL – şi care a avut cea mai mică ofertă. Aceasta însă a fost eliminată, fiind considerată neeligibilă. În urma contestaţiilor, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a dat dreptate SC Indcon SRL şi a obligat administraţia locală să reevalueze ofertele. La reevaluare însă, s-a apelat la nişte chichiţe juridice în ceea ce priveşte termenele de contestaţie, astfel că Indcon a rămas pe dinafară.

Oferta SC Dimex 2000 Company SRL s-a ridicat la 899.902 lei, în timp ce oferta SC Indcon SRL s-a ridicat la o valoare de 580.340 lei, fără TVA, adică aproape 65% din valoarea contractului.

 

Circa 1,2 milioane lei, fără TVA, au alimentat conturile Dimex 2000 Company SRL

 

În primăvara acestui an, administraţia locală din oraşul Năsăud a scos la licitaţie contractul suplimentar pentru execuţia de lucrări de reabilitare a ambulatoriului de specialitate, întrucât conducerea spitalului a solicitat revizuirea proiectului. Suma pusă la bătaie se ridică la 287.004 lei.

Potrivit documentelor postate pe SEAP, mai precis vorbim de proiectul tehnic revizuit, motivele care stau la baza intervenţiilor suplimentare erau:

– Zugrăveala existentă executată în var prezintă multiple exfolieri, ca şi stratul de glet, astfel că este necesară răzuirea acestora şi executarea unor zugrăveli noi.

– Protejarea stâlpilor şi pereţilor cu colţare din aluminiu şi PVC în momentul în care se înlocuieşte tâmplăria pentru a preveni accidentarea persoanelor care au acces în clădirea ambulatoriului.

– Din cauza vechimii mari a tâmplăriei din profile metalice de la intrarea în clădire, dar şi a componentelor de feronerie s-a ajuns la concluzia că acestea trebuie înlocuite cu cea de tip termopan.

– Intrările principale dar şi scările vor fi placate cu plăci de tip granitogres.

– Execuţia de rampe pentru persoanele cu handicap locomotor

– Modul de acţionare a liftului, din lift cu acţionare electrică într-unul cu acţionare hidraulică.

– Înlocuirea unor suprafeţe acoperite cu gresie în covor PVC, în anumite zone de la etajele doi şi trei, iar la parter şi anumite zone de la etajele 1 şi 2 covorul PVC existent va fi înlocuit cu gresie.

– Soluţiile propuse iniţial pentru instalaţiile electrice şi sanitare (hidranţi) vor suferi mici modificări, care însă nu vor implica costuri suplimentare.

– Planşeul din zona care adăposteşte centrala termică, acum din lemn, va fi înlocuit cu unul din beton.

Acestea sunt, în mare liniile de intervenţii suplimentare, care au adus costuri suplimentare de circa 287.000 lei la acest proiect derulat din fonduri europene, bani care intră tot în conturile SC Dimex 2000 Company SRL din Rebrişoara, singura firmă care a depus o ofertă la această licitaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.