Compania Leoni intenţionează să construiască pe terenului fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului (CPL) Bistriţa o hală de producţie, dar şi un complex comercial. Terenul, pe care urmează a se contura investiţia, aparţine acum SC Monte Calm Imob SRL, dar cândva a făcut parte din patrimoniul fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului (CPL) sau Mopal cum a fost cunoscut în anii de după revoluţie. Monte Calm Imob aparţine lui Radu Chifa, unul dintre patronii Metropolis Grup. În ultima perioadă, firmele grupului Metropolis trec printr-o perioadă nu tocmai bună, unele dintre ele fiind executate silit de fisc din cauza datoriilor mari către stat.
Monte Calm Imob, firmă ca aparţine unuia dintre asociaţii Metropolis Grup, Radu Chifa, a cumpărat în aprilie anul 2010 cea mai mare parte din averea Mopal Bistriţa, urmaşul CPL-ului, direct de la lichidatorul judiciar, după mai multe runde de licitaţii. La vremea ultimei licitaţii, conform anunţului din presă terenul, ce se întinde pe 13 ha, cu tot cu clădirile au fost evaluate la 90 de milioane de lei, iar vânzarea a pornit de la 67,7 milioane de lei. Pe terenul fostului CPL, Monte Calm Imob intenţiona să construiască un complex rezidenţial.
Proiect sortit eşecului din start
Investitorul susţinea că realizarea ansamblului va contribui la îmbunătăţirea aspectului zonei, dar şi la dezvoltarea municipiului Bistriţa.
Nu mult după anunţarea acestui proiect grandios, celălalt asociat al Metropolis, Petru Rus, a plusat ca la poker şi a început să se laude prin târg că, în ceea ce priveşte proiectul de refuncţionalizare a zonei industriale, că acolo vor fi construite pe lângă complexul comercial şi alte obiective de interes public, iar în acest sens au fost purtate discuţii şi cu reprezentanţi ai unor mari lanţuri de hipermarketuri şi exista posibilitatea ca Auchan să ajungă la Bistriţa. Totodată, mărci precum McDonald’s, Real, PizzaHut, Zara, CK, Esprit, InterSport, Media Galaxy sau Mango îşi vor deschide magazine în cadrul acestui complex. Prin iulie 2011 se anunţa cu mare tam-tam că primul mall din Bistriţa va purta numele de Phoenix Shopping Center cu o suprafaţă de 30.000 metri pătraţi, că vor fi construite 959 de apartamente cu 2.200 de locuri de parcare, dintre care 1.500 subterane, iar de spaţii mari vor mai beneficia şi o clinică medicală privată – Central Medical City Clinique (11.000 metri pătraţi), în timp ce clădirea de birouri, Condor Bussines Center, va avea patru mii de metri pătraţi, un centru SPA Paradis, pe o suprafaţă de 2500 metri pătraţi şi un Centru Educaţional Pegas, pe 1200 metri pătraţi. Dezvoltatorul imobiliar, grupul Metropolis, îşi propunea să amenajeze 38.000 de metri pătraţi cu spaţii verzi şi parcuri şi să construiască parcări subterane pe două niveluri, dar şi săli de cinema de tip multiplex.
În noiembrie 2012 însă, lovitură de teatru! Monte Calm Imob renunţă la ideea ansamblului rezidenţial de pe locul fostului CPL, pe care îl cumpărase în 2010, plus la încă 13 hectare de teren. După doi ani de tergiversări, firma bistriţeană se pare că nu avea nici o intenţie de a construi ceva. Clădirile CPL au fost demolate imediat după ce a fost făcută tranzacţia şi terenul a rămas la acel stadiu. La un moment dat s-a zvonit că cei 137.000 de metri pătraţi de teren ar fi fost scoşi la vânzare. De asemenea unele zvonuri sugerau faptul că patronii de la Metropolis sunt pe “geantă”, iar ca sacul să fie plin, terenul în cauză este pe cale să fie retrocedat.
Leoni vrea să cumpere mare parte din teren
După câţiva ani buni, pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud apare însă un anunţ interesant cu privire la un proiect al companiei Leoni Wiring System RO SRL, care ar urma să construiască exact pe terenul pe care firma lui Chifa voia să realizeze complexul rezidenţial, o hală de producţie, dar şi un centru comercial. Suprafaţa totală vizată este de 90.000 de metri pătraţi, din care 60.000 m.p. ar fi destinaţi zonei de activităţi industriale, iar 35.000 m.p. pentru zona de instituţii şi servicii de tip comercial şi complexul comercial. Accesul auto se va realiza de pe strada Tărpiului pentru fabrică și zona de activități industriale, iar accesul la spațiile comerciale se va realiza atât din strada Tărpiului cât și din Drumul Cetății.
În ceea ce priveşte achiziţionarea terenului de către Leoni, încă se duc tratative cu proprietarul, Monte Calm Imob, dar este foarte probabil să fi căzut în principiu de acord având în vedere anunţul de pe site-ul APM BN în vederea obţinerii avizului de mediu, plus existenţa unui certificat de urbanism eliberat de Primăria Bistriţa.
