Gazeta de Bistrita a avut parte de un început negru în Saptamâna Patimilor. Chiar în prima zi a acesteia, unul dintre redactorii Gazetei de Bistrita, Zaharia Cotoc, a fost agresat verbal si fizic în sediul redactiei.
Potrivit declaratiei lui Cotoc, agresorul este Petrica Bolfa, una dintre persoanele cunoscute din judetul Bistrita-Nasaud, patron al Fabricii de Alcool din orasul Nasaud.
Agresiunea care a avut loc la începutul saptamânii trecute în sediul redactiei Gazeta de Bistrita este primul caz de acest gen din municipiul Bistrita.
Potrivit ultimelor date, cel mai probabil, Petrica Bolfa s-a simtit „vizat” de unul dintre materialele aparute în saptamânalul Gazeta de Bistrita, la rubrica „Indiscretii”, dar care are caracter de pamflet. Mentionam ca numele sau nu apare în materialul respectiv.
Furios, acesta a tabarât pur si simplu în sediul redactiei, luându-l pe Zaharia Cotoc la pumni, nu înainte de a o izbi de usa si a o scoate afara pe una dintre cele trei colege, care se aflau în încapere în acel moment. Celelalte doua au reusit sa fuga din redactie imediat ce au prins un “culoar” liber. De amenintari cu moartea nu au scapat, însa, nici acestea.
„Va omor pe toti!”
Ziua de 21 aprilie trebuia sa fie una obisnuita pentru redactorii Gazetei, dar nu a fost sa fie asa. Cu putin înainte de ora 15:00, ei s-au trezit în redactie cu Petre Bolfa. Fara prea multe cuvinte, acesta a început sa-l loveasca pe Zaharia Cotoc. În ciuda violentei manifeste a lui Bolfa, redactorul a încercat sa aplaneze conflictul rugându-l sa-si spuna oful. În timp ce îl lovea, Bolfa a cerut explicatii referitoare la articolele care l-au deranjat pe comisarul sef Aurelian Grama, însa nu a încetat sa îl loveasca. La un moment dat a bruscat-o pe una dintre reporteritele aflate în încapere, a împins-o afara din redactie, amenintând ca, în cazul în care nu iese, o omoara. Celelalte doua colege ale lui Cotoc au ramas blocate în încapere, deoarece Bolfa a închis usa. Într-un moment de neatentie al agresorului acestea au reusit sa iasa din redactie.
“În usa redactiei, ca o naluca, a aparut un individ, cunoasteti stilul, tuns perie, o fata de buldog scapat din lesa, numai muschi, umflati de steroizi, cam la 130 de kg, vârsta 30-35 de ani. A început sa urle si sa înjure, întrebând daca acolo este redactia Gazetei de Bistrita. A continuat cu amenintari într-un spatiu privat, de genul, <va omor pe toti>, <va dau foc>. Imediat, a întrebat cine este Cotoc, ceea ce nu era greu de dedus, având în vedere faptul ca ma aflam în spatiul respectiv cu cele trei colege. Fara permisiune, a intrat în redactie, urlând si înjurând, pus pe omor. Era ca o bomba cu ceas, amorsata sa ucida. Aparent, nu parea sa aiba asupra lui vreo arma sau alte obiecte similare. Înainte sa treca la atac, a facut mai multe afirmatii de genul, <ma, de ce va legati de sefii politiei?>, <de ce te legi de Grama?>. A mai venit si cu alte amenintari cu moartea la adresa mea si a altor persoane care nu erau de fata. Apoi a tabarât pur si simplu pe mine. Nici nu m-am asteptat la o asemenea reactie. Eu nu l-am atacat, eu nu am facut decât sa le apar pe cele trei colege si redactia, sa nu fie distrusa. Au urmat câteva clinciuri, cu lovituri, din care una mi-a fost data, posibil cu un obiect, în falca stânga. Orice intentie de dialog, de dezamorsare a situatiei a fost sortita esecului. L-am întrebat cum îl cheama, si i-am spus ca daca se simte lezat de vreun material publicat în ziarul nostru poate sa urmeze o cale legala, nu cea a violentei. Ulterior, aflându-i numele, am constatat ca acesta nu a aparut în niciun material al GAZETEI, sub nicio forma”, povesteste Zaharia Cotoc.
