Raportul Comisiei Europene privind Justitia va fi unul strict bazat pe progresele înregistrate de România, a declarat luni, la Bucuresti, comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban, la finalul unei întrevederi avute cu ministrul justitiei, Catalin Predoiu.
Leonard Orban a admis însa ca exista presiuni din partea unor state membre ale Uniunii Europene cu privire la continutul raportului privind reforma justitiei din România, în sensul ca sunt pozitii nu numai guvernamentale, ci si ale unor parlamente nationale 'care sunt extrem de severe si privesc /…/ nu foarte pozitiv evolutia reformelor din domeniu'. Orban a preferat ca, din postura sa de comisar european, sa nu nominalizeze statele în cauza si a aratat ca în presa straina 'apar destule articole, inclusiv referitoare la pozitia, de exemplu, a unor parlamente nationale cu privire la evaluarile legate de reformele în domeniul justitiei si al luptei împotriva coruptiei'. El a spus ca nu priveste în niciun caz ca o amenintare (în privinta activarii clauzei de salvgardare – n.r.) aceste pozitii, explicând ca 'raportul Comisiei Europene este un raport independent, care se va baza strict pe realitatea din teren, deci pe progresele care vor fi înregistrate'.
'Vreau sa va spun foarte clar, chiar daca vor exista presiuni sau au existat presiuni, inclusiv vedeti ca au aparut fel de fel de articole în presa internationala, unele la un moment dat vorbeau chiar de posibila suspendare a drepturilor de vot ale României, astea sunt baloane de încercare, sa zic, dar raportul Comisiei Europene va fi unul strict bazat pe progresele înregistrate de România, iar în momentul de fata, este o evaluare personala, nu exista niciun fel de motiv de îngrijorare din acest punct de vedere', a adaugat oficialul de la Bruxelles.
Subliniind ca nu doreste sa anticipeze în niciun fel continutul acestui raport ce urmeaza a fi dat publicitatii în luna iulie, Orban a reamintit ca în România s-a aflat o echipa mixta – alcatuita din expertii Comisiei Europene, dar si din experti din statele membre – care a evaluat stadiul progreselor înregistrate de tara noastra în domeniul justitiei de la începutul anului si pâna în prezent.
'Nu am venit cu vesti de la Bruxelles, în afara de ceea ce v-am spus, de calendarul raportului si în general de contextul extern în care se produce acest proces, pentru ca raportul nu este înca pregatit, va mai dura. Asa cum am spus recent, este de asteptat ca documentul sa fie adoptat de-abia undeva la mijlocul lunii iulie, deci este înca timp suficient ca sa fie pregatit si ca partea româna sa faca eforturi în continuare si sa avanseze în ceea ce priveste reformele necesare', a mai declarat Leonard Orban.
La rândul sau, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si-a manifestat încrederea ca raportul Comisiei Europene va fi obiectiv si echilibrat. "Este foarte delicat sa facem anticipari. Exista zone de progres, dar si zone precum combaterea marii coruptii unde mai sunt lucruri de facut. Cred ca raportul va fi obiectiv, echilibrat. Îl asteptam cu un optimism moderat. În functie de ce vom vedea acolo, vom ajusta agenda si vom regândi strategia daca este cazul", a afirmat Catalin Predoiu. (A.M.)