Odată cu debutul noului an şcolar 2009 – 2010, Liceul de Muzică din Bistriţa va purta numele reputatului compozitor, folclorist şi profesor de muzică Tudor Jarda.
Ceremonia de atribuire a numelui reputatului compozitor şi profesor de muzică va avea loc pe data de 14 septembrie. La eveniment vor lua parte persoane oficiale din conducerea judeţului Bistriţa-Năsăud şi a Primăriei Bistriţa, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, rectorul şi profesori universitari de la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, personalităţi ale vieţii cultural-artistice din judeţ, etc.
Tot cu această ocazie va avea loc un moment cultural-artistic dedicat memoriei lui Tudor Jarda şi prezentarea cărţii "Cu Tudor Jarda despre Tudor Jarda".
Tudor Jarda s-a afirmat în domeniul creaţiei muzicale, printr-o serie de lucrări din genuri diferite, de la lieduri la creaţii de operă. Şi-a început cariera muzicală ca instrumentist în Orchestra Operei Române din Cluj-Napoca.
Jarda este autorul operelor în trei acte "Neamul Şoimăreştilor" şi "Pădurea vulturilor". Un loc aparte în creaţia lui Tudor Jarda îl ocupă baletul cu cor şi solist "Luceafărul de ziuă", scris în 1968. Din creaţia pentru scenă a lui Tudor Jarda fac parte şi operele ale căror premiere absolute au avut loc tot la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca: alegoria lirică "Dreptul la viaţă" (1965) şi opera în patru acte "Înger şi demon" (1985 ).
A fost profesor de armonie la Academia de Muzică „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca (1948–1984) şi secretar al Filialei clujene a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1954–1957).
Pe parcursul anilor, maestrului Tudor Jarda i-au fost conferite mai multe distincţii, printre care: Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler (2002), Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Muzică a Universităţii Oradea, Membru de Onoare al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca.
Liana Mureşan