Intenţiile companiei Leoni de a se extinde au devenit publice încă din 2013, când însuşi premierul Victor Ponta a sugerat conducerii acesteia că ar putea accesa un ajutor de stat în acest sens. Sprijinul premierului a fost unul vizibil în condiţiile în care în 2014 din cinci vizite efectuate la Bistriţa, două au avut înscrise pe agendă şi câte un tur dar şi discuţii cu uşile închise cu conducerea companiei din Bistriţa. Tot cu aceste ocazii, Victor Ponta a anunţat că pe lângă cele 4.500 de locuri de muncă de la Leoni vor mai fi create alte 1.500. În 2014, Leoni a mai construit lângă halele deja existente, încă una nouă.
Monte Calm Imob, pe pierdere în ultimii ani
Activitatea SC Monte Calm Imob nu a fost una extraordinară încă de la înfiinţare ei, în 2010. Potrivit bilanţului contabil din acel an, firma lui Radu Chifa a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 15.000 lei, însă pierderile au fost de circa 400.000 lei, datoriile cifrându-se la peste 13,6 milioane lei. În 2011, cifra de afaceri a firmei a crescut la peste 379.000 lei, dar şi datoriile care s-au cifrat la peste 16,3 milioane lei. Cu toate acestea, Monte Calm Imob a înregistrat un profit de peste 161.000 lei.
În 2012, cifra de afaceri înregistrează un salt ameţitor ajungând de la câteva sute de mii de lei la câteva zeci de milioane, şi vorbim mai precis de peste 36,4 milioane lei. Datoriile au crescut însă şi ele, acestea ajungând la peste 27 milioane lei, firma înregistrând în 2012 pierderi de peste 6,2 milioane lei. În 2013, cifra de afaceri creşte la peste 44,4 milioane lei, în timp ce datoriile mai scad şi ajung la circa 26 milioane lei. Cu toate acestea firma nu are profit fiindcă înregistrează pierderi de peste 2,2 milioane lei.
Metropolis Bets, în executare silită
O altă firmă a lui Radu Chifa care nu merge foarte bine este Metropolis Bets, în care îl are ca asociat pe Petru Rus. Metropolis Bets este, după cum bine se ştie, operatorul jocului de noroc Bingo Metropolis, difuzat de postul tv Antena 1. La începutul lunii noiembrie 2014 însă, ANAF a informat ONJN că Metropolis Bets SRL are datorii mai vechi de o lună şi că a trecut la executarea garanţiei. În mod normal, Oficiul ar fi trebuit să demareze procedura de suspendare a licenţei, însă conducerea ONJN a cerut precizări de la ANAF. Între timp, conducerea Metropolis Bets a cerut Finanţelor înlesniri la plată şi le-au şi obţinut.
Având însă în vedere antecedentele, adică datoriile înregistrate de Phoenix Games SRL deţinută tot de tandemul Chifa – Rus, Fiscul nu ar fi trebuit să acorde noii firme care deţine licenţa pentru jocul de bingo televizat, înlesniri la plata datoriilor. Pentru că patronii firmei Metropolis Bets au antecedente pentru neplata obligaţiilor către stat, Metropolis Bets figurează şi pe lista neagră a ONJN.Cu toate acestea, conducerea ONJN nu a întreprins acţiunile necesare pentru suspendarea licenţei. Şi există, se pare, şi o explicaţie – preşedintele Oficiului, Odeta Nestor, până să ajungă la ONJN, a fost angajata unor firme care fac parte din grupul Metropolis.Pe lângă presupusa protecţie avută la ONJN, este foarte cunoscută apropierea tandemului Chifa – Rus de zona PSD, cei doi fiind apropiaţii preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, la rândul lui foarte apropiat de Victor Ponta.
Conform site-ului ANAF actualizat până la data de 30 septembrie 2014, Metropolis Bets SRL figura cu datorii la stat de aproape 1,3 milioane lei, din care 953.943 lei sunt debite către bugetul de stat, iar 327.898 lei sunt restanţe către bugetul asigurărilor sociale. Între timp, cifrele s-au mai modificat. Astfel, potrivit datelor înscrise pe site-ul ANAF actualizate la data de 31 ianuarie 2015, Metropolis Bets datora bugetului de stat 1.382.191 lei, bugetului de asigurări sociale – 450.112 lei, la bugetul asigurărilor de şomaj debitul înregistrat se cifrează la 13.650 lei, iar la bugetul asigurărilor de sănătate datorează 174.745 lei. Toatalul datoriilor Metropolis Bets la bugetul consolidat al statului sunt de exact 2.020.690 lei. Potrivi menţiunilor ANAF, s-a început procedura de executare silită. În 2013, firma deţinută de Radu Chifa şi Petru Rus a înregistrat o cifră de afaceri de peste 30,78 milioane lei, în timp ce datoriile s-au cifrat la peste 80,6 milioane lei. Metropolis Bets a înregistrat, la finele anului trecut, pierderi de peste 3,8 milioane lei.