Dupa ce au reusit sa iasa din redactie, cele trei fete, disperate si socate de ceea ce le-a fost dat sa vada, au sunat imediat la 112, solicitând o interventie cât mai urgenta al unui echipaj de politie. Dispecerul de la politie a spus ca nu cunoaste locul unde se afla sediul redactiei, fapt pentru care nu poate trimite un echipaj, asta desi s-a specificat clar strada, numarul cladirii, chiar si vecinatatile. Dupa o seriosa munca de convingere operatorul 112 a spus ca va ajunge un echipaj în trei, maxim cinci minute. Reporterele au coborât în strada sa astepte echipajul, dupa cum au fost rugate de dispecer, însa niciun politist nu a ajuns în intervalul mentionat. Astfel, fetele s-au vazut nevoite sa revina cu un nou apel catre dispecer. Acesta a spus ca echipajul ar fi trebuit sa ajunga deja la fata locului. A transmis din nou echipajului sa se deplaseze la locul incidentului, dar i-a întrebat pe reporteri ce cauta în strada, de ce nu sunt în redactie. Între cele doua apeluri catre 112, redactorul-sef, Liana Muresan, care nu se afla în redactie în momentul agresiunii, a sunat purtatorul de cuvânt al IPJ BN, de asemenea cu rugamintea de a trimite un echipaj la sediul redactiei pentru a stopa conflictul.
Deoarece echipajul de politie întârzia sa apara, una dintre fete, si apoi redactorul-sef, s-au deplasat chiar la sediul politiei, care se afla la nici 200 de metri de sediul redactiei, pentru a cere ajutor, însa acestia au spus ca echipajul este deja pe drum. Celelalte doua au urcat din nou în redactie dorind sa verifice starea în care se afla colegul lor, însa acestea au fost întâmpinate de Bolfa. Acesta, foarte furios, le-a agresat verbal, amenintând ca le omoara pentru ca au îndraznit sa sune la politie, fetele fiind nevoite a doua oara sa fuga de agresor. Bolfa le-a urmarit în strada, însa acestea au reusit sa se refugieze în cladirile din apropiere. Dupa aproximativ 25 de minute de la primul apel catre 112 a aparut un echipaj de politie, care nici macar nu s-au deranjat sa coboare din masina. Acestia au asteptat ca fetele sa îi roage sa le însoteasca în redactie, nestiind daca agresorul s-a reîntors sau nu în cladire. Când politistii au intrat în redactie Petre Bolfa era deja fugit de la fata locului, acestia neputând sa constate decât cele întâmplate.
Traim în România
Seninatatea si încetineala cu care a fost tratat incidentul de catre echipajul de politie a socat pentru a doua oara angajatii GAZETEI. Motivul pentru care au ajuns foarte târziu, dupa spusele agentului, a fost faptul ca se afla deja pe teren, în alta parte a municipiului si ca sunt de serviciu doar doua echipaje. Doua echipaje, la o localitate de peste 80.000 de locuitori… Avem însa în schimb o multime de patrule ale Politiei Comunitare, care nu au atributii în cazuri de acest gen. De altfel, agentul IPJ BN a venit la fata locului însotit de un agent al Politiei Comunitare.
Primul caz în judet
Agresiunea asupra redactorului Zaharia Cotoc este prima care a avut loc în Bistrita-Nasaud asupra unui jurnalist. Speram ca este si ultima si nu s-a creat un precedent. Din pacate, la nivel national nu este unica. Zeci de jurnalisti au fost agresati în ultimii ani din te miri ce motive. GAZETA nu este însa la prima experienta de acest gen. Un caz similar a avut loc la GAZETA DE ORADEA, în 2007, când Alexandru Lele a fost lovit cu bestialitate de un om de afaceri bihorean, din cauza ca numele sau si afacerile necurate au apaut în paginile ziarului.
Un alt caz a avut loc chiar la începutul acestui an, când doi reporteri ai postului de televiziune OneTV au fost agresati în timp ce realizau un reportaj, pe pârtia de la Muntele Baisorii, despre modul în care îsi petrec clujenii zilele de dupa sarbatorile de iarna. Un bucurestean, deranjat de faptul ca se fila pe pârtie, a cerut celor doi reporteri sa stearga imediat imaginile, dar cum acestia l-au refuzat categoric i-a lovit.
Lista poate continua, însa ne oprim aici deocamdata. Cert este ca cei deranjati, cei care încalca legea apeleaza tot mai des la violenta încercând sa bage pumnul, la figurat dar si la propriu, în gura presei.
Gazeta de Bistrita