Producătorul Leoni renunță la cele două procese pe care le are cu fostul director Marius Cotor, pe care îl consideră responsabil pentru frauda de 40 de milioane de euro de acum câțiva ani. Ambele dosare au fost înregistrate în 2022, unul judecându-se la Cluj-Napoca, iar altul la Bistrița-Năsăud. Prin acestea, compania îi cerea lui Cotor să achite daunele provocate de fraudă, în plus față de suma de 33,6 milioane de euro pe care deja instanța stabilise că Marius Cotor o are de plătit fostului său angajator.

În sfârșit, producătorul Leoni încheie războiul avut în instanță cu fostul director al companiei Marius Cotor. Anul acesta, compania a renunțat la cele două dosare pe care le mai avea cu Marius Cotor. Unul a fost înregistrat în toamna anului 2022 la Tribunalul Cluj, iar celălalt în primăvara anului 2022, la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Acestea aveau ca obiect acțiune în răspundere delictuală și respectiv pretenții și vizau practic același lucru: tragerea la răspundere a fostului director al companiei pentru fraudarea cu 40 de milioane de euro, de acum câțiva ani. La procesul care se judeca la Bistrița, Leoni a renunțat în prima lună a acestui an, în timp ce la cel de la Cluj, luna trecută:

„Ia act de renunţarea la judecata acţiunii formulată de reclamanta LEONI WIRING SYSTEMS S.R.L. împotriva pârâtului MARIUS-FLORIN COTOR. Fără cheltuieli de judecată”, a decis Tribunalul Cluj în prima lună din acest an.

„Ia act de cererea reclamantelor de renunţare la judecată. Cu drept de recurs în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea se va depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud”, este hotărârea pe scurt a instanței bistrițene, chiar de luna trecută.

Cum niciuna dintre decizii n-a fost atacată, cele două procese se termină aici. Deocamdată nu se știe ce a determinat producătorul Leoni să renunțe la ambele procese, având în vedere faptul că se judecă cu Cotor încă din anul 2017, într-o serie de procese care s-au plimbat pe la mai multe instanțe din țară. Majoritatea proceselor au fost câștigate de companie.

Fraudarea companiei cu uriașa sumă de 40 mil euro i-a adus concedierea lui Cotor

În luna august a anului 2016, producătorul Leoni Wiring Systems s-a trezit cu o gaură de 40 de milioane de euro. Deşi Leoni are filiale în mai toată lumea, banii s-au scurs tocmai pe la Bistriţa, prin intermediul unei filiale a Raiffeisen Bank şi a trei angajate de la departamentul financiar din compania nemțească de la Bistrița.

La scurt timp după descoperirea fraudei, care s-a întins pe câteva zile bune, timp în care nimeni nu a semnalat faptul că aceste transferuri sunt suspicioase, trei angajaţi de la departamentul financiar, în frunte cu şefa Carmen Marica, au fost concediați.

Ultimul care a picat a fost tocmai directorul mare al companiei, Marius Cotor. Doi angajaţi au dat în judecată Leoni, cerând anularea deciziei de concediere, precum şi plata la zi a salariilor pe care le-ar fi încasat dacă încă mai munceau la producătorul neamţ.

Este vorba despre fostul manager Marius Cotor şi Leşan Daniela Gabriela, din cadrul departamentului financiar, subordonata directă a şefei Carmen Marica. Leşan Daniela Gabriela a depus dosarul la Tribunalul Bistriţa-Năsăud în 31 ianuarie 2017, chiar la o lună de la concedierea sa.

Cotor a contestat în instanță concedierea

Practic, Cotor și Leoni au bifat anul acesta 7 ani de procese, seria de dosare care au ajuns pe la mai multe instanțe din țară începând în anul 2017. Marius Cotor, concediat în luna februarie a anului 2017, s-a ținut tare și a încercat să obțină anularea concedierii, dar și despăgubiri de la fostul angajator. Doi ani s-a judecat Cotor cu Leoni și în cele din urmă a pierdut procesul, în 2019.

Acesta a solicitat 90.000 de lei, reprezentând „incentive compensation programme” (n.r. stimulente financiare pentru atingerea obiectivelor propuse în cadrul companiei), precum și plata unor despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data de 27 februarie și până la soluționarea definitivă a cererii sale.

În perioada în care a fost fraudată compania, Cotor era în concediu de odihnă. Decizia de concediere a venit după termenul prevăzut de lege și anume după 6 luni de la eveniment. Mai mult, Cotor nu a fost audiat în comisia de disciplină din cadrul companiei și nu s-a făcut un audit managerial al activității sale imediat după incident.

Când a aflat ce s-a întâmplat, Cotor și-a informat superiorul ierarhic și a revenit din concediu, luând legătura cu o casă de avocatură pentru a formula o plângere penală în vederea cercetării faptelor care au produs prejudiciul.

Instanța nu i-a dat dreptate însă lui Marius Cotor, menținând decizia de concediere a celor de la Leoni. Nu i-a acordat nici acele bonificații pe care ar fi trebuit să le încaseze, pentru, culmea, performanță.

Instanța a decis ca Cotor să plătească 33,6 milioane de euro

Războiul nu s-a terminat aici. La scurt timp după finalizarea acestui proces, Leoni îl acționează în judecată pe Marius Cotor și îi cere despăgubiri uriașe, considerându-l responsabil pentru frauda de 40 de milioane de euro.

În prima fază, dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, ajungând, în cele din urmă la Tribunalul Specializat Cluj. Cei de la Leoni invocă răspunderea patrimonială. Potrivit Codului Muncii, salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătura cu munca lor.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Specializat Cluj în luna august a anului 2020, după ce a fost mutat prin mai multe părți. La prima sentință, tribunalul îi dă dreptate producătorului neamț și stabilește ca Marius Cotor să plătească fostului angajator nu mai puțin de 33,6 milioane de euro, adică 80% din suma fraudată, cu titlu de prejudiciu:

„Admite, în parte, cererea de chemare în judecată formulată de reclamantele L W S R SRL, L AG, şi L B-S GMBH, în contradictoriu cu pârâtul C M-F. Obligă pârâtul C M-F la plata în favoarea reclamantei L W S R SRL a sumei de 33.646.659,78 euro cu titlu de prejudiciu. Respinge în rest cererea de chemare în judecată, ca nefondată. Ia act de manifestarea de voinţă a reclamantelor de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”.

Se pare că Tribunalul Specializat Cluj s-a bazat în mare măsură pe decizia dată de judecătorii de la Curtea de Apel Oradea, în 2019. Decizia dată de judecătorii clujeni a fost contestată de toate părțile implicate și a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a menținut despăgubirile uriașe. A hotărât totuși ca Marius Cotor să primească înapoi taxa judiciară enormă plătită: peste 800.000 de lei.